Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

El. sklápění zrcátek - problém

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
ver

#1 Příspěvek od ver »

Zdravim, mam problém s el. sklápěním zrcátek na E39/2001 po face.

Uz delší dobu se stávalo, že pravé zrcátko se někdy nesklopilo/nevrátilo a pomohlo jen zrcátko vzít do ruky a silou otáčet do doby, než se ozvalo cvaknutí a pak to zase jelo - to se dělo tak 1-2x do měsíce. Teď jsem se ale dostal již do stavu, kdy toto již nepomáhá a zrcátko již většinou vůbec nereaguje a pokud reaguje, tak se sklápí strašně dlouho a trhaně (asi 3x déle než druhé).

Předpokládám, že to nebude kabelem (to by nešlo buď vůbec a navíc je slyšet motorek, jak jede naprázdno), ale odešlo něco mechanického. Vůbec ale netuším, jaký je mechanismus v pozadí a hlavně jak se do toho leze (předpokládám, že je tam nějaký šnek).

Setkal se s tím někdo a vyřešil?
Díky za rady
macher

#2 Příspěvek od macher »

ver píše:Zdravim, mam problém s el. sklápěním zrcátek na E39/2001 po face.

Uz delší dobu se stávalo, že pravé zrcátko se někdy nesklopilo/nevrátilo a pomohlo jen zrcátko vzít do ruky a silou otáčet do doby, než se ozvalo cvaknutí a pak to zase jelo - to se dělo tak 1-2x do měsíce. Teď jsem se ale dostal již do stavu, kdy toto již nepomáhá a zrcátko již většinou vůbec nereaguje a pokud reaguje, tak se sklápí strašně dlouho a trhaně (asi 3x déle než druhé).

Předpokládám, že to nebude kabelem (to by nešlo buď vůbec a navíc je slyšet motorek, jak jede naprázdno), ale odešlo něco mechanického. Vůbec ale netuším, jaký je mechanismus v pozadí a hlavně jak se do toho leze (předpokládám, že je tam nějaký šnek).

Setkal se s tím někdo a vyřešil?
Díky za rady

jo, setkal, koupil jsem novu sadu zrcatek a problem se vyresil... ktere zrcatko ti to dela? jedno mi zbylo
ver

#3 Příspěvek od ver »

Dela me to prave zrcatko, ale pevne verim, ze se to da vyresit jinak nez novym zrcatkem s celym mechanismem - podle me odesel snek nebo neco prasklo. Kdyz vezmu, ze jsou i stmivaci, tak cena bude na vyvrtku...

Menil jsi jen zrcatka, nebo i ten mechanismus co je nekde ve dverich?
caknakis

#4 Příspěvek od caknakis »

A zkoušel jsi je prostříkam olejem a pořádně prokroutit na jednu i druhou stranu? Ono to vypadá celkem brutálně, ale to zrcátko je blbuvzdorné, takže tomu nemůžeš ublížit. Je stavěné i na to, že se dokáže překlopit i na úplně druhou stranu ( kdyby jsi o něho zavadil při couvání)

Zkus to pořádně vyčistit, namazat ručně několikrát překroutit na obě strany a uvidíš, měl jsem podobný problém a pomohlo mi to. Od té doby mám klid.
ver

#5 Příspěvek od ver »

Namazat jsem to nezkousel, protoze netusim kde. Ze zrcatka jsem oddelal plastovy kryt, ale za nim neni videt zadny mechanismus - je tam nejaky dalsi hlinikovy kryt a sroubky nevidim.

Predpokladam, ze se to maze az nekde v casti, co leze ze dveri, ale jak se tam dostat, netusim.
caknakis

#6 Příspěvek od caknakis »

Přímo v tom ohybu, kde se to zrcátko láme. Prostě vezmi WD a porádně to prolij a tahej zrcátko přitom zrcátko do polohy sklopeno-normál-překlopeno na druhou stranu. Ono většinou tenhle nešvar dělá bordel, který se do toho mechanizmu dostane..
jaradaf

#7 Příspěvek od jaradaf »

Zdarec,mel jsem to rozebrany docela sranda,s tim hybanim nic nevyresis protoze kdyz to ovladas el.tak tocis uplne jinou casti nez kdyz to sklapis rucne :lol: jedine ze bys tam neco strikal kdyz to sklapis el.jsou tam takove dve ulozeni vekovni(to kdyz to sklopis rucne)a vnitrni na nem je ozubene kolo se snekem a motorem ty dve olozeni mezi sebou zareznou a uz to pak nejde ovladat el.(nebo velmi spatne)a spane se aretuje do polohy abys neco videl.Ja to rozdelal vycistil namazal a fungujeto jak ma zatim :wink: (strasne to oxiduje a ty axialni loziska taky byvaji KO)jestli budes rozdelavat tak nejhorsi je pak zpatky stlacit tu pruzinu na to jedny ruky nestaci 8)
jurasis

#8 Příspěvek od jurasis »

Na mechanické části kloubu (nezávislé na elektrické) je mikospínač, který brání el. sklápění/ rozklápění, pokud není zrcátko ve správné pozici. Tam bych začal...
Ve dveřích žádný mechanizmus není, vše je v zrcátku...
A hnije to, protože to je všechno hliník...
.
Proč většinou zvítězí hloupá myšlenka? Protože moudřejší přece vždycky ustoupí...
.
ver

#9 Příspěvek od ver »

jaradaf píše:Ja to rozdelal vycistil namazal a fungujeto jak ma zatim :wink: (strasne to oxiduje a ty axialni loziska taky byvaji KO)jestli budes rozdelavat tak nejhorsi je pak zpatky stlacit tu pruzinu na to jedny ruky nestaci 8)

Včera jsem se do toho pustil, ale výsledek žádný - vůbec nevím, jak to rozdělat. Předpokládám, že se to dělá jen z venku a nemusí se zevnitř nic povolovat.
Oddělal jsem plastový kryt ze zadní strany zrcátka a za ním je další hliníkový monoblok a tady jsem skončil - vzpomeneš si, co se muselo odšroubovat / povolit?

