Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

BMW E90 325D - bílý kouř/cukání při studeném startu

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
matouch35

BMW E90 325D - bílý kouř/cukání při studeném startu

#1 Příspěvek od matouch35 »

Zdravím, už od koupě mojí E90 řeším problém s vysokou kouřivostí a škubáním motoru při studeném startu. Kouř je čistě bílý a smrdí po nespálené naftě. Po minutě jízdy kouř zcela zmizí a motor běží a jede naprosto perfektně.
Problém se objevuje v letním i zimním období, nicméně v zimě se problém rapidně zhoršil.
Opravil/vyměnil jsem věci, které mi napovídal selský rozum, ale bohužel všechno bez úspěchu. Auto jsem měl přes měsíc v servisu, kde také na nic nepřišli.

Provedené opravy:
- všechny žhaviče vyměněné
- jednotka žhavičů vyměněná
- komplet filtry vyměněné
- přeměřeny tlaky ve válcích (kolem 22 bar všechny válce)
- vstřikovače jsem testoval kapilární zkouškou, přes inpu načetl korekční hodnoty a nakonec nechal i otestovat na stolici a ve všech případech hodnoty vyšly v normě

I přes verdikt ze servisního střediska BOSCH, že jsou vstřiky v pořádku, mi něco říká, že se jedná o vadu vstřikovačů, ale dle všech ukazatelů a měřených hodnot jsou v pořádku. Nicméně dle mého názoru na stolici nedokáží nasimulovat přesné podmínky, které jsou pak ve spalovacím prostoru.
Aktuálně už jsem do auta nacpal dost peněz, ale s řešeným problémem jsem se nikam nepohnul, tak se obracím na vás, jestli nemáte někdo zkušenost nebo případně radu po čem jít.

Níže přikládám video problému. Při větší zimě kouřivost zůstává, ale zhoršuje se chod motoru.

Předem díky za pomoc.

Naposledy upravil(a) matouch35 dne pát 01.03.2019 15:29, celkem upraveno 1 x.
TurboShnek

Re: BMW E90 325D - bílý kouř/cukání při studeném startu

#2 Příspěvek od TurboShnek »

Co je to za rachota, jako nějaká plechovka?

U Dieslů je start nejtěžší věc protože používají teplo ve válcích ke vznětu nafty. Teplo se tam dělá stlačením vzduchu a za to zodpovídají kroužky válců, tak že špatný kroužky, pomalý točení motoru a nebo špatný načasování tohle může trošku ovlivnit.

Tlaky ve válcích máš dobrý tak že jdeme dál.

Aby se nafta vznítila musí se do válce vstříknout správná dávka ve správný čas správně rozprášená, za to zodpovídají vstřiky, ECU a pumpa. Když je špatnej vstřik, může vstřikovat moc velký kapky který se nevznítí a budou se ve válci hromadit. Když se palivo ve válci nevznítí, pří dalším otočení tam vstřik vstříkne další dávku atd... a je ještě míň pravděpodobný že se vznítí, a pokud jo, všechna nafta co se nahromadila ve válci se dostane do výfuku a máš 'bílej kouř'.

Tak že:

1. Zkontrolovat svíčky - hotovo.
2. Zkontrolovat kompresi - hotovo. (tu kontrolovali hned po ránu když byl absolutně studenej motor nebo s tím popojížděli?)
3. Zkontrolovat vstřiky - hotovo.
4. A jakej je tlak v tlakový liště? Zkontroluj přes INPA tlak v liště za studena před startem, po startu a až to přestane kouřit a zapiš výsledky a otáčky motoru.

Odcházející pumpa může při startu mít nedostatečnej tlak a tím pádem se palivo ve válci špatně rozpráší atd...

5. Pokud je všechno normální vrať se ke vstřikům, je možný že z jednoho přes noc třeba kape nafta do válce. ;)

Možná je celej problém blbost jako špatnej snímač tlaku v liště a nebo pumpa v nádrži. ;)
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od starML Člen Klubu »

matouch35 píše: ... všechny žhaviče vyměněné, jednotka žhaviče vyměněná ..
jenže ono to stejně nežhaví !! - takto běží studený motor, který nežhaví, navíc tyto motory do dosažení teploty chladící kapaliny cca 40°C ještě mají "přižhavovat", aby se ekologové radovali, ale tady by plakali. A jste jen pár kroků od zničení DPF.

