Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E9x Montaž tabletu na palubku DIY

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
eMeF

#1 Příspěvek od eMeF »

Kdyz jsem 3 roky zpatky kupoval E93 tak jsem hledal kus bez navigace. Duvodu bylo vic a jeden z nich byl plan pripevnit na palubku vlastni tablet a pouzivat aplikace podle vlastnich preferenci.

Dnes jsem cele dilo dotahnul do stavu, ktery muze inspirovat i ostatni :wink:

Co jsem pouzil
- 8" tablet
- Magneticky drzak Neutron S od Bungajungle (http://www.bungajungle.com/collections/ ... =994256488)
- lepici paska sitova oboustranna
- tesneni na dvere ve tvaru P

Obecne je instalace asi jasna jen upozornim, za pasku bylo potreba na magneticky drzak nalepit ve dvou vrstvach a to tak aby kopirovaly konkavni tvar palubni desky. Tesneni pak udrzuje tablet ve vodorovne pozici a usnadnuje jeho prichyceni na magnet.

Montaz je stabilni, tablet rozhodne nema sanci spadnout ani na nerovnostech, jen obcas nedrzel ve vodorovne pozici. To jsem vyresil tesnenim, ktere se opre o oblozeni na palubce a spokojenost.

Co jeste chci vyresit
- napajeni tabletu - 2m usb kabel nedava dost velky proud aby dokazal tablet nabijet za provozu. Potrebuji tedy dodelat novou cig.zasuvku nekde pod palubkou
- matnou folii na display - bez strechy se od displeye odrazi svetlo a je to cele nepouzitelne:(

Mimochodem auto je na prodej v sekci prodej (http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... c&t=147229)
Přílohy
Tablet on.JPG
Tablet on.JPG (85.31 KiB) Zobrazeno 2902 x
Tablet off.JPG
Tablet off.JPG (79.57 KiB) Zobrazeno 2902 x
Tablet off zoom.JPG
Tablet off zoom.JPG (101.94 KiB) Zobrazeno 2902 x
Tablet on top.JPG
Tablet on top.JPG (156.8 KiB) Zobrazeno 2902 x
Tablet on side.JPG
Tablet on side.JPG (120.3 KiB) Zobrazeno 2902 x
Magnet zoom.JPG
Magnet zoom.JPG (87.41 KiB) Zobrazeno 2902 x
tablet back.JPG
tablet back.JPG (119.97 KiB) Zobrazeno 2902 x
eMeF

#2 Příspěvek od eMeF »

Pokud byste nekdo dokazal poradit kam zapojit napajeni tabletu tak budu vdecny! Diky!
Martyn
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Martyn »

Teda hledat auto bez navi abych tam zbastlil tohle, to asi nepochopim:) cic je super..
Ale samo proti gustu..
eMeF

#4 Příspěvek od eMeF »

Ti dam bastl! :x :lol:

Naprosto cista instalace! Kdybys to auto neznal tak nevis, ze to tam nebylo od vyroby!

Ale presne jak rikas, proti gustu... :)
matiz
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od matiz »

To neni bastl...

To je priserny bastl. Bych se stydel s tim nekam teda dojet. Ale jak rikate, proti gustu -)))
eMeF

#6 Příspěvek od eMeF »

Co vam na tom prijde zbastlene?!? Nerikam, nejake kompromisy tam jsou, ale nic co by mi vadilo...
rostak

#7 Příspěvek od rostak »

Nevim proč, ale vzpomněl sem si na éru nalepovacích teploměrů s venkovnim čidlem, kterej měl každej ve Š120 :D
matiz
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od matiz »

Kompromisy ??? Mne to tak neprijde, vzdyt ten tablet primo krici vyhod mne ven, vyhod mne veeen -))) Uz jen pro ten pomer stran, proste to tam nepatri. Nerikam ze to neni, nemuze byt funkcni, dokonce to muze splnovat i nejake velmi nizke naroky, ale proste jak bylo receno, s CIC se to srovnavat nemuze. To auto si takovy luxusni tablet proste podle meho citeni nezaslouzi...
Lucifer

#9 Příspěvek od Lucifer »

Něco bych napsal ale raději ne :lol:

Přitom ta palubka bez druhý kapličky vypadá fakt hezky :wink:
eMeF

#10 Příspěvek od eMeF »

Ok, uz vas CICkare zacinam chapat. Nic ve zlym, chran buh! Taky bych si tezko zvykal kdybych vymenil 16:9 televizi za 4:3:) Ja oproti vam srovnavam telefon v ruce vs. rozumne velky tablet v zornem poli. CIC jsem nechtel pac mi ta kaplicka prijde jaky by ji tam designeri narvali ze zoufalstvi a druhak pro to, ze mi koncept offiline navigace prijde nepouzitelny. Takto muzu pouzivat Waze s aktualnimi informacemi o doprave, Spotify a spousta dalsich vychtavek kvuli kterym bych jinak musel stale cumet do telefonu. Na druhou stranu se s tim nenapojim tak komfortne na telematiku auta a pod. Ma to svoje pro a proti, o tom zadna, a ve finale to je o osobnich preferencich. Pro me je dulezite, ze to je vyresene bez vrtani, prisavek a relativne ciste. Navic se to da dat behem par minut do puvodniho stavu pokud by se to tomu co s tim bude jezdit po mne nelibilo.