Ještě mám jedno upřesňující zjištění - pokud jedu po ránu, zrcátko se ani nehne, ale pokud ujedu cca 10 kilometrů, pak zrcátko sklopím (pravda, trhaně, ale už se chytá) - jako by tomu pomohlo vyhřívání zrcátka...
Tommybmw
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Tommybmw »

Mel jsem ten samy problem se zrcatkem u spolujezdce, sklapelo se pomalu, trhane a nekdy vubec. Pomohlo poradne proliti WD-ckem a soucasne mi kamos mackal cudlik na sklapeni a ja pomahal zrcatku se sklapenim a odklapenim...
Ted funguje vse jak ma;-)

Jeste by mne zajimalo jestli nahodou nejde nastavit aby se zrcatka automaticky sklopily pri zamknuti auta dalkacem, nebo jeste lip pri podrzeni zamykaciho tlacitka na dalkaci. To by se mi libilo:-) Ale asi budu mit smulu...
ver

#11 Příspěvek od ver »

Tommybmw píše:Pomohlo poradne proliti WD-ckem a soucasne mi kamos mackal cudlik na sklapeni a ja pomahal zrcatku se sklapenim a odklapenim...
Ted funguje vse jak ma;-)

Jak jsi tam lil WDcko? Predpokladam, ze jsi to musel rozebrat a nelil jsi to tam jen pres kloub.
ver

#12 Příspěvek od ver »

Tak jsem to o vikendu rozebral a z vysledku jsem trochu rozpacity.

Oddelal jsem plastovy kryt zrcatka, odsrouboval kryt motorku, ktery sklapi zrcatko a zbeznou kontrolou tam nebyl ani zadny sajrajt, ani ulomeny zub na kolecku, proste vizuelne vsechno ok. Prostrikal jsem to dukladne WDckem a pri sklapeni to jede trhane (jako by preskakoval zub), pri odklapeni je to ok.

Stav je tedy ten, ze zrcatko se sklapi, i kdyz se mu moc nechce, ale prijde me divne, ze jen prostrikani wdckem pomohlo...

Hlavne, ze to nejak jede, dik za tipy :)
jaradaf

#13 Příspěvek od jaradaf »

Ja to rozebral cely tj.ze jsem vydelal sroubovakem i tu podlozku co drzi tu silnou pruzinu :lol: .Ale mi to zrcatko neslo tam ani zpet,zkus jeste zespodu povolit ty dva maly(jestli pujdou) sroubky a odelat ten plastik a zkontroluj ten mikrospinac.
jurasis

#14 Příspěvek od jurasis »

Ten kloub jde v poho rozebrat a znovu složit? Neměl jsem na to odvahu, ale pokud to jde, bodlo by mi to. Potřebuju vyměnit ten plast, co ho kryje a co nejde přehodit bez rozdělání...
.
Proč většinou zvítězí hloupá myšlenka? Protože moudřejší přece vždycky ustoupí...
.
jaradaf

#15 Příspěvek od jaradaf »

jurasis píše:Ten kloub jde v poho rozebrat a znovu složit? Neměl jsem na to odvahu, ale pokud to jde, bodlo by mi to. Potřebuju vyměnit ten plast, co ho kryje a co nejde přehodit bez rozdělání...

Ten plast stejne neprehodis musel bys bud odpajet ty draty co naklapy zrcatko a nebo vypichnout na druhe strane piny se stekru abys to nejak provlekl :)
jurasis

#16 Příspěvek od jurasis »

Dráty mám volně, mám celý druhý bazmek... Jde mi jen o to, že jsem neměl odvahu to roznýtovat, vypadalo to, že se to rozskočí a už to nepůjde dát zpátky dohromady...
.
.
jurasis

#17 Příspěvek od jurasis »

...
.
.
PearlJam

#18 Příspěvek od PearlJam »

Presne stejny problem jsem mel a rozebral jsem to a nastrikal poradne WD, cca po jednom dnu to zacalo pracovat tak jak ma a zatim funguje, odsrouboval jsem i motorek a nastrikal ten mechanizmus pod nim.
MUF_IV

#19 Příspěvek od MUF_IV »

kluci, ja mam zase zrcatko u ridice jakoby potazeno zlatou folii, myslim primo sklo zrcatka a nejak to pomalu leze dolu na pravem to neni nevite co to je? Je to original? Spise nez folie je to nejakej jakoby nastrik, folie by mela nejake supinky a tohle nema nic.Nebo to tam nekdo nejak mastil predemnou. :?:
caknakis

#20 Příspěvek od caknakis »

To se ti roztekl elektrochromatický gel, který slouží k zatmavení zrcátka, když zezadu svítí v noci auto. Kup nové sklo, ale připrav se na solidní pecku... doporučuju ebay.
Odpovědět