- řídící jednotka žhavení A2402 (Ty píšeš jednotka žhaviče) je tady https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-325d-lim/RPRlJz4
- o zapnutí žhavení rozhoduje řídící jednotka motoru na základě informace od čidla teploty chladící kapaliny, zkontrolovat,
- schéma zapojení je zde https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90- ... em/rAizEvx - takže prověřit přítomnost napětí na svorce X2402 a průtok proudu pojistkou F02 (20A),
- na fajfkách žhavičů prověřit, že se tam při zapnutí klíčku na studeném motoru dostane palubní napětí cca 12 Voltů https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-325d-lim/S61XvXc ,
- žhaviče by měli mít tyto parametry https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90- ... gs/6sGy5WC , pokud skutečně máš motor M57,
- další info o žhavení v odkazech zde https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90- ... rch?q=Glow
:D
matouch35

#4 Příspěvek od matouch35 »

kalasnikov471 píše:Co je to za rachota, jako nějaká plechovka?

U Dieslů je start nejtěžší věc protože používají teplo ve válcích ke vznětu nafty. Teplo se tam dělá stlačením vzduchu a za to zodpovídají kroužky válců, tak že špatný kroužky, pomalý točení motoru a nebo špatný načasování tohle může trošku ovlivnit.

Tlaky ve válcích máš dobrý tak že jdeme dál.

Aby se nafta vznítila
Tlaky naměřím a pošlu je sem, nicméně je měřili v servisu a jsou v normě. Před startem i při nastartování, kdy motor zlobí.
Problém se mi zdá přesně jako ten, který jste popsal, že nedojde k dokonalému rozprášení paliva a prostě to v tom studeném motoru nechytne a hoří to ve výfuku.
Kdyby vstřik přes noc kapal, tak by se problém musel projevit v tlaku na liště, ne?

starML píše:
matouch35 píše: ... všechny žhaviče vyměněné, jednotka žhaviče vyměněná ..
jenže ono to stejně nežhaví !! - takto běží studený motor, který nežhaví, navíc tyto motory do dosažení teploty chladící kapaliny cca 40°C ještě mají "přižhavovat", aby se ekologové radovali, ale tady by plakali. A jste jen pár kroků od zničení DPF.

- řídící jednotka žhavení A2402
Žhavení jsem proměřoval já i servis několikrát. Napětí je tam, kde má být. Pro jistotu jsem vyndal všechny žhavičky a nechal je nažhavit mimo spalovací prostor a viditelně se žhavily, takže problém musí být jinde než tady.
TurboShnek

#5 Příspěvek od TurboShnek »

matouch35 píše:Kdyby vstřik přes noc kapal, tak by se problém musel projevit v tlaku na liště, ne?
To je vlastně pravda . :unsure: Zkus změřit tlak v tý liště, jinak nezbývá nic jinýho než vstřiky. :unsure: Možná by se dali vypojit jeden po jednom a tak by jsi zjistil jestli jeden z nich špatně rozprašuje?
matouch35

#6 Příspěvek od matouch35 »

Tak jsem to změřil. Jaký by měl být tlak na railu, když je motor chcípnutý? Ta naměřená hodnota se mi zdá nějaká nízká.
Před startem:
Obrázek
Po startu:
Obrázek

Metodu odpojování jednotlivých vstřiků jsem zkoušel hned na začátku a nic jsem tim nezjistil.
TurboShnek

#7 Příspěvek od TurboShnek »

No tak vidíš,

Pokud tomu rozumím době tak před startem máš:

Rail pressure (actual) - Tlak v liště (současný) = 4.27 bar
Rail pressure (specified) - Tlak v liště (požadovaný) = 404 bar

Což je obrovzkej rozdíl. Talk v liště je před startem menší než z pumpy od nádrže který je pode BMW 5.6 bar. Jen tak pro srovnání, tlak v pneumatice je 2,5 - 3 bar. :lol:

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90- ... ly/Pd5j0af

Operating pressure in rail up to 1600 bar - Tlak v lište může dosáhnout až 1600 bar, tak že 4.27 před startem je opravdu velmi málo.
Operating pressure ahead of high-pressure pump approx. 5.6 bar. - Tlak pumpy z nádrže do vysokotlakového čerpadla.

Po startu:

Rail pressure (actual) - Tlak v liště (současný) = 408.70 bar
Rail pressure (specified) - Tlak v liště (požadovaný) = 416.39 bar

Tak že taky trošičku menší než má bejt.

Teď je otázka proč. :unsure: možná odešel regulátor tlaku v liště? :unsure:

EDIT: Číslo dílu my mělo být 0281002497, https://www.autokelly.cz/Product/BO-0281002497/3757836

A tahle blbost stoji 8000,-, tak že je třeba se ujistit jestli je opravdu špatnej - to už nevím jak se dělá.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od JaraX »

docela by mě zajímalo pání odborníci, co by ten tlak jako udělalo u vyplýho motoru :)
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Tak máme dva názory: "kalasnikov471" říká, že to netlačí a nestříká, já si stojím za tím, že to nežhaví.

