Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Reproduktory - E36 - cabrio (coupe)

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
Danek320i

#1 Příspěvek od Danek320i »

Zdravím, prosím někoho zkušenýho o radu =o(

1. koupil jsem idiot repraky 6x9" 3-pasma s nominalnim vykonem 180W, citlivost 93db/W, impedance 4Ohmy, frekvence 25-30,000Hz a samozrejme mi tam nepasuji. vedel jsem ze budou vetsi nez puvodni, ale nepodival jsem se jak moc malo mista tam na ty repraky je =o( takze ted nevim co s tim. jestli je prodat a koupit mensi. nebo je pouzit do plata do kufru (ktery mi spichne kamos)

2.zkousel jsem je zapojit, aby jsem vedel jak hraji, tak v predu parada, nebyl problem - jen zapojit plus a minus.
vzadu jsem vytahl ty debilni Nokie, rozpojil konektor a zkousel dat na ty repraky. s nejvetsi pravdepodobnosti jsem obratil polaritu =o( ... no zjistil jsem ze mi prestal fungovat central... zajimalo by me co jsem timhle mohl vsechno znicit...

3.kdyz jsem se snazil po neuspesne instalaci dat vsechno do puvodniho stavu, predni reprak prestal hrat. nevim co se stalo, co je spatne. kdyz ho spravne zapojim, tak nehraje. myslite ze je po nem? ps. kdyz misto nej zapojim ten z druhe strany, tak draty jsou ok. funguje to.

co byste mi poradili jako odbornici v tehle situaci? vsem mockrat dekuju za pomoc!!!
Paty

#2 Příspěvek od Paty »

a co rádio je ok? jestli přehodíš polaritu u zadních repro tak se nic neděje jenom reproduktor bude hrát obráceně :D zkoušel jsi repráky někde jinde? s centrálem by to nemělo mít nic společnýho...jo a centrál ti nejde po celým autě?
Danek320i

#3 Příspěvek od Danek320i »

Paty píše:a co rádio je ok? jestli přehodíš polaritu u zadních repro tak se nic neděje jenom reproduktor bude hrát obráceně :D zkoušel jsi repráky někde jinde? s centrálem by to nemělo mít nic společnýho...jo a centrál ti nejde po celým autě?

no prave jak jsem "blbnul" s tema reprakam, tak mi prestal fungovat central (na dalku), klicem sel a prestalo svitit levy zadny svetlo (uplne). uz se mi to jednou stalo xD (ale pri jine oprave) , takze jsem sel automaticky po pojistkach. vymenil jsem modrou a cervenou (15 a 10A) a auto uz funguje jako predtim :DDD tak alespon nejaky uspech.
PS. radio je OK, hraje ted jen na ty zadni NOKIE, pac predni jsou venku (jeden je KO)

no ale porad nevim, jestli repro prodat nebo si ho nechat. resp. co tam ted dat. ty novy repra 6x9" tam budu rvat tezko =o(
nenapada te neco?
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od xSAFA »

A kam ty nový repra chceš narvat? nějak mi to z tvého popisu uniká...

Já měl špatný přední basový Nokie (ty u noh), přemýšlel jsem, že koupím nějaký lepší repro ale vyprd jsem se na to koupil TVM stejných rozměrů (tuším původně určeny pro Octavii) a jsem spokojenej. Hraje to pěkně, má to i slušný basy, časem doplním subwoofer a ulehčím těm basákům a není co řešit, mě to stačí až až... Né vždy to bastlení jiných reproduktorů přinese kýžený výsledek... :P
Paty

#5 Příspěvek od Paty »

koupil jsem jednou bmw e36 sedana a v zadu byly org. kulatý a někdo na hulváta tam nacpal ty oblý 3way a koukal jsem na to a normálně to bylo vystříhaný ten plech nůžkama na plech :D
mmaty
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od mmaty »

pánove vykašlete se na to bastlení... originál je dostačujici jen tomu pomožte nějakým menším sub nebo tubou nebo aktivem.... když těm origo repro odlehčite bude to hezky hrát středy a výšky jen si pořidte lepší radia... radio je uspěch všeho... (jen ne sony)...
jarda

#7 Příspěvek od jarda »

Ne, originál neni dostačující, tyhle papírové speakery toho prostě moc nezahrají ať to do nich budeš prát čímkoliv. Výměna reproduktorů udělá stejnou změnu jako výměna rádia. Přidání subwooferu přidá dunění, kvalitní středobas to nenahradí, viz sestavy 2.1 k počítačům.
ex Mercedes-Benz R170 SLK 200 Kompressor "silver arrow" brilliantsilber on magmarot
ex BMW E38 730d "položiť dozadu súdruha" orientblau on pearl beige
ex BMW E36 318is tmavě modré kupé
Danek320i

#8 Příspěvek od Danek320i »

xSAFA píše:A kam ty nový repra chceš narvat? nějak mi to z tvého popisu uniká...

