Totic píše:No dyť jo, můžete bejt v klidu. Jen by mě ještě zajímalo kolik je ve kterým benzinu doopravdy a)procent biosložky a b)skutečných Oktanů? To první ovlivňuje usazování carbonu, druhé matou obchodní názvy.
Oktany jsou dané normou a kontrolovány inspekcí - je to vždy na nálepce na štítku u pumpy. Co se týká té normy na 98 oktanů, tak ta je nejvyšší, proto u Benziny není na štítku číslo 100, ale 98. Tuším, že OMW i Shell tam měli číslo 100, ale tím pádem štítek vlastně nebyl platný, protože odkazoval na neexistující normu, byť bylo označení pro zákazníka méně zmatečné.
Co se biosložky týče, mají pumpy určitý rozsah, který v palivu může být s tím, že není stanovena nutná minimální hranice na vzorek, jen maximální (tedy palivo v ČR může být legálně prodáváno bez biosložky a zároveň ji tam nesmí být příliš). Přesný rozsah nevím. Do tohoto rozsahu se pak za celoroční prodej musí daná pumpa/firma vejít. Benzina to u Vervy dělá tak, že dává do 95 paliva biosložku v takovém množství, aby bylo vše v pořádku a zároveň v celkovém součtu nebylo třeba přidávat biosložku do prémiového paliva, protože a) snižovala by se jeho trvanlivost a to vzhledem k malým odběrům není žádoucí a b) by se zhoršovaly vlastnosti těchto paliv a tím by postrádal smysl jejich prodej (myslím z technického hlediska, nikoliv marketingového. U OMW ani Shellu jsem podobné informace nezískal, proto tankuji jen u Benziny (navíc také vyhrála několik testů paliv, i když nafty...). Změnu po natankování 100oktanu jsem nikdy nepoznal, ale spíše naopak - když jsem poprvé tankoval 95 oktan v Chorvatsku do přímovstřikové 330i, navíc nějaký "lepší", tak se auto začalo chovat opravdu znatelně hůř jak co do dynamiky, tak i co do kultivovanosti. Ale to bylo tak extrémní, že kdo ví co tam vlastně prodávali...