Jeste mi poradte jak s napajeni. Mate s tim zkusenosti?
pavproch

#11 Příspěvek od pavproch »

souhlas s luciferem, palubka e9x je nejhezčí jen s jednou kapličkou

a souhlasím a matizem et al, že je to bastl
Martyn
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Martyn »

No ten kabel treba je velka parada:) oem navigace prijima informace o dopravnim infu a omezeni taky, prehravat z telefonu / usb muzes taky (ok, zase s prislusnou vybavou), modrozub taky a designove je to vec nazoru, ale ja s dvouma kaplickama teda problem nemam vubec..
Jedine co mi malicko chybi jsou poi a stacionarni radary no..
matiz
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od matiz »

Napajeni si vem z terminalu 30g, spina vsechny multimedia. A i tak to bude priserne. Ja nevim k cemu by mne ten tablet byl, na muziku mame hard disk primo v cic, k tomu mame jeste USB port, ja v nem mam 128GB flash disk s bezztratovyma wma-ckama, offline navi mne zavede spolehlive kam potrebuju, mechanika mne zere DVD video kdyz se chce spolujezdec podivat na nejakou kokotinu, mne tam jedou prevazne koncerty. Mam to vse spojene jak z hlasovym ovladanim ( ktere mne moc nefunguje, pricitam to tomu ze nevim jak dal, konkretne kdyz zarvu external devices tak sice skoci na usb disk ale uz neumim hlasem primo na adresare a musim sahnout na kontroler, ale to jsme zase nekde jinde) a je to vse spojene s ovladanim na volantu a s ovladanim pres i-Drive kontroler coz je fakt pohodlne.

Ty muzes ovladat tak leda prstem po skle, bezpecne to asi moc nebude, o nejakem komfortu nemuze byt ani rec. Kazdeho vec. Druha kaplicka je neco co mne absolutne nevadi kdyz se rozjede ten displej, protoze ty multimedia jsou tam vyreseny minimalne uspokojive. Ano neco tem nasim starym vranam porad chybi, treba ovladani gesty jako ma nova sedma, ale i ta to ma teprve nyni a ja mam stary pekac kde to proste nebude. Ale to co tam mas ty, to nekterym prijde usmevne. Nejspis to je i vekem, mit o 30 min, treba bych byl z toho taky nameko. Ale ja jsem od puberty mel heslo " nemusi to fungovat, staci ze to dobre vypada ", jinymi slovy je li to opravdu krasne, umim tomu odpustit nejake technicke nedostatky, ale toto krasne proste neni, pisu to bez emoci, nechci se ti vysmivat, ani nahodou, ale treba te ta kritika posune nekam dal, najdes neco jineho co bude mit vyssi esteticky standart. Podari li se ti to, tim myslim vytvorit neco co bude s tim interierem celistve a krasne, nebojim se napsat luxusni, mnozi ti urvou ruce protoze to budou chtit taky.
xyron

#14 Příspěvek od xyron »

Ocenil bych provedeni...

To ze 1 kaplicka vs 2 jsou na osobnich preferencich je jasny..

Ja osobne preferuju dve...
Kani

#15 Příspěvek od Kani »

rostak píše:Nevim proč, ale vzpomněl sem si na éru nalepovacích teploměrů s venkovnim čidlem, kterej měl každej ve Š120 :D
Presne tohle me napadlo. :smich2:
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Nedostatečné napájení může být jen kabelem. Řešil jsem to u Samsungu Note 3, tam je ke stažení App s ukazatelem okamžitého toku proudu kabelem. Je to od 500 mA do 1600 mA podle kabelu, v některých levných jsou velmi tenké vodiče.
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
eMeF

#17 Příspěvek od eMeF »

@Martyn, kabel me take sere, ale to asi nevyresim, stejne jako magnet na palubce kdyz tam zrovna tablet nepotrebuji. Proto jsem hledal nejaky decentni.

O vzhledu jsme si ale rekli to nejpodstatnejsi -> subjektivni nazor

@Matiz, me je 34 a o funkcnost, pohodli a pozitek mi jde predevsim a asi jsem ochoten delat drobne ustupky ve vzhledu. Auto nemam na frajerinu a nikdy jsem zadne takove nemel.