Já měl špatný přední basový Nokie (ty u noh), přemýšlel jsem, že koupím nějaký lepší repro ale vyprd jsem se na to koupil TVM stejných rozměrů (tuším původně určeny pro Octavii) a jsem spokojenej. Hraje to pěkně, má to i slušný basy, časem doplním subwoofer a ulehčím těm basákům a není co řešit, mě to stačí až až... Né vždy to bastlení jiných reproduktorů přinese kýžený výsledek... :P

zdar! =o)

no chtěl jsem ty 6x9" nacpat k nohám (ps. já u noh nokie neměl, byly vyměněný - nokie mám jen v zadu). ale je to bez šance =o( jak tu někdo psal, musel bych stříhat plech, abych je tam narval. když je tam teď dám, tak čouhají dost ven.

tak přemýšlím, že je dám dozadu do plata, ale nevím jestli to není hodně. dát do zadního plata 4 repra (3-pásma).

jinak hrají pěkně, není to bůhví jaká značka, ale stačily by mi =o) jen teď nevím co s nima. a hlavně jak je zapojit.

jestli dokoupit zesik a sub. anebo jen radio. jsem amater no xD
Danek320i

#9 Příspěvek od Danek320i »

jarda píše:Ne, originál neni dostačující, tyhle papírové speakery toho prostě moc nezahrají ať to do nich budeš prát čímkoliv. Výměna reproduktorů udělá stejnou změnu jako výměna rádia. Přidání subwooferu přidá dunění, kvalitní středobas to nenahradí, viz sestavy 2.1 k počítačům.

a mas nejaky tip na dobry / kvalitni / cenove dostupny radio? Mam tam ted SONY s menicem na 10CD (ten je v kufru). Popr. repro? Nebo na co se zamerit pri vyberu repraku a radia?

u repro vim, ze je dulezita citlivost, cim vyssi, tim lepsi. jeste neco na co si dat pozor?

u radia nemam paru.. pro me je celkem dulezity USB vstup, a AUX (kdyby jsem kupoval novy). ale na co dal si dat pozor, netusim...

diky moc za rady!
jarda

#10 Příspěvek od jarda »

Nejlepší bude když si necháš poradit na autohifiklubu.

Co se týče rádií, do E36 je nejhezčí origo (nehraje nic moc ,nemá funkce..), pak Becker (drahé) a pak Clariony s oranžovým podsvícením, stojí normálně a funkce mají jaké chceš. Trval bych na minimálně dvou párech výstupů do zesilovače. Jinak hodně lidí radí Alpine, budou hrát stejně nebo líp než Clarion za stejnou cenu a mají příjemnější ovládání, ale vzhledově se do E36 moc nehodí.

Co se týče repro, znám jenom svoje - Kicx GFQ, 13ky vepředu a 6x9 vzadu plus kvalitní čtyřkanálový zesilovač. Hraje to tak, že kvalitnější repro stejných rozměrů bude mít podle mě na zvuk už minimální dopad, mnohem důležitější je umístit tweetery jinam než do originálních pozic (já je dal na A sloupky) a pořešit nějak basy vepředu - buď subwooferem který snad bude basovat i potichu, nebo dát dopředu namísto 13tek 16tky, ale to už by znamenalo řezat.
ex Mercedes-Benz R170 SLK 200 Kompressor "silver arrow" brilliantsilber on magmarot
George_D
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od George_D »

Jinak na E36 se do zadu prodávaj adaptery, aby tam šli nacpat repro 16x9. Normálně se pak reprák našroubuje zespoda v kufru a přechodka vytěsní a předělá kolo na ovál, ty redukce stojí pár stovek. Jinak souhlas s jardou, tyhle radia budou hrát fajn (Becker zrovna ne, ten nehraje moc slušně, ale hodí se do intoše) , já jsem zastánce pioneera a doporučil bych spíše něž clariona nakamishi bo jak se to přesně píše, nebo jak psal jarda Alpine , akorát to chce sehnat něco, co svítí jak BMW, což se dá. Dle myho ucha je E36 v ozvučení slušná, pokud se všechny repráky vymění za kvalitnější vejšky a středobasy+ maximalně do zadu menší sub na zhutnění basu, hifisti E36 odsuzujou, ale ty odsoudí všechno, do čeho se nevejde 30" subwoofer :lol:
Obrázek
E36 328 Coupe+E30 318iA LPG Coupe - Jezdim se srdcem, ktere mi tluče pod kapotou BMW
ŽEBŘÍČEK ŠKODLIVOSTI DROG !!!!
boby06

