zdravím,
mám e61 525d - r.v. 2004, mám násl. problém - v zimě, se mi pomalu zahřívá motor - ukazatel teploty motoru v otáčkoměru mě nesjede až úplně dolů. Nejhorší je, když s vymrzlým autem přes noc rovnou jedu bez zastávek - ukazatel teploty klesne tak na půlku, když stojím např. na světlech nebo zůstanu na volnoběh - klesne až téměř dolů, ale ne úplně. Auto topí, chlad. kapaliny je dost, vodní pumpa a termostat je vyměněný.
Toto mi způsobuje druhotný problém, že pokud se motor úplně nezahřeje, tak se nespustí čištění DPF - ten by se měl čistit každých cca. 1.000 km, v létě se tak děje. Já jsem přes zimu ujel min. 3-5 tis. a nečistí se.
díky za event. radu...
Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
zahřátí motoru 525d, e61
ahoj, tak jasně, byl špatný ten již před půl rokem vyměněný termostat, ten, který není u vodní pumpy, bylo mi řečeno, že se to stává, vada materiálu - orig. BMW nějak 1100,- a mě to vyměnili na záruku, nyní super - zahřívá se rychle tak, jak má být. i když teď je už relativně teplo.
ten ukazatel sjede max tak na 1 dílek pod 4500 ot. ale vidět je stále - to je OK provozní teplota.
ten ukazatel sjede max tak na 1 dílek pod 4500 ot. ale vidět je stále - to je OK provozní teplota.
Čágos, ještě jeden poznatek k tématu - kamarád mi poradil (měl tento problém u E46), že na vině mého problémku může být vadný/zaseklý ventil, který pouští teplou vodu do topení. Jde o to, že prioritně se zahřeje okruh motoru, a teprve potom tento ventil pustí vodu do okruhu topení. Nevím jistě jak je to tady, ale měl jsem A6 a tam ventilátor pouštěl teplý vzduch až když se auto zahřálo. A tady se motor mizerně zahřívá, a zároveň jde od výjezdu studený/vlažný vzduch. To by mi potvrzovalo hypotézu, že motor ohřívá rovnou celý "velký" okruh včetně topení. Jak se mi auto zahřeje, tedy v mrazu, pak vše O.K., teď v těch teplech je úplně po problému. Nicméně tohle jsou věci, které asi diagnostika neukáže. Přes léto asi nepoznám nic, ale možná se pokusím tento ventil vyndat a prohlédnout. Kdybych plácal tak mě někdo opravte 

Ne ne, myslel ventil, který je docela dobře vidět nad levým podběhem. Každopádně se tím budu zabývat, dám vědět. Nejhorší je, že jak je teď už teplo a není potřeba topit tak auto šlape dobře, je do 10 km zahřáté a drží na "pseudoukazatelu" teploty čárku pod 4500. Budu informovat jak něco zjistím. Zkusím nejdřív diagnostiku.