Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E90 - žárovka do svítících kroužků - jaká?

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
e4

#1 Příspěvek od e4 »

Čau, chci se zeptat na tip a radu s mým problémem.

Na levém světlometu na E90, r.v. 2007 mi přestaly svítit obrysové kroužky. Nemám žádné LED, ale klasiku z výroby. Na netu nemůžu najít kód nebo název originálního dílu, ale pouze LED "tuningové" díly. Nevím, jestli do toho mám jít, nebo jestli radši koupit halogenovou klasiku.

Může prosím někdo poradit? Nebývá s LED žárovkami problém? Nemíním je používat na denní svícení, o to mi nejde...

Dík za jakýkoli tip.

Obrázek tady:

http://www.imgup.cz/image/2tZ
honzamo

#2 Příspěvek od honzamo »

Já teď řeším na své předface E91 problém, že mi kroužky vpravo svítí cca na 50% oproti těm na levé straně. Chystám se to rozmontovat, ale je to snad nejhorší výměna žárovky, jakou jsem viděl.

Když pominu že se to mění tak, že se demontuje kolo a podběh, tak i ta žárovka je dost speciální. Vypadá takhle (Je to celý modul):
http://www.realoem.com/bmw/photos/63117161444

A stojí cca 1000Kč:
http://autokelly.cz/Product/BMW-63117161444/12003137

Někde na zahraničních fórech se psalo, že z té "jednotky" jde vyndat žárovka která v ní je a je to nějaký běžný typ co se dá sehnat za pár korun. Ale zatím jsem se nedostal k demontáži kola a té jednotky, tak těžko říct co je na tom pravdy...

Edit: Tak to bylo tady:
http://www.bimmerforums.com/forum/showt ... -eye-bulbs

a žárovka by měla být:
http://www.zbozi.cz/vyrobek/zarovka-12v ... -os-64113/

Co se týká LED, mě osobně se nejvíc líbí právě kombinace bíle svítících xenonů a žlutých kroužků okolo. Ty bílé už pak tolik nevyniknou. Ale každý má jiný vkus.
JakoobCZ

#3 Příspěvek od JakoobCZ »

Žárovky už mi v AE praskly na obou stranách a doporučuji to hodit někomu do servisu. Při návrhu naší E90 totiž Němci něco hulili, protože se musí rozebrat podběh a i zkušený mechanik u snejka to tam dával asi 20 minut a neuvěřitelně u toho prskal :D

Výměna žárovky je v řádu stokorun...
surfis
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od surfis »

Za 150Kč si Kelly koupíš jen žárovku. Tu původní rozeber a vyměň jen žárovku. Co se týče výměny, tak jsem to dělal z motoru. Trochu zlomená ruka, ale šlo to.
e4

#5 Příspěvek od e4 »

Good, díky za rady a tipy pánové.

Ten přístup skrz podběh mě taky překvapil, na youtube to vypadá jednoduše, jenže praxe může být jiná, to je jasné :)

Vyzkouším to a dám vědět.

Ještě mě napadlo - lze vůbec klasickou halogenovou jednotku, kterou tam mám teď z výroby, nahradit jednoduše LED variantou? Třeba tímhle:

http://www.bmwjakes.cz/home/1856-led-za ... 1-25w.html

Aniž by se musely měnit samotné kroužky a rozebírat světlo. Neříkám, že to chci udělat, spíš se mi to nepozdává takové druhotné řešení, spíš jen ze zajímavosti.

Dík moc.[/url]
surfis
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od surfis »

Ano, ale LEDky strašně topí a je velká pravděpodobnost, že si zničíš světla. Dej co tam patří.
e4

#7 Příspěvek od e4 »

Taky si myslím, že to bude rozumné.

Zvlášť po tom, co mi asi před půl rokem odešly obě řídící jednotky xenonů u obou předních světel... Celé auto v cajku, ale světla se kur*í jedno za druhým...

Díkes ;)
e4

#8 Příspěvek od e4 »

Čau,

tak jsem se do toho včera pustil a nečekal jsem, že budu muset kvůli jedné žárovce o rozměrech 2x1 cm rozmontovat půlku auta : )

Asi nějak takhle celá ta katastrofa vypadala:

http://www.imgup.cz/image/TIN

Podle tohoto návodu na youtube to šlo:

https://www.youtube.com/watch?v=z-_cb_0jjRs

Musí jít ven kolo, odmontovat celý podběh, resp. přední stranu vnitřního blatníku (drží asi na 10ti rozličných šroubech - oproti videu, kde jich sundává jen 5).

