Mohu se přidat tady se svým problémem z 99procent podobným ?
Jedu a všiml jsem si že když zastavím tak nejde klima ...najednou jde teplo z větráku když se rozjedu zase krásně chladí ... všiml jsem si že větrák klimy nejde. Mám rok 97/6 --- 728i---takže odpory 2x.
Takže to stejné jako 528i mají uplně stejně řešený motor i klimu.
Jsou tam dva odpory které chci rozdělat a podívat se zda fungují o víkendu a případně koupit 1x či 2x novej 50Watt odpor. Případně zjistit proč nespíná vrtule ale pozor sepne v případě přehřívání alespon jednou jsem si toho všiml u domu a jednou v koloně.
Další věc je ta že jsem jel v pohodě z práce včera a chlazení při jízdě fungovala a klima chladila krásně. Byla kolona zastavil jsem v tom vedru a během 2-4min mi teplota vyletěla dost vysoko.
Viděl jsem to skoro v červeném ale bylo to těsně 2mm pod červeným polem.
Mírně jsem zvedl otáčky na 2000-2500ot a slyšel jak hučí větrák zepředu ale fakt jak turbína z letadla. Po chvilce popojíždění jsem vypl LPG a nechal benzín který je chladnější a auto se trochu ochladilo díky jízdě i teplota zase klesla jak má být.... ale bylo to dost silné varování že je něco hodně špatně s chlazením.
Problém další je že jsem se asi minutu potom v kolně nemohl rozjet... když byl motor horký...výkon auta byl tak 5-10procent maximálně
Jak problém řešit ...kde hledat chybu ? Je to problém ventilátoru klimy která má hlídat teplotu a spínat dříe nebo v chladiči špatná vodní pumpa která zajištuje aby voda kolovala rovnoměrně ? Případně přídavná vodní pumpa co je často zaseknutá u většiny aut ?
Co jsem zjistil:
-Natlakované hadice jsou tvrdé dost po každé jízdě... cca 32km denně.
- nespíná klima chladič jen vyjimečně, když jde do tuhého sepne čidlo asi tlaku nebo teploty poslední záchrana tedy.
- Pojistky všechny OK
- Relé všechny asi OK - proměřím ještě dodatečně jednou případně.
- sepnutí klimy tlačítkem a větrák s netočí. Max chlazení a větrák se stále netočí až když sepne čidlo větrák se začně točit na maximum. Počítám budou to odpory.
Jak proměřím čidla kolik mají mít odpor případně na kabeláži.
Kolik má mít napětí kabel 4pin od větráku klimy v nárazníku ? (nenaměřil jsem nic prý má bejt 12V)
díky za cokoliv případně co proměřit ? Multimetr mám a základy práce sním umím.