Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E36; 316 vynechává motor

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Moral3z

E36; 316 vynechává motor

#1 Příspěvek od Moral3z »

Ahoj všem,

pokusím se co nejlépe popsat svůj problém a třeba se s tím někdo setkal.

Jedná se o E36; 316 rok 1994.

Když se auto zahřeje začně vynechávat. Je to stejné jakoby docházel benzín, prostě hrozné škubání a nereaguje na plyn. Respektive reaguje, ale tak, že se dá vytočit max do 3000, ale pomalu, ale jistě chcípá za stálého cukání. Nakonec eventuelně chcípne. Pokud ho hned nastartuju, na neutrál houpou otáčky a poté většinou umře. Když ho nechám pár minut chcíplé, tak zase kousek jede a pak udělá to stejné. Dnes se mi stalo, že potom jelo na 3 válce. Časem se chytlo a jelo na 4, ale scénář se opakoval.

Co mě štve je, že to dělalo, tak jsem ho vezl do servisu, ale při té jízdě se to neprojevilo. V servisu se jim to také neprojevilo a mě to cca 3 týdny fungovalo bez problému. Nyní se opět problém vyskytl s tím, že vzdálenost kdy začne cukat je kratší než dřív (dřív mě dovezlo na nádraží, dneska už ne :D ).

Co bylo měněno: Svíčky, kabely, filtry, cívka (ta ovšem byla hozená při koupi v kufru a tudíž nevím, jestli funkční)

Je možná dobré zmínit, že předchozí majitel mi říkal, že auto při dlouhém stání vybíjí baterku a proto je tam "tajný" vypínač. Když ho zapnu, slyším, že se zapne čerpadlo. Když ho vypnu, auto chcípne. Říkám si, jestli by tam nemohl být nějaký zkrat a nemohlo by to souviset s výše uvedeným.

Chci se zeptat, jestli by někdo neměl nějaký nápad, než začnu měnit díly. Jako další chci dát novou cívku, váhu vzduchu a čerpadlo, jestli to není něco z toho.

Díky všem za nápady
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

Re: E36; 316 vynechává motor

#2 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Pro začátek bych se držel toho, že je do motoru dodáváno nedostatečné množství paliva. Ten nedostatek se projeví po zahřátí motoru, tj. když auto ujede nějakou vzdálenost a přitom spotřebuje nějaké množství paliva. Ale pokud je ucpaný přívod vzduchu do nádrže, tak se spotřebováním určitého množství paliva vytvoří v nádrži podtlak, který brání čerpadlu dodávat palivo do motoru. Nevím jak daleko je do servisu a jak daleko je nádraží. Také bude záležet na množství paliva v nádrži - při skoro plné nádrži se podtlak projeví rychleji, než u nádrže poloprázdné. Pro ověření této teorie jako první vyzkoušej delší jízdu s povoleným víčkem nádrže.Potom bude následovat výměna (nebo odstranění) toho filtru s aktivním uhlím, který už bude stářím neprůchodný.

Jako další se podívej na další prvky dodávky paliva viz odkaz níže. Palivový filtr byl naposledy vyměněn cca kdy? Dochází k tomu vynechávání když je v nádrži více jak polovina, nebo až když je v obou nádržích méně než 15 litrů paliva?

http://www.realoem.com/bmw/cs/partgrp?i ... i&mg=16#15
:D
Moral3z

#3 Příspěvek od Moral3z »

Moc děkuji za reakci.

Na nádraží je to 3,5km a do servisu 29km. Palivový filtr byl měněn v servisu. Tj závada se jednou neprojevila na cestě dlouhé 29km a pak zase zpět. Poté asi měsíc a teď to začalo dělat znovu. V nádrži je paliva zpravidla méně. Většinou tankuji za 500 a pak když se rozsvítí hladové oko. Takže bych tipl něco kolem čtvrt nádrže nebo méně.

Zkusím povolit to víčko nádrže. Moc díky za odkaz, to se bude hodit
Moral3z

#4 Příspěvek od Moral3z »

Tak malý update.

Bohužel povolení víčka nepomohlo. Dnes mi to začalo dělat když jsem zastavil před barákem, takže jsem zařadil neutrál a koukal co se bude dít. 10 sekund houpaly otáčky, a pak zdechl. O víkendu zkusím vyměnit váhu vzduchu a čerpadlo v nádrži. Ty mám náhradní. Pak zkusím vyčistit volnoběžný ventil.

V servise zmiňovaly benzínové hadice, a koukal jsem, že i jedna hadice je omotaná páskou, tak to bude asi jako další krok
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od starML Člen Klubu »

- beru na vědomí, podtlak v nádrži se netvoří - ale byla to jedna z možností, bez diagnostiky a zadarmo,
- přes benzínové hadice to nesaje, ale od čerpadla v nádrži až po vstřikovací lištu je tlak paliva přes 3 Bary, takže přes netěsnost by benzín rozpustil lepidlo a páska by odpadla. Ale tyhle vyztužené hadice se umí zbortit tak, že se sníží jejich průřez => určitě zkontroluj,
- ještě než začneš měnit tu váhu a čerpadlo, tak si přečti toto vlákno http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.p ... e&start=20 - jsou tam podobné problémy a nakonec to byly děravé hadice na sání, takže falešný vzduch, respektive vzduch, o kterém neví váha vzduchu,
- při studeném motoru řídící jednotka motoru dává přes vstřikovače bohatší směs a přicucnutí trošky vzduchu z děravé hadice chod motoru příliš neovlivní. Ale u prohřátého motoru s homogenní směsí (1kg paliva+14,7 kg vzduchu, lambda=1) může přisátí vzduchu přes nahřátou rozšklebenou gumovou hadici způsobit vynechávání hoření ve válcích a zdechnutí motoru.
johnyfly1

#6 Příspěvek od johnyfly1 »

Mne ide cerpadlo na 2,5bar už par rokov a zatial v pohode :D
Ale tak daj si zmerat tlak na cerpadle to mas zachvilku zmerane :D
Ked si pootvoril viecko z nadrze stisol si aj tu klapku? :roll:
Ja som nemohol tocit motor do otacok ked sa mi rozpadol katalyzator a upchal mi vyfuk - skontroluj...
Moral3z

#7 Příspěvek od Moral3z »

Jojo, odfoukl jsem i to víčko.