#12 Příspěvek od boby06 »

tak zrovna me tam treba alpine sedne vizuelne pekne. podsviceni presny. menil bych uz jedine za beckera. vystupy a zvuk perfekt. cena prijemna. vzadu nakonec bude stacit 6x9 s adapterem. ja osobne podle parametru panasonic. Jinak tam to bude dost podobne. zesilovac bych dal. dopredu komponentni repro s vetsim vykonem (staci primo na radio) zadky na zesik. vejskace to je na tobe kam je das. da se to i v tech dverich ale fantazii se meze nekladou.
Přílohy
DSC00121.JPG
DSC00121.JPG (43.91 KiB) Zobrazeno 196 x
DSC00121.JPG
DSC00121.JPG (43.91 KiB) Zobrazeno 196 x
jarda

#13 Příspěvek od jarda »

Podle toho co jsem četl by naopak (nový) Becker měl mít zvuk perfektní, stejně jako Nakamichi, ale všechno je to dost drahé.
Co se týče vizuální stránky, na Pioneerech mi vadí že jsou lesklé a na Alpine že bývají stříbrné a mají barevná tlačítka. Matné, s černými plastovými tlačítky a správnou barvou podsvícení jsou podle mě jen Becker, Nakamichi, VDO Dayton a Clarion. A v poměru cena/zvuk/funkce vítězí levnější Clariony a dražší Becker. Ale to už se bavíme o osobním vkusu.
Hifisti nemají rádi E36 protože mají výšky nízko a špatně orientované a středobasy jenom malé a u nohou.
boby06

#14 Příspěvek od boby06 »

tak tak. da se to ale s velkym vypetim casu,techniky a penez. e30 a e36 je ozvucovaci boj. Pak vedle vas na semaforu stoji golf,felda aspol s velkym kufrem kde se to ozvucuje samo a s radosti a jste v haji :)
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od xSAFA »

boby06 píše:Pak vedle vas na semaforu stoji golf,felda aspol s velkym kufrem kde se to ozvucuje samo a s radosti a jste v haji :)

Jako proč jsem v háji? 8O Že má kufr zasekanej volovinama a duní s prominutím jak debil? Asi bych se na něj s úsměvem podíval zaklepal si na čelo a po bliknutí zelené mizel do onoho háje... :P
boby06

#16 Příspěvek od boby06 »

tady je rec o ozvuceni. jestli jezdis na decibely tak mu po zelene neuletis ani kdyby jsi si do cela vyklepal diru :D
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od xSAFA »

Evidentně si mě nepochopil... no nic se neděje 8)
mmaty
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od mmaty »

kluci kokám že máme s šáfem stejný názor ty dunící pičoviny v kufru jsou k hovnu, hučí to duní to a k vykonu ti to nepřidá poslouchat se to taky nedá jelikož kvalita te hudby je někde v pi... 5minut poslechu a bolí vás hlava tak k čemu to je... já vsadil na čistotu zvuku... mám e36 touring v autě originál ten sound system nebo jak se tomu říká což znamená originál zesilovač+vpředu třípásmové komponentya vzadu ve stropě dvopupásmové- já k tomu dodal jen zesilovač plus malý subwoofer na odlehčení basu v origo soustavě- volil jsem co nejcitlivější komponenty... všechno jsem to schoval šikovně do bočnic a do podlahy aby nebylo nic vidět a mohl jsem vuz používat k tomu k čemu je určen... jako zdroj mám alpine dva 9861ir, a se zvukem jsem maximálně spokojen... tak mi tady nikdo netvrdte že origo je na hovno nějaký ten pátek hudbu do aut dělám a ještě dýl se o to zajímám...
jarda

#19 Příspěvek od jarda »

To že ty jsi se zvukem maximálně spokojen neznamená, že v E36 není hudba špatně vyřešená a že to nejde líp. Schválně zkus vytáhnout výškáč ze dveří a jen provizorně ho dát o 20 cm výš a natočit směrem k sobě. Uvidíš v čem je rozdíl.
mmaty
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od mmaty »

neboj já to zkoušel ale zastavam v autě original design... proto jsem použil akorát kvalitnější výškové reproduktory carpower dt jen kvuli tomu že stare male origa hodně síčkovaly... jinak dodělavat v autě nějakeé bastl výšky atd neuznávám a když už jsme u toho tak pokud použiješ komponenty dvoupásmové a dáš ty středobasy na original misto dolu stratí se uplně jejich význam jelikož jsou moc dole schovaný a nebudou slyšet... v autě nebudeš mít vubec středy který jsou tak moc potřeba pro lidske ucho, nebudou v autě slyšt detaily ty pisničky nic takoveho středové pásmo se uplně vytratí... bude ti to jen hučet a dunět z basu a k tomu výška řvát do ucha odkud si ze zrcátka... ale jak kdo chce je to jeho názor... já vilil tuto stránku kde mám krásně všechny tři pásma a tu písničku si nadherně užiji...
Odpovědět