Samotná výměna žárovky je už pak brnkačka když se do toho systému člověk dostane a strčí pod auto hlavu. Sundá se kryt, jednotka se vám po povolení dvou malých šroubů rozpadne v ruce, vyměníte žárovku a po zapojení zpět je to v cajku. Nasazování plastů zpátky je horší, padlo u toho hodně pi*í a ku*ev : )

Dík za tipy, snad toto vlákno v budoucnu někomu pomůže.
Sokol
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Sokol »

Čau, kdyby náhodou někdo potřeboval vyměnit žárovku na E90/91 LCI (po faceliftu) tak verze s Xenony má pro svítící kroužky žárovku H8 35W a mění se zvrchu. Už žádné sundavání kola. Jen je dobré odšroubovat 2 šrouby a nádržku na chladičku odsunout stranou (pro levou stranu) a napravo odmontovat airbox.
Je to dobře přístupné a stačí jen otočit krytkou a jste tam.
Budash

#10 Příspěvek od Budash »

Sokol píše:Čau, kdyby náhodou někdo potřeboval vyměnit žárovku na E90/91 LCI (po faceliftu) tak verze s Xenony má pro svítící kroužky žárovku H8 35W a mění se zvrchu. Už žádné sundavání kola. Jen je dobré odšroubovat 2 šrouby a nádržku na chladičku odsunout stranou (pro levou stranu) a napravo odmontovat airbox.
Je to dobře přístupné a stačí jen otočit krytkou a jste tam.
Mrda přesně tohle jsem potřeboval vědět, i přes realoem jsem si nebyl jistej jaký objednat a fakt se mi nechtělo sundávat zas podběhy a kola. Díky díky.
Ja si je tedy objednám mám bmw e91 touring 2009 - *, bohužel motor n47...
kuboslav

#11 Příspěvek od kuboslav »

e4 píše:Samotná výměna žárovky je už pak brnkačka když se do toho systému člověk dostane a strčí pod auto hlavu. Sundá se kryt, jednotka se vám po povolení dvou malých šroubů rozpadne v ruce, vyměníte žárovku a po zapojení zpět je to v cajku.
Ahoj, řeším teď ten samý problém. Četl jsem (zde a zde), že je potřeba do paraboly (držák žárovky) udělat drážky na novou žárovku. Dělal jsi to taky, nebo to není potřeba?
Budash

#12 Příspěvek od Budash »

kuboslav píše:
e4 píše:Samotná výměna žárovky je už pak brnkačka když se do toho systému člověk dostane a strčí pod auto hlavu. Sundá se kryt, jednotka se vám po povolení dvou malých šroubů rozpadne v ruce, vyměníte žárovku a po zapojení zpět je to v cajku.
Ahoj, řeším teď ten samý problém. Četl jsem (zde a zde), že je potřeba do paraboly (držák žárovky) udělat drážky na novou žárovku. Dělal jsi to taky, nebo to není potřeba?
ČUS,
Hele měnil jsem si už žárovky několikrát, mam E91 2009 - jde to vyměnit bez sundání podběhu, jen se musí na levá straně odendat filtr, jde to rukou je nacvákavací, a na pravý straně nic (není to nic moc práce, ale dá se)..
teď o víkendu jsem si měnil ještě mlhovky, a to už podběhy museli dolu..
v mlhovkách i v xenonech jsou H8, akorát v xenonech mám odpory, aby mi to nehlásilo vadnou žárovku, ale v mlhovkách ne a to hlásí vadu, takže musim stejně objednat odpory...
Jinak výměna nic složitýho není, akorát první rozmontování (kolo, podběh) vám zabere tak 30minut, druhá strana 20minut...
mě už to rozmontování zabere obě strany tak dvacet minut, dělal jsem to už tak třikrát :D
kuboslav

#13 Příspěvek od kuboslav »

Budash píše:Hele měnil jsem si už žárovky několikrát, mam E91 2009
Já mám verzi před LCI (ročník 2007 stejně jako e4) a tam se doporučuje měnit celý modul (č dílu 63117161444) za cca 1000,- Kč. Někde jsem četl, že z toho proste vyndali žárovku a jinde se rozepisovali o tom jak je to potřeba navrtat nebo pilovat… tak nevím :?
kuboslav

#14 Příspěvek od kuboslav »

Tak už to mám za sebou. Šlo dolu kolo + podběh – to šlo celkem v pohodě. Blbě se pak dávala dole krytka toho modulu, jelikož jsem tam moc neviděl. Do paraboly jsem musel vypilovat 2 drážky abych tam dostal tu novou žárovku.
Přílohy
WP_20160826_17_13_48_Pro_.jpg
WP_20160826_17_13_48_Pro_.jpg (198.52 KiB) Zobrazeno 1563 x
WP_20160826_17_13_38_Pro_.jpg
WP_20160826_17_13_38_Pro_.jpg (108.17 KiB) Zobrazeno 1563 x
kubajz79

#15 Příspěvek od kubajz79 »

žárovka 5w nebo 10w?
Joe_27

#16 Příspěvek od Joe_27 »

to jsi nahradil puvodní za tu samou? nebo jsi dával něco výkonějšího?
kuboslav

#17 Příspěvek od kuboslav »

Dal jsem tam tu zmiňovanou 10W Osram 64113. V originálu je tam to samé jen od Philips.
Joe_27

#18 Příspěvek od Joe_27 »

takže ti to svítí stjně jako puvodní origo, bludičky, za šera začnou jít vidět, že?
kubajz79

#19 Příspěvek od kubajz79 »

silnější žárovku v žádném případě.to by se světlovodu ani trochu nelíbilo a kroutil by se...
Odpovědět