Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Jaký olej?
Re: Jaký olej?
No vypadá to na to...včera sem tam ještě trochu oleje cvrknul (0,2l radši), změnu to ani nezaznamenalo, pak sem ujel 250km a je tam pořád to samý. Zejtra to hodim do servisu ať se na to mrknou. Přemejšlim jestli tam příště nedat místo 5W30 už 5W40, přece jenom už to má nalítáno 165tkm.
- Joshuax
- Kontaktovat uživatele:
Tak dalo by se rict, lej tam to, co ma motor predepsane...
Osobne bych u celorocne pouzivanemho bmw daval 0W40 u letniho 5W40. U pretezovaneho motoru samozrejme letni index jeste vyssi, ale na bezne jezdeni 40tka postaci. Je tu jisty mytus, ze davat 5W30 je pro starsi motor lepsi, ze je olej hustsi a tak nema takovou tendenci utikat vetsimi vulemi motoru, ale cele je to spis o tom, jak olej udrzujes v kondici, nez na tom, jaky ma viskozni index... Pokud chces dat motoru rekneme to mozna nelepsi, pouzij longlife olej, ktery "by mel" v te lepsi kondici vydrzet dele, ale men ho kazdy rok, nebo v klasickem intervalu 15000km.
Ona viskozita mezi 5w30 a 5w40 pri klasicke provozni teplote motoru je v zasade identicka, ta cisla jsou dulezita zejmena v tech krajnich mezich, tzn pri nizkych a vysokych teplotach. Ten nejlepsi olej by mel v principu specifikaci 0W60, ale realne nasazeni by bylo asi trochu zbytecne. Teda na okruhu se v zime moc nelita a neznam ani mod drifteru, kteri by litali nekde v zime po parkovistich
Napada me snad jenom rally, kde severske zimni zavody mohou mit takove naroky na pouzite oleje.
Osobne bych u celorocne pouzivanemho bmw daval 0W40 u letniho 5W40. U pretezovaneho motoru samozrejme letni index jeste vyssi, ale na bezne jezdeni 40tka postaci. Je tu jisty mytus, ze davat 5W30 je pro starsi motor lepsi, ze je olej hustsi a tak nema takovou tendenci utikat vetsimi vulemi motoru, ale cele je to spis o tom, jak olej udrzujes v kondici, nez na tom, jaky ma viskozni index... Pokud chces dat motoru rekneme to mozna nelepsi, pouzij longlife olej, ktery "by mel" v te lepsi kondici vydrzet dele, ale men ho kazdy rok, nebo v klasickem intervalu 15000km.
Ona viskozita mezi 5w30 a 5w40 pri klasicke provozni teplote motoru je v zasade identicka, ta cisla jsou dulezita zejmena v tech krajnich mezich, tzn pri nizkych a vysokych teplotach. Ten nejlepsi olej by mel v principu specifikaci 0W60, ale realne nasazeni by bylo asi trochu zbytecne. Teda na okruhu se v zime moc nelita a neznam ani mod drifteru, kteri by litali nekde v zime po parkovistich

E36 328i Cabrio, E39 523i Tour, E61 530d, E66 745Li
ex E53 3.0i
ex E53 3.0i
Zdravím, už sem to tu nedopsal, nakonec vyměněno čidlo oleje a už to ukazuje co má. Pomalu mi ale olej mizí, od dolití oleje a výměny čidla sem ujel cca 600km a zmizelo cca 1/3 z rysky mezi min a max. Navíc se mi stává, že když je auto zahřáté a navíc je venku tepleji (cca 25°C+) a odněkud přijedu, tak při rozjezdu a parkování mi to vcelku dost leze bílej kouř z výfuku. Když je chladno anebo když je motor studenej neudělá to nidky nic. Co by mohlo být? Dávám to do spojitosti že to žere olej, ale proč jen za tepla? (e90, r.v. 2006, 318i, 95kW)
- Joshuax
- Kontaktovat uživatele:
Zacal bych odlucovacem oleje, pokud je prdlej, tak se ti nevraci olej do vany, ale do sani. Ale muzes na to jit i z druhe strany a zkontrolovat kompresi na valcich, jestli to neni krouzkama, nebo prdle tesneni, ale to se moc netyka samotne volby oleje, takze bych na to zvolil spis jine tema 

