Zdarec, dnes jsem se díval na teplotu chladiče během cca 50Km. 70 procent dálnice, rychlost kolem 140km kdy jsem měl teplotu pouze kolem 60 st. Když jsem sjel do města tak jsem měl okolo 70 st. Venku bylo - 1st. Nepřijde mi to nějak drastický, protože v práci máme zánovní vw nafťáky a tady se teplota taky nedostane na cca 90stupňů... Každopádně bych se chtěl zeptat majitelů jiných 330d e90 kolik mají teplotu oni. Studoval jsem net a jinde mají v zimě taky okolo 70st.. Benzíny maji víc, ale o nafťákách jsem toho moc nenašel. Každopádně díky zdejším členům, kteří mi připoměli, že vzhledem k regeneraci dpf, kdy je potřeba min. 75 stupňů se chci zeptat zda by auto poznalo špatnej termostat.
Jinak bmw nedali teplotu motoru do základního menu u e90 protože nechtěli aby jim každej den volali lidi, že se jim společně s různým zatížením, mění teplota motoru. Takhle jim začali lidi volat, že chtějí znát teplotu motoru a jak se dostat do skrytého menu..
Taky sem to řešil na dvoulitru dieselu, auto samo špatnej termostat nepozná, teplotu si musíš ohlídat ve skrytém menu, v katalogu dílů je u termostatu na vodu napsáno že otvírá při 88 stupních, takže pokud se ti to ani po 50 km jízdy nezahřeje tak ti ten termostat otvírá nejspíš moc brzy, když ho budeš měnit, tak nezapomeň vyměnit i termostat pro egr ventil
Taky jsem to řešil u 330d a viděl jsem, jak na jiném fóru obhajovali, že je to normální, že VW to má taky tak... Ale prostě to tak není. Padala mi teplota při konstatní rychlosti 140 - 160, po výměně obou termostatů se teplota drží při jakékoliv rychlosti a jakémkoliv mrazu...
Taky mě to čeká, výměna obou termostatů, včera při venkovní teplotě okolo 1°C jsem se normální jízdou dostal okolo 64°C víc nic, takže asi taky termostaty odešly. Jinak nevíte někdo o nějakém postupu výměny těch termostatů? Zda je potřeba chladící kapalinu vylít nebo jen odpustit a pak dolít či jak je to z ovzdušněním?
Na 4 válci šli vyměnit oba termostaty v celku bez problémů, vodu jsem nevypouštěl všechnu protože sem nenašel výpustný šroub, termostat egr má vlastní odvzdušňovák, jinak i na chladícím vedení najdeš odvzdušňovací zátky, jinak s hlavním termostatem je trochu víc práce, u 6ti válce to asi budeš muset dělat zespoda, musí se sundat hadice k turbu i chladič výfukových plynů k egr.
Na to jsem zapomněl je to pro E90, 320d, takže 4 válec.
Takže stačí jen odsát třeba přes nádobku? Vím že se dá takhle vytáhnout zhruba 1,5l kapaliny, tak třeba to bude stačit. Jen nevím jak na to ovzdušnění.
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
ja som na 330xd skusal sledovat teplotu pri 400 km trase a pohybovala sa medzi 83 - 91 stupnov, avsak viac menej sa ustalila na teplote 83. Je to myslite tiez uz hodne na vymenu? DPF sa regeneruje normalne, zbadal som prebiehajucu regeneraciu pocas poslednej jazdy.
lulu991 píše:ja som na 330xd skusal sledovat teplotu pri 400 km trase a pohybovala sa medzi 83 - 91 stupnov, avsak viac menej sa ustalila na teplote 83. Je to myslite tiez uz hodne na vymenu? DPF sa regeneruje normalne, zbadal som prebiehajucu regeneraciu pocas poslednej jazdy.
jo, regeneruje normálně, ale potřebuje min. 75 stupňů - na ty já jsem se nedostal, takže nemůže proběhnout... Jak poznáš že probíhá regenerace? Hrubší zvuk motoru? Neochota k akceleraci?
prochySBK píše:jo, regeneruje normálně, ale potřebuje min. 75 stupňů - na ty já jsem se nedostal, takže nemůže proběhnout... Jak poznáš že probíhá regenerace? Hrubší zvuk motoru? Neochota k akceleraci?
Siel som po rovnej ceste na tempomat a na takych 15 minut mi stupla spotreba z 6litrov na 10, pricom pravidelne lietala od takych 8 po 10. Po tych 15 minutach padla hned na tych 6 litrov. Inac ziadne ine priznaky pocas regeneracie som nezaznamenal, ale je pravda ze som nevypinal tempomat a neskusal som akcelerovat.
Já mám u své E90 325d teplotu po cca 30 km a více v rozmezí 82-86 °C (při velké zátěži i něco málo přes 90, pokud jedu ve velkém mrazu dlouho z kopce a se zařazenou rychlostí, tak klesne i těsně pod 80 °C).
Auto má najeto 122tkm tak doufám, že termostaty jsou ještě ok a nebudu je muset měnit.
Zahřátí auta na provozní teplotu mi však v zimě (-10°C) trvá i 20km, a během zahřívání se teplota poměrně dlouhou dobu pohybuje okolo 70°C. S autem jezdím v procesu ohřívání velmi opatrně, možná i proto tak dlouhé ohřívání.
FiliposII píše:Já mám u své E90 325d teplotu po cca 30 km a více v rozmezí 82-86 °C (při velké zátěži i něco málo přes 90, pokud jedu ve velkém mrazu dlouho z kopce a se zařazenou rychlostí, tak klesne i těsně pod 80 °C). Auto má najeto 122tkm tak doufám, že termostaty jsou ještě ok a nebudu je muset měnit. Zahřátí auta na provozní teplotu mi však v zimě (-10°C) trvá i 20km, a během zahřívání se teplota poměrně dlouhou dobu pohybuje okolo 70°C. S autem jezdím v procesu ohřívání velmi opatrně, možná i proto tak dlouhé ohřívání.
Jo, to máš v richtiku. A určitě když to budeš šolíchat v nízkejch otáčkách dlouho tak to taky neohřeješ. Nejlepší je počktat prvních pár kilometrů a pak občas vytočit.