Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E39 dodělání high budíků

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
Blackie Člen Klubu
Člen Klubu

E39 dodělání high budíků

#1 Příspěvek od Blackie Člen Klubu »

Chci do své E39 předface dodělat velké budíky,protože mám koupenou komplet navi a chci aby se mi tam zobrazovala spotřeba atd,celkově jsou "velké" budíky hezčí.
BMW prodávalo retrofit za cca 500-600kč a asi to bylo moc levné tak ukončili výrobu a já sem v p... Takže se ptám,má ho někdo doma :lol: ,ví někdo co je potřeba z auta vystříhat a byl by ochotný to vystříhat,poradit co... Je potřeba čidlo hladiny vody,kabeláž k němu a konektor s drátama do budíků co se zapojí někam...
Obrázek
BMW E34 540iA :-) E65 745i :D
airbone

Re: E39 dodělání high budíků

#2 Příspěvek od airbone »

Blackie píše:Chci do své E39 předface dodělat velké budíky,protože mám koupenou komplet navi a chci aby se mi tam zobrazovala spotřeba atd,celkově jsou "velké" budíky hezčí.
BMW prodávalo retrofit za cca 500-600kč a asi to bylo moc levné tak ukončili výrobu a já sem v p... Takže se ptám,má ho někdo doma :lol: ,ví někdo co je potřeba z auta vystříhat a byl by ochotný to vystříhat,poradit co... Je potřeba čidlo hladiny vody,kabeláž k němu a konektor s drátama do budíků co se zapojí někam...
jj, ta kabelaz sa uz neda objednat, predaj skoncil este v roku 2015.
Ja myslim ze sikovny clovek by si to predsa vedel spravit. Pdf s retrofitom najdes na nete a tam je schema zapojenia, takze porobit tu kablovacku sa da podla tej schemy sa da. Jeden znamy to dorabal. Budes potrebovat nove stekre, a prepinovat vodice podla schemy zo starych do novych stekrov, + este par dratov dotiahnut, takze aj nejake mqs dutinky/kontakty, krimpovacie klieste, to cidlo a samozrejme aj samotne budiky, ktore sa navyse musia prisposobit/nakodovat, nastavit km atd. Musi sa tak isto vo vozidle nakodovat bordcomputer high a navi atd.... Celkovo s tym bude dost roboty, tak kablovacka od bmw to znacne ulahcovala, pretoze bola plug and play......
Blackie Člen Klubu
Člen Klubu

#3 Příspěvek od Blackie Člen Klubu »

Právě že ta sada od BMW byla pecka...Budíky mám,navi mám,člověka co to nakoduje mám,odhodlání mám,ale celkem mě zabrzdí ta eletrika... Musel bych se hodně přemáhat abych se zakousl do schémat a hledal zapojení atd,ale asi to jinak nedopadne...
Ono co si budeme řikat,vlastně chci dodělat věc která je naprosto k ničemu,zastaralá a v závěru nic neumí a rozumně smýšlející člověl by šel cestou androidu atd,ale to není ono :lol:
Obrázek
Perunwit

#4 Příspěvek od Perunwit »

....nechci ti zas(t)írat vlákno, ale nad tím Androidem silně uvažuju. O nějakou originalitu mi vůbec nejde a dle reakcí těch co to maj, to pěkně funguje.

U takovéto nabídky bych se ani nějak nebál případného provaru:

https://www.aliexpress.com/item/Android ... 1a81ce69da
Misanek

#5 Příspěvek od Misanek »

Android je super, nicméně mně stále hodně vadí a nemůžu se přenést přes to, že tyhle alternativy nepodporují funkce bc :cry: je to velká škoda, že už někdo nevydal aspoň nějakou aplikaci,která by to zvládla vzhledem k tomu, že tyto autorádia jsou stejně napojeny na sběrnici kvůli mfl.
Perunwit

#6 Příspěvek od Perunwit »

Pro mě osobně je podstatné, že si to rozumí s ovládáním na volantu. BC si dám i na budíkách, jestli myslíš spotřebu....

tady je to pěkně vidět.... klučinu neřešim :twisted:

https://www.youtube.com/watch?v=3OmIc5jyayM
Perunwit

#7 Příspěvek od Perunwit »

Misanek píše:.... je to velká škoda, že už někdo nevydal aspoň nějakou aplikaci,která by to zvládla vzhledem k tomu, že tyto autorádia jsou stejně napojeny na sběrnici kvůli mfl.
co toto, viz popis videa a diskuse?

https://www.youtube.com/watch?v=5xo_YEjqWq4
Misanek

#8 Příspěvek od Misanek »

Tyyy jo, tak tohle je přesně to, co celou dobu chci a po čem tak marně toužím!!