ex E53 3.0i
ex E53 3.0i
Ja do M43B16 v E36 leju 10W40 Liqui Moly MoS2
Je lehkobeznej a zatim si ho vsechna auta kam jsem ho lil pochvalovali.
Cenove taky neni na tom spatne.
Je lehkobeznej a zatim si ho vsechna auta kam jsem ho lil pochvalovali.
Cenove taky neni na tom spatne.
ja som lial zozaciatku castrola, potom nastriedacku liqui moly s bmw a naposledy som dal total vsetko 5w-40 a pohoda, ziadne zmeny oproti predchadajucim olejom
a dovnutra nevidim 

Jaký olej doporučíte do M50B25 ? Auto jsem koupil s Castrolem 10w40, jezdil jsem a z ničeho nic začaly cvakat hydroštely. Ujel jsem asi 3000km a nechal vyměnit olej za BMW High power special 10w40, hydra pořád cvakaly. Po ujetí dalších asi 2000km jsem se to párkrát rozjel do omezovače na všechny kvalty a přestalo to. Od té doby už nic. Mechoš mi doporučuje Liqui moly, prý ideální pro tyto motory, ale mám strach, aby se ty hydra zase neozvaly, prý ty oleje dobře čistí. Kdo je výrobce toho oleje přímo od BMW? Máte s tím zkušenosti?
- Joshuax
- Kontaktovat uživatele:
http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.php?f=69&t=17438
Castrol Magnatec 5W-40 C3 a bez problemu, akorat se udajne dost pancuje, takze bacha na podezdrele zdroje.
Castrol Magnatec 5W-40 C3 a bez problemu, akorat se udajne dost pancuje, takze bacha na podezdrele zdroje.
ex E53 3.0i
ex E53 3.0i
U dvou aut mi Liqui Molly Mos2 hydra utisilo. (Nissan 200SX S13, Opel Corsa D).
Pouzivam ho u vsech mych aut. Jak v provozu, tak pri blbnuti na okruhu.
Jednou se mi 10W40 podarilo prehrat na 140st (optimum je max 110st) to se mu moc nelibilo a bylo ho treba vymenit.
Jedina moje vytka je, ze novej vypada jako vyjej.
Ale jinak si nemuzu stezovat.
Pouzivam ho u vsech mych aut. Jak v provozu, tak pri blbnuti na okruhu.
Jednou se mi 10W40 podarilo prehrat na 140st (optimum je max 110st) to se mu moc nelibilo a bylo ho treba vymenit.
Jedina moje vytka je, ze novej vypada jako vyjej.

Mam od leta E46 328i 255tis km. Jeste z nemecka tam je olej Liqui moly 5w30. Na stitku v motoru je vymena po 30tis. km neni to trosku moc?
Uvazuju jestli tam ted dat to same, v D se s tim jezdilo docela hodne a ja s tim ted jezdim jen o vikendech. Poradi nekdo?
Uvazuju jestli tam ted dat to same, v D se s tim jezdilo docela hodne a ja s tim ted jezdim jen o vikendech. Poradi nekdo?
určitě bych neměnil ani 30tkm ani po 20tkm, ale tak po 10-15tkm a přešel bych na 5W40
Co tenhle? http://www.bonatrade.cz/liqui-moly-synt ... -5w-40-5l/
Nejsem si jisty zda je ta specifikace ok
Nejsem si jisty zda je ta specifikace ok
LIQUI MOLY SYNTHOIL HIGH TECH 5W-40 som mal a pohodicka, ziaden problem 

