Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Servo čerpadlo E61, prosím o radu

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
Janys788
Kontaktovat uživatele:

Servo čerpadlo E61, prosím o radu

#1 Příspěvek od Janys788 »

Zdravím všechny.

Potřebuji poradit ohledně výměny servo čerpadla na BMW E61 LCI (530d, 173kw, 2008)

Po výměně hřebenového řízení za "nové" (repas Bosch) mi bohužel odešlo i servo čerpadlo, které teď buď netlačí vůbec, a nebo vynechává (dříve se projevovalo divnými zvuky při zatáčení, takže už bylo načnuté).

Nikde se mi nepodařilo sehnat přesně takové čerpadlo, jako jsem měl původně v autě díl č.32416774698 viz. foto.
Na tomto čerpadle je tlakový vývod označen červeně:
Obrázek

Vzhledem k tomu, že žádný známý ani neznámý obchod v ČR nemá toto čerpadlo dostupné (volal jsem opravdu snad všude kde to šlo, ale patrně mají všichni jednoho nebo dva dodavatele.. v ČR, Německu ani Polsku není skladem) zvolil jsem dle BMW ETK uvedenou náhradu. Po doručení nového čerpadla jsem bohužel zjistil, že tlakový vývod je na jiném místě, než u mého původního. Toto čerpadlo má ale navíc v místě původního vývodu šroub viz foto:
Obrázek

Moje otázka tedy zní, zda tyto šrouby nejsou určeny k záměně? Jedná se o univerzální díl pro dvě verze čerpadel, kde je možnost přehodit tento šroub a přemístit tak tlakový vývod do horní pozice, kde jej potřebuji?
Obrázek

Dle BMW ETK jsem později zjistil, že nově zakoupené čerpadlo je pro modely do 03/2008 a moje E61 je 05/2008 a že tyto čerpadla jsou zaměnitelné pouze ze staršího na novější, ne zpětně. Toto mi samozřejmě nedává žádný smysl, protože naopak mi to přijde ještě méně logické, protože s novějším není žádná možnost úpravy.

Potřebuji poradit od někoho zkušeného, kdo se s tímto už setkal a potvrdit si, že se opravdu jedná o možnost přehození šroubu. Nerad bych to zkoušel zbytečně, abych přišel o možnost čerpadlo vrátit nepoužité zpět.

Předem Vám všem děkuji za pomoc, snad jsem problém vysvětlil srozumitelně :)
toy machine

Re: Servo čerpadlo E61, prosím o radu

#2 Příspěvek od toy machine »

Taky jsem sháněl servočerpadlo. nakonec pomohlo jen protočit řemenici na čerpadle do protisměru a zvuky podobné mixéru přestali. Nevím co se tam odehrálo, ale asi to vytlačilo přebytečný vzduch a konečně jsem si mohl užívat zvuku V8.

Zde přeposílám odpověď z vrakoviště BMW. Nabídli mi čerpadlo ze 7er. Bylo shodné s mou E61/550i
Třeba se ti to bude hodit. ;)

Dobrý den, servočerpadlo máme za 8000kč
S pozdravem
Michal Reichert
jednatel
BMW service Chotětov s.r.o.
Prokopova 4, Chotětov
29428
otevřeno: Po-Pá 9-11.30 12.00-16.00
http://www.bmwchotetov.cz
veškeré díly BMW můžete objednat:
http://www.bmwchotetov.cz/objednavkovy-formular
Všechny ceny jsou uvedené vč. DPH 21%
Janys788
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Janys788 »

V mém starém servu se sekal pístek, takže přestalo tlačit olej a rozběhlo se na chvíli vždy po klepnutí kladívkem :)

Ačkoli jsem nezískal žádnou radu ohledně výměna za nové, které jsem koupil, na základě BMW ETK, stejného tlaku i držáku jsem se rozhodl nechat ho vyměnit a naštěstí je vše OK, takže problém vyřešen.
mobilman Člen Klubu
Člen Klubu

#4 Příspěvek od mobilman Člen Klubu »

Tak ať slouží bez poruch. :D
Jirke

#5 Příspěvek od Jirke »

Budu menit olej v servu. Na jednom videu na YT v ramci vymeny oleje meni i nadobku. Tak se ptam, je to vhodny, je v te nadobce nejaky filtr/sitko, nebo ?
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od JaraX »

ano v nadobce je filtr jak olejovej, u Fek jsou pumpy vyrobeny z hrozně nekvalitního materialu a vydíraj se až zanesou ten filtr a pak se to přicpává, řešil jsem to a celkem sranda :)
takže pokud má auto víc jak 100k najeto tak bych to vyměnil.
Jirke

#7 Příspěvek od Jirke »

Dik. Konkretne se mi ted jednalo o E91 2005 a E61 2007, najezdy 270000km, resp. 220000km

F11 (260.000km) bude nasledovat, tu jsem ted 14 dnu nemel u sebe a olej v servu ještě nezkoumal.
Odpovědět