Ten výfuk je v pohodě. Ono to fakt dělá až když se to víc prohřeje. Ten výfuk by dělal asi pořád ne? Dneska jsem na to koukal pořádně a vidím, že ta gumová hadice, co vede od sání skrz váhu tak má ještě jeden vývod dolů. Na začátku i na konci je omotaná páskou. Co je to za hadici? Dal bych foto, ale nějak to tu neumím nahrát.
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Tady http://www.realoem.com/bmw/cs/showparts ... Id=13_1711 máš dvě hadice, vlnovec a volnoběžný ventil, vyber si. Ale tohle je katalog pro motor M43, pokud máš M40, musíš si to najít podle VIN čísla. Tu opáskovanou hadici bych prohlédnul a vyměnil jako první. Vždyť např. hadice č.11 stojí jen 209,-Kč + daň.
Moral3z

#9 Příspěvek od Moral3z »

Díky, to je přesně ona! No techničkák říká M43, ale v servisu mi říkali, že je to M40, takže si nejsem jistej :D To je super cena. čekal jsem horší, když benzínové stojí kolem 600-700,-
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Zadej si posledních 7 znaků VIN do Serial Number zde http://www.realoem.com/bmw/select.do nebo zde https://decoder.bvzine.com/ a hned budeš vědět, jaký motor byl do auta namontován při výrobě a podle toho pokračuješ v hledání náhradního dílu. Pokud ovšem ten motor někdo nevyměnil.
Moral3z

#11 Příspěvek od Moral3z »

Tak dle dekóderu je to M43. V servisu říkali, že je to M40, ale to není asi až takový problém.

Nicméně dnes, jak bylo obrovské vedro, tak jsem dojel domů (3,9km) a měl jsem 4 přestávky. Naposled, když mi to chcíplo před barákem, tak jsem natočil alespoň co to dělá, když to začne cukat a potom když to zkusim nahodit.

Objednal jsem tu hadici, tak uvidíme, až přijde. Pokud to nebude tím nebo váhou nebo čerpadlem, tak půjde asi na prodej.

https://www.youtube.com/watch?v=y37nnISfUwQ
johnyfly1

#12 Příspěvek od johnyfly1 »

Na diagnostike si bol? Snimac kluky je ako na tom ? :)
Moral3z

#13 Příspěvek od Moral3z »

Diagsnostika psala chybu zapalování. Cívku jsme měnil, ale bez výsledku. Respektive dával jsem tam na vyzkoušení použitou, ale z funkčního auta. Dnes večer bych měl zkusit dát úplně novou, aby se ta závada případně vyloučila.

Snímač nic nepsal, takže jsem ho zatím neměnil. Takhle bych právě mohl měnit každej díl v autě, než to auto bude nový :D
johnyfly1

#14 Příspěvek od johnyfly1 »

Mozu byt zle aj kable od cievky do sviecky aj take pripady uz boli :roll:
Moral3z

#15 Příspěvek od Moral3z »

Diky za napad.. Kabely a svicky sly jako prvni. Dnes vymenena civka za uplne novou Hella. Bez vysledku. Vymenena vaha vzduchu - bez vysledku. Vyndane cerpadlo a zjisteno, ze jsem koupil z dvoulitru, ktere nepasuje. Diagnostika Delphi ukazuje chybu 55 - chyba zapalovani. Nejde smazat ani po vymene te civky.. Posledni moznost je vzduchova hadice, pak to asi vzdavam
johnyfly1

#16 Příspěvek od johnyfly1 »

Keby to bola ta hadica neviem ci by pisalo chybu zapalovania...e36 ma blbu diagnostiku..mne napr auto ani nestartlo a ziadna chyba :D nemas v okoli niekoho kto ma orig diagnostiku? Alebo aspon ADS interface?
Woyta

#17 Příspěvek od Woyta »

Nepalit to může i z důvodu velkého množství paliva.

Čidlo teploty pro řídící jednotku by asi stálo za to změřit. A kouknout i na lambdu.
Moral3z

#18 Příspěvek od Moral3z »

To není špatný nápad. Jenom se mi nechce zase dělat pokus, omyl, protože lambda není levný špás na pokusy.

Dnes jsem vyměnil hadici na vzduchu a byla pod tou izolačkou úplně mrtvá. Tak doufám...
Woyta

#19 Příspěvek od Woyta »

Psal jsem změřit čidlo i lambdu. Nečekám že někdo půjde cestou nejmenšího odporu a objedná si lambdu na aliexpress za 500kc jako já. (moje auto je krám a kdo ví jak dlouho si nechá líbit mě zacházení)
Moral3z

#20 Příspěvek od Moral3z »

Rozumim. Tak to je na mě už vyšší dívčí. Proměřovat už neumim, ale asi to někam budu muset dát. Hadicí to bohužel nebylo. Už pomalu začínám koukat po náhradě...
Odpovědět