M50B25 141kw vanos v e34 525i žrala vše a fungovala motor je nesmrtelý. Auto mělo kolem 860 000km a stále by jezdilo dalších 500tis km v pohodě možná milion a víc. Osobně jsem najezdil 260tis km jen na LPG.
Chutnal mu 10w40 a jeden čas jsem střídal vše možné nemožné a pojede to uplně na vše co splnuje ACEA A3/B3 ale pokud mu chceš dopřát kvalitu tak to co kluci píšou liqui molly MOS2 10w40 ideální hlavně přes zimu nějakej kvalitnější.
Jinak ti milion dá v pohodě s jakýmkoliv olejem co má specifikaci je to nesmrtelný motor.
PS: Kamarád jej měl taky v 5er a najezdil sám přes 300tis taky a bez problému s jakýmkoliv olejem 10W40 at stojí 50kč litr nebo 2kila je to jedno. Spíše hledat kvalitu za slušnou cenu. A pokud je to veterán tak spíše kvalitu měli jsme to jako spotřební auta co najezdili moc a bohužel motor ok ale rez je sežrala ty e34 jinak by jezdili dalších 20let.
Chutnal mu 10w40 a jeden čas jsem střídal vše možné nemožné a pojede to uplně na vše co splnuje ACEA A3/B3 ale pokud mu chceš dopřát kvalitu tak to co kluci píšou liqui molly MOS2 10w40 ideální hlavně přes zimu nějakej kvalitnější.
Jinak ti milion dá v pohodě s jakýmkoliv olejem co má specifikaci je to nesmrtelný motor.

PS: Kamarád jej měl taky v 5er a najezdil sám přes 300tis taky a bez problému s jakýmkoliv olejem 10W40 at stojí 50kč litr nebo 2kila je to jedno. Spíše hledat kvalitu za slušnou cenu. A pokud je to veterán tak spíše kvalitu měli jsme to jako spotřební auta co najezdili moc a bohužel motor ok ale rez je sežrala ty e34 jinak by jezdili dalších 20let.
- pavproch
Neska sem CFS (zbytek v 25lt barelu, shodou okolností 1,5lt) nalil i do svého zahradního malotraktoru (je ho tam potřeba 1,4lt).... 

Jaký olej by jste doporučili pro 335i, rv 2007, čeká mě výměna tak zvažuji změnu oleje.
V současné době je tam Mobil 5W30 přemýšlím nad 5W40, co by jste doporučili vy pro tento motor?
Díky
V současné době je tam Mobil 5W30 přemýšlím nad 5W40, co by jste doporučili vy pro tento motor?
Díky
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
5w40 pohoda, já leju 5w50 

E30 328i Coupe M20 M-technic II
E46 M3 SMG - žlučník
E91 335i N54B30 - pracant
E70 3.0d - mamacar
Motorsport Matoušek - BMW ///M Service & Performance
E46 M3 SMG - žlučník

E70 3.0d - mamacar
Takže 5W40 lze použít a ty dáváš 5W50? Někde jsem četl že 5W50 není vhodný pro turba ale možná jen kec.
A který olej bys doporučil?
A který olej bys doporučil?
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jsou to kecy starý blažkový ... stačí se podívat na specifikace toho oleje, kterej v našich podmínkách normálně vyhovuje a v létě/zimě se zahřívá furt stejně 
Já dávám Mobil1 , koupíš ho lehce okolo 200kč za litr a měním kolem 8tis km...

Já dávám Mobil1 , koupíš ho lehce okolo 200kč za litr a měním kolem 8tis km...
E30 328i Coupe M20 M-technic II
E46 M3 SMG - žlučník
E70 3.0d - mamacar
E46 M3 SMG - žlučník

E70 3.0d - mamacar
5W40 bude úplně v pohodě i s rezervou, taky ho dávám už léta do Subaru i BMW a žádný problém....... Jen měnit dřív než za těch 30 tisíc, okolo 12 - 15 tisíc je to podle mě strop a kdo tomu dává za uši tak i dřív ......