K těm tlakům v commonrailu:
- při zapnutí klíčku (motor v klidu) se na railu objeví tlak, který dává palivové čerpadlo v nádrži, které možná při plném napětí a bez ztrát tlačí 5,6 Baru, jenže v cestě je palivový filtr a stejnotlaký (obtokový) ventil, který slouží k odvzdušnění palivového systému,
- takže hodnota tlaku 4.27 Baru při zapnutém klíčku je OK, minimální hodnota je 3,5 Baru, při menším tlaku řídící jednotka motoru vůbec nepovolí otevřít vstřikovače,
- hodnota Rail pressure specified (požadovaný) 404,00 Baru je hodnota, kterou musí tlak v railu dosáhnout při startování, při menším tlaku opět ŘJ nepovolí otevřít vstřikovače,
- po startu je Rail pressure (actual) 408.70 Baru, požadovaný 416.39 Baru, to je 98%, tedy opět OK.

Teď k tomu žhavení:
- ty žhaviče venku žhaví, to věřím, ale zkoušeli jste to externím napětím, nebo přímo připojené do "fajfek" kabeláže motoru + kostra?
- pokud máš INPA, dá se najít menu Settings/Steuern a tady zapnout Glow ON/Vorglühen, opět věřím, že to bude fungovat,
- ale funguje (= žhaví a přižhavuje) to, když to řídí ŘJ motoru podle informace čidla teploty chladící kapaliny B2015a?
- to čidlo B2015a má tzv. negativní teplotní koeficient, tj. se vzrůstající teplotou klesá jeho ohmický odpor https://www.ametherm.com/wp-content/upl ... -graph.png
- schéma zapojení https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90- ... ng/peZmT4Z
- umístění https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-325d-lim/RJaQAyH
- specifikace https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90- ... or/X2imtue
- montáž https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90- ... it/EjyvpFf

- pokud bude čidlo vadné nebo tzv. svod (malý odpor) mezi kontakty, tak bude říkat ŘJ motoru, že chladící kapalina je dostatečně teplá (např. 70°C) a ŘJ motoru nesepne relé žhavení,
- schválně si ve skrytém menu palubního přístroje zapni teplotu chladící kapaliny, kolik to ukazuje před startem?,
- nebo totéž zjistíš pomocí INPA jako "coolant-temperature",
- a teď odpoj ten konektor X2015a, tím se změní odpor mezi dráty na nekonečně velký a ŘJ motoru to bude brát jako informaci, že je teplota chladící kapaliny -40°C,

Obrázek

- zkus nastartovat studený motor s takto odpojeným čidlem, jestli se něco změní, tj. jestli to bude bez větších kouřových efektů,

A ještě jeden nápad - nemizí náhodou chladící kapalina, ani trochu. Kdyby byl prasklý chladič EGR ventilu, tak by se chladící kapalina dostala do sání a do spalovacího prostoru a výsledný kouřový efekt by vypadal podobně. Jen to smrdí ještě trochu jinak a DPF to nemiluje.
:D
Naposledy upravil(a) starML dne sob 02.03.2019 14:26, celkem upraveno 1 x.
TANN3R

#10 Příspěvek od TANN3R »

I když to nežhaví vůbec, tak to nedělá takovej bordel. Vlastně v těch teplotách, co jsou teď venku, to nedělá skoro nic.

Nemizí náhodou pomalu voda?
mi00wa

#11 Příspěvek od mi00wa »

kalasnikov471: 4,27 bar vypnutem motoru je OK ! Prošlo mi několik M47, M57. Vždycky tam byla taková hodnota z čerpadla.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od JaraX »

musí tam být přece 400 bar :lol: :lol: :lol:
TurboShnek

#13 Příspěvek od TurboShnek »

mi00wa píše:kalasnikov471: 4,27 bar vypnutem motoru je OK ! Prošlo mi několik M47, M57. Vždycky tam byla taková hodnota z čerpadla.
Moje chyba :oops: Myslel jsem že se tam drží tlak pro příští nastartování když mu tu psalo že je očekávanej tlak 400. :lol: V takovým případě to nejspíš teda nebude tím regulátorem tlaku.

Každopádně uvidíme co najde. Mně auto taky kouřilo takhle bíle jako parní vlak, ale bylo to svíčkama jak si mysli starML že je to žhavením, ale myslel jsem že na to by už v Boschi přišli když mu všechno měnili.

Taky mně napadlo jestli mu nemizí voda jako říká TANN3R ale toho by si nejspíš už všímmul buď on sám a nebo v tom Boschi. I když možná by to stálo za to se na to podívat. :?
FestikCZ

#14 Příspěvek od FestikCZ »

Našel si příčinu čím to bylo?:)
Odpovědět