Chtel jsem vedet vas nazor a napisu i svuj pohled. Nikomu ale nic nenutim!

Asi se shodneme, ze na internetu je skoro vsechno. Jde jen o uzivatelske rozhrani a tedy jak snadno se dostanes k obsahu, ktery zrovna potrebujeme.

Navigace: Dopravni info pres RDS je IHMO mrtvy koncept, byt nekomu postacuje. V rakousku me sice pozitivne prekvapil, ale u nas podle me nikdy poradne nefungoval.
Pro navigaci pouzivam aplikaci, ktera sdili data o provozu mezi uzivateli takze vidim nejen velmi aktualni info o doprave, vcetne prumernych rychlosti na jednotlivych usecich, odstavenych autech nebo jinych prekazkach a navigace voli trasu podle nastavenych preferenci a prubezne informuje o zmene casu dojezdu a to nejen me, ale i toho komu jsem poslal info o prijezdu na misto urceni.
Radary jsou vyznacene nejen ty stacionarni, ale i ty kde je zrovna policie postavila. Jasne je to o informacich, ktere mezi sebou ridici sdileji, ale ve vetsich mestech a na dopravnich tepnach ten koncept funguje zarucene. Mapove podklady udrzuje komunita a zmeny mam k dipozici hned. Navic je muzu sam iniciovat, pripadne i vytvaret (castecne i za jizdy z tabletu).
Zadavani destinaci z 95% neresim pac navigace hned vi kde jsem a kam z toho mista nejcasteji jezdim, pripadne si sama zjisti adresu z kalendare a zacne navigovat aniz bych na tablet sahnul. Pokud chci zadat jinou adresu tak ji nadiktuji hlasem (funguje perfektne) bud kliknutim na jedine tlacitko pripadne se da vyvolat zadavani adresy i gestem. iDrive mi ale chybi, to nepopiram. V nekterych ohledech jsem stale priznivcem old schoolu:) Bodu zajmu mam k dispozici presne tolik kolik jich zna google.

Hudba: nemusim nosit flashku nebo hdd a kopirovat hudbu z pocitace. Za 160Kc/mes mam k dispozici temer neomezenou databazi hudby v kvalite 320kb/sec a to ihned, kdykoliv si vzpomenu. Bezztratovy format je k dispozici taky, jen to stoji asi 400Kc/mes. Jasne je to o rychlosti pripojeni, ale v dnesni dobe 3G nebo LTE to na vetsine uzemi CR uz neni problem. A pokud ano tak si stahnu co potrebuji velmi jednoduse do offline modu.

Krom toho kdyz sednu do auta tak hned vim jestli bude prset, pripadne za jak dloho, a vim jestli muze strecha dolu nebo ne (ale ano je to stale pouze PREDPOVED pocasi).

A existuje miliarda dalsich aplikaci, ktere se stale vyvijeji a jakmile bude aktualizace s novymi funkcemi tak vim, ze ji pohodlne a hned dostanu do tabletu. To mi CIC bohuzel neposkytne ani s tak zasadni veci jako je aktualizace map.

Ale i priznivcum original vybaveni (ke kterym, verte neverte, se take radim) se blyska na lepsi casy viz Tesla s aktualizaci OS nebo CarPlay od Applu a Android Auto, ktere pouzivaji display v aute poze pro zobrazeni dat z mobilniho zarizeni pripojeneho k internetu.

Takze suma sumarum nejake mouchy to ma, ale moje preference byly jasne a do velke miry se i naplnily :wink:
eMeF

#18 Příspěvek od eMeF »

Francis píše:Nedostatečné napájení může být jen kabelem. Řešil jsem to u Samsungu Note 3, tam je ke stažení App s ukazatelem okamžitého toku proudu kabelem. Je to od 500 mA do 1600 mA podle kabelu, v některých levných jsou velmi tenké vodiče.
Vyresil jsi to? Jak dlouhy kabel pouzivas? Potrebuji alespon 2m dlouhy.

Aplikaci mam a nekdy mi ukazuje i <100mA:(
eMeF

#19 Příspěvek od eMeF »

matiz píše:Napajeni si vem z terminalu 30g, spina vsechny multimedia...
Diky!
matiz
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od matiz »

jj, tablet ma neskutecne moznosti oproti uzavrenemu systemu bmw, o tom zadna... To je naprosto jasna vec. Kazdopadne at ti dela jen radost. Nenech se odradit mnou ani nikym jinym, ale neni spatne obcas naslouchat i svym kritikum, posova to hranice -) Vlastni zkusenost -)))
Odpovědět