Ten "slint" napsal člověk, který se celý život zabýval auty, stavěl je, navrhoval, upravoval, podílel se na vývoji... Prošlo mu rukama víc aut než nám všem tady dohromady. Chtěl bych tě vidět, jak zvlníš kotouč. Pokud nejsi odborník, tak doporučuji prvně studovat a pak soudit, krom toho Francis je jeden z mála, kdo tady fyzikální podstatě fungování aut rozumí, asi bych ho nepodezříval z toho, že bude rozšiřovat nesmysly...
Závodní nezávodní, to je jedno... Pokud máš kotouče z šedé litiny, tak je prostě nezkroutíš (jestli už je tempervoaná nebo ne, je celkem šumák). Tlak v brzdové soustavě je cca 4MPa, ať nežeru, tak řeknu 40, abych si dal rezervu. Prodloužení šedé litiny při tahových zkouškách je 0,2% při 100MPa. Modul pružnosti je při 100MPa někde kolem 120GPa => Na to ty brzdiče prostě nemají sílu! Z FeFe3C diagramu pak lze vyčíst, že k prvním fázovým přeměnám u šedé litiny (běžně 2,5-3,5%C) může docházet při 727°C (By mě zajímalo kolik z Vás dokáže zahřát kotouče - a to tak že celé! - na tuhle teplotu, můj skromný odhad je: nikdo) další fázové přeměny jsou u 1200°C a výš, tam už začíná být litina tvárná... K lokálnímu přehřátí povrchové vrstvy dojít může (a stává se to běžně), poté se napečou brzdové desky. Ale brzdová soustava nedokáže vyvinout tlaky a síly takové, aby kdokoliv z vás zvlnil kotouč (ohnul ho nebo cokoliv jiného). Kdo si myslí opak, bohužel se mýlí. Lokální náraz kladivem se může jevit jako důkaz opaku, ale není to tak, je to důkaz křehkosti materiálu.
Celá diskuze:
http://www.e46.bmwklub.eu/viewtopic.php ... 739ecf0bee
Prostě kotouče nezvlníš ani kdyby ses na hlavu stavěl. Jestli ti nějakej soustružník řekne, že mu hodinky ukazují jiné hodnoty, jak měří kotouč, tak mu řekni, ať si nakreslí úholvý graf, na 99% se nikdy obě strany nesejdou. Prostě jsou napečené desky. Špatná směs, nezahořená, nesprávná kombinace směsí kotouč-deska. Kotouč nezvlníš, chyba je na straně řidiče případně mechanika, který brzdy montuje v kombinaci s nesprávnou údržbou. Tenhle urban myth mě fascinuje. A říct o článku od Carolla Smithe, že to je slint, vypovídá o tvé nevědomosti... Uf jsem se zase rozčílil