Jdu pročíst a sehnat k tomuhle pizza mozno co nejvíc info, nicméně víš k tomu nějaké podrobnosti?

Jenom abych to objasnil oč mi hlavně jde - údaje bc lze sice zobrazit na budíkách, nicméně přes ně si nemůžu jednak vynulovat spotřeby, rychlosti atp. (což bych asi ještě přežil), ale hlavně so nijak nenastavím časovače na webasto, které v zimě fakt využívám docela dost.

Ještě jednou moc díky :)
ACDC

#9 Příspěvek od ACDC »

Vynuluješ dlouhým stiskem páčky.
Blackie Člen Klubu
Člen Klubu

#10 Příspěvek od Blackie Člen Klubu »

Když už mi to tu zajebáváte čínským androidem :lol: :lol: :lol: tak na tom jde zobrazit spotřeba atd,dokonce ovládat i webasto,tudíž už to je celkem vymakané,ale pro mě je to pořád bastl z číny... Takže já půjdu cestou tahání drátků :P
Obrázek
Misanek

#11 Příspěvek od Misanek »

ACDC píše:Vynuluješ dlouhým stiskem páčky.
Aha, tak to jsem netušil. Myslel jsem, že tahle funkce už u e39 neni a byla jen u e34, e30 atd...
Každopádně webasto páčkou stejně furt nenastavím :D
Blackie píše:Když už mi to tu zajebáváte čínským androidem :lol: :lol: :lol: tak na tom jde zobrazit spotřeba atd,dokonce ovládat i webasto,tudíž už to je celkem vymakané,ale pro mě je to pořád bastl z číny... Takže já půjdu cestou tahání drátků :P
Jo, to je fakt. Promiň :oops: Nechal jsem se trochu unést, jelikož po tomhle už pátrám roky :)

Jako jo, cením tvou snahu o zachování origo vzhledu i stavu, nicméně já např. e39 využívám každý den, a docela mě sere furt vypalovat CDčka kvůli tomu, že si chci přidat jednu písničku nebo furt musím zapínat navigaci na telefonu.
Tohle je právě v mých očích maximálně ideální díky open source operačnímu systému, na který je kvantum aplikací (např navigace Waze, která je fakt perfektní), možnosti přehrávání nejen muziky ale i filmů, bluetooth párování a nyní tedy konečně i zachování všech funkcí původního bc.

Ale ještě jednou se omlouvám, je fakt že tohle téma bylo o něčem jiném.
Blackie Člen Klubu
Člen Klubu

#12 Příspěvek od Blackie Člen Klubu »

Prosim tě neomlouvej sem,já si o tom taky rád něco přečtu... Takže klidně debatujte dál....
Máš pravdu že ta origo neumí zkrátka nic,ale já půjdu cestou origo,je to dejme tomu krok zpět,ale bude tam :P
já mám hudbu v e39 přes usb nebo kartu přes krabičku co je zapojená místo cd changeru a s tím jsem spokojen...

Na facebooku právě kluk vyřešil už komunikaci androidu s bc,takže to víceméně funguje jako origo,ale je to daleko chytřejší
Obrázek
Misanek

#13 Příspěvek od Misanek »

Právě, to mě u té originální výbavy prostě sere - v dnešní době je už pomalu nepoužitelná, bohužel.

