Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

problém se startováním e39

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
rudolph

#1 Příspěvek od rudolph »

Zdravím,vlastním e39 2.8 automat a mám problém se startováním,pokud je motor studený,chytne bez problémů hned na první otočení,ale pokud se motor dostatečně zahřeje,tak se startér točí a motor se pomalu chytne až po delší době.Měnil jsem na tom váhu vzduchu,palivový filtr,svíčky jsou také nové,senzor chlazení motoru,diagnostika žádné chyby nehlásí,tak už nevím kudy dál,předem moc děkuji
kizby

#2 Příspěvek od kizby »

a co lamda? ŘJ může mít jiné informace a motor nechytne, zkusil bych odpojit, motor teoreticky skočí do nouzáku a měl bys vidět.
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Velvetek »

...stane se někdy, že po zahřátí nechytne vůbec nebo to jenom prostě trvá o pár sekund déle? Co čidlo na klikovce?
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Lambda nemá žádný vliv na start motoru, protože přes výfuk ještě nejdou žádné výfukové plyny. Startovací hodnoty si nastaví ŘJ motoru podle výrobcem nastavených hodnot + jejich korekce podle vnější teploty.

Pokud to studené startuje dobře a teplé špatně, tak buď čidlo na vačce, nebo čidlo na klice, obě v sobě mají polovodičové součástky, jejichž parametry se stářím a potom i teplotou mění. Pro start motoru je nejdůležitější čidlo na vačce, aby ŘJ motoru věděla, kdy jsou ventily uzavřené a tedy kdy má stříknout a zapálit. Pokud tato informace není korektní, tak se jako záložní bere signál o čidla klikového hřídele, ale to ten motor musí déle točit na starteru.

Teď jde o to, jakou diagnostikou jsi to měřil a co řekla. Dobrá diagnostika to najde, napíše případně i kolikrát, při stavu tachometru, teplotě, otáčkách, napětí baterky atd. Některé diagnostiky z OBI, čtečky ODB protokolu buď radši nenapíšou nic, nebo je výpis tak zmatečný, že nemá cenu se tím vůbec zabývat. Například Carsoft (=ta horší, ale někdy stačí) Ti na chybu vačky vypíše 1E25 - überwachung Drehzahlgeber, což je čidlo otáček - na klice nebo kde? Jenže když se podíváš do WDS, tak tam je napsáno :
mögliche Fehlerarten:
- Nockenwellensignal Frequenz zu hoch
- Ausfall Drehzahlgebersignal Kurbelwelle
- Kurbelwellengebersignal dynamisch unplausibel
- Ausfall Nockenwellengebersignal

Pokud budu postupovat statisticky, tak častějí bývá chybné to čidlo na vačce (Nockenwellengeber). O tom svědčí i to, že startuje blbě, ale přece. Kdyby bylo špatné čidlo na klice, tak podle vačky nastartuje OK, ale motor bude líný a nebude se mu chtít do otáček, protože si přestih nastavuje podle čidla na klice (Kurbelwellengeber) a pokud signál není korektní, tak bere signál od vačky, ale ta se otáčí 2x pomaleji než klika. Kdybych tento problém měl já, vyměnil bych čidlo na vačce.
rudolph

#5 Příspěvek od rudolph »

Ahoj,měřily jsme to Boschem KTS,čidlo na vačku jsme dávaly nové,sice druhovýroby od svagu,jedině že by bylo nefunkční,jinak nevím už kudy dál
JaneCk

#6 Příspěvek od JaneCk »

Ahoj.
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že KTS tu chybu čidla identifikuje spolehlivě. A setkal jsem se s tím, že bylo i nové čidlo vadné. Samozřejmě, že nebylo koupené origo z bmw. Ale u mě se jevilo jako OK a auto začalo škubat nad 4000 otáček.
Sajmonek

#7 Příspěvek od Sajmonek »

asi to je rozbitý... :D
rudolph

#8 Příspěvek od rudolph »

ty pí.. to by mě ani nenapadlo,teď jsi na to kápnul :mad: :D
Jackj07

#9 Příspěvek od Jackj07 »

vyřešilo se to startování už? mám ten samý problém, za studena na otočení a za tepla točí několik vteřin..na diag sem eště nejel
weNTyll

#10 Příspěvek od weNTyll »

Dost pravdepodobne to muze byt netesnost vstriku plus jeste nejaka kombinace s jinou chybou klidne. Netesnost zadnou diagnostikou napichnutou do stekru nezmeris. Pri studenem motoru to tolik nevadi, protoze se obohati smes trochu vic nez je potreba a neni to na skodu, ale u tepleho se motor dost slusne uchlasta v prvnich otocenich.

Cidlo na vacce pokud nedava falesny signal a je jen mrtve tak tolik nevadi, vse se da spocitat z kliky v nouzovem rezimu a pocitove na chodu motoru je to poznat minimalne. Vstrikovani neni plne sekvencni, neberou se v uvahu cidla klepani a zapalovani jede na waste spark. Pokud se ale z cidla vacky dostava nejaky falesny signal ve chvili kdy nema, tak to dokaze rozhodit casovani naprosto vseho a zasadne. A zase, diagnostika ve stekru nemusi zjistit nic, jedine jiste je porovnani v jake fazi vuci sobe jsou skutecne signaly z cidel kliky a vacky.
cmelak

#11 Příspěvek od cmelak »

Čidlo na vačce.
Čeština do BMW, MK4, CCC, CIC, Aktualizace navigace 2019, Odblok TV/DVD
E30STORM

#12 Příspěvek od E30STORM »

Stejný problém ,ale jen zřídka,jak kdy .
Máte to někdo nějak vyřešeno?
Ráno sotva otočím a už chytne , ale jak je zahřátý motor , točím někdy i dvě možná tři vteřiny.
rudolph

#13 Příspěvek od rudolph »

Já jsem to už vyřešil,a byla to dost nepotěšující zpráva,protože se mi ztrácela i voda a byla to ruplá palice,pokud se ti neztrácí tak bych se zkusil zaměřit na to čidlo na vačce.
Snejk
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Snejk »

a ja zase bych se zameril na to cidlo na klice... cidlo si nekde pujc nebo dej z vraku a uvidis... ze zkusenosti servisu tohle v 9 z 10ti pripadu dela klika, diag nenahlasi ... s vackovym byl problem az pri jizde ze to neslo do otacek, ale na start netreba...
Lathy

#15 Příspěvek od Lathy »

mel sem to taky na svoji 530D... nakoenc to bylo cidlo na vačce :)
Odpovědět