Kde na fb to někdo řešil? Neni to právě tohle co sem dával perunwit v tom odkazu? Kua a já po tom pátrám tak dlouho :) Mimochodem ta aplikace co je na tom videu se mi fakt dost líbí. Je tam víc funkcí než bych vůbec čekal.
Blackie Člen Klubu
Člen Klubu

#14 Příspěvek od Blackie Člen Klubu »

Jj je to přes nějakou appku... Je to na Czech BMW E39 community ale člena si nevzpomenu,ale někde to bude...
Obrázek
Perunwit

#15 Příspěvek od Perunwit »

.... já jsem měl od předchozího majitele v autě připojenou tu simulaci CD changeru, jak asi popisuje blackie. Nicméně se to chovalo dost user unfriendly, takže v době, kdy jsem měl problémy s elektrikou a nebylo jasný odkud, tak to šlo do šuplíku.

je to niečo také:

http://www.mjakes.cz/digitalni-prehrava ... ngeru.html

Pokud by o to měl někdo zájem, přenechám za mrzký peníz.

Ten android koupím. Vypadá to dost decentně a funkčnost je úplně někde jinde. U E34 je už dnes originalita na ceně, E39 to teprve ještě čeká a v té době ji asi už mít nebudeme....
Zama

#16 Příspěvek od Zama »

Čau taky přidám svou zkušenost. Jelikož mě v e39 changer odešel a nebavilo mě pořád pálit CD tak jsem přemýšlel co dál. Chtěl jsem radio s Androidem, ale současně jsem chtěl zachovat všechny funkce (nastaveni webasta a pod). Nakonec jsem koupil čínský Xtrons, natáhl káble do kastlíku a mid panel jsem umístil tam. Pasuje tam uplně přesně, přichytil jsem ho jedním šroubkem a takhle to funguje už více než rok k mé úplné spokojenosti. Nějak mě sem nejde vložit fotka. Kdyby někdo chtěl vidět jak to vypadá, napište, pošlu.
Misanek

#17 Příspěvek od Misanek »

jo, o možnosti sehnat mid panel a hodit ho do kastlíku už jsem věděl nějakou dobu, nicméně tahle varianta se mi nelíbí hned ze dvou důvodů:
1) kastlík používám k odkládání věcí, tudíž tam moc místa na panel nemám
2) každodenně se natahovat a lozit do kastlíku zapínat časovač na webasto by mě asi hodně sralo. Tohle je asi hlavní důvod. Řešení to sice je, ale z mého úhlu pohledu rozhodně ne úplně košer...

Navíc mě štvalo celou dobu to, že ty android rádia přece mají možnost komunikovat s autem ohledně bc, ale nenašel se nikdo, kdo by to zvládl napsat. Konečně se situace ale změnila :)

Já půjdu přesně do toho setupu co popisuje ten borec ve videu
Perunwit

#18 Příspěvek od Perunwit »

Přikládám fotky od Zamy.

Mě se to řešení líbí.
Přílohy
IMG_20160609_164329.jpg
IMG_20160609_164329.jpg (88.98 KiB) Zobrazeno 3698 x
IMG_20160609_164449.jpg
IMG_20160609_164449.jpg (87.74 KiB) Zobrazeno 3698 x
IMG_20160808_173142.jpg
IMG_20160808_173142.jpg (67.18 KiB) Zobrazeno 3698 x
IMG_20160808_175909.jpg
IMG_20160808_175909.jpg (78.5 KiB) Zobrazeno 3698 x
Misanek

#19 Příspěvek od Misanek »

Za mě teda 100% radši aplikace a člověk má vše po ruce stejně jako u origa, nicméně s mnohem větší nabídkou funkcí.

Jinak kluci, zajímala by mě jedna věc - řešil už někdo takvéhle aftermarket android radio i u e39 v navi (16:9)?
Zajímalo by mě zapojení tohoto rádia v autě. Konkrétně tedy třeba zapojení antény, jelikož u verzí s navi je vepředu místo radia v podstatě opravdu pouze zobrazovací jednotka, ke které vedou akorát tuším dva 12-ti pinové konektory
zedmen

#20 Příspěvek od zedmen »

slyšel a je prý pravda,že beztak ta obrazovka s pár káblíky nejde jen tak vyměnit,ale "hezky krásně s plným šturmem chutí vykuchat" de facto skoro cele intec a je to ku-va(i ta byla panna) "soulož" aspon na 4 víkendy od rána do večera....pokad nemáš někeho kdo to gome a tak to máš o víkend mín....
Odpovědět