Alpina bych řekl, že se profiluje spíš exkluzivitou a komfortem s výkonem, než závodními geny. Většinou má (přípravu na) plnou výbavu, bez omezovače, největší kola, ale podvozek není tak tuhý sportovní a dál oproti ///M nemá LSD samosvor, carbon atd. Víc asi těžila v dobách N/A motorů, kdy nabízela přeplňovanou výkonnější techniku. Divím se, že ji všeobecnej nástup turbomotorů vlastně nepohřbil a to je dobře.
Ten test má zajímavý hodnoty. Akorát nechápu míry E60 kastlí Alpina vs. M5 :
-Vnější rozměry 4840 x 1850 x 1460 mm vs. 4855 x 1845 x 1470 mm
-MB ručí 30let na prorezavění, to jako fakt ?
je to podle toho jakej koupíš kus, pěknej kus nic nechce, ale takových je málo, dělám Mka s malým nájezdem do 100tkm a nejezdí se s tím okruhy apod, tam pak prostě děláme jen olej a brzdy, čidlo tlaku oleje a věčně bláznivou E60 elektriku, kde prsotě čas od času odejde nějaká jednotka.
ale jinak když koupíš vyjetý kus, tak 200 tisíc nejsou žádné peníze.
No i přes to, že bych tím najel 10t km za rok (přemýšlel jsem nad Tvým názorem), tak překvápko v podobě 200tKč se mi řešit nechce. Radši setrvám, tohle by mělo být pro obyčejný smrtelníky víkendový auto a to mám zase představu jinou, to bych chtěl kupé.
Asi to nejdražší a bohužel nejčastější u E60 M5 co čtu může přijít je spodek motoru (šálky V10), převodovka SMG 7kvalt, LSD difec s elektronikou a EDC tlumiče. Drahej servis umocňují ceny originálních dílů, tady ani nechceš jít cestou dnes čímdálvíc pochybnýho aftermarketu.
Tak to je jasný. Ale aby to nebylo 2x, 3x do roka. O to tu jde.
Jinak vzpomněl jsem si na video z Top Gearu, tam jel Clarkson s E60 M5 na okruh, pokazilo se, nechal to opravit, zpátky na okruh, jedno kolečko a zase disco na budících.
neví někdo co tak moc ovlivnuje rychlostní stabilitu M5 proti normální E60?
lepší aerodynamika? EDC tlumiče? nastavení geometrie? řízení?
byl jsem až udiven, obrovsky překvapeni.
Ono to budou střípky všeho ... zakrytování podvozku, redukce vztlaku na zadní nápravě difuzorem, výztuhy na podvozku, jiné silentbloky nápravnice (ty dělají moc ) jiná charakteristika tlumičů - případně SW edc, tužší pružiny, servotronic...
E30 328i Coupe M20 M-technic II
E46 M3 SMG - žlučník
E91 335i N54B30 - pracant
E70 3.0d - mamacar Motorsport Matoušek - BMW ///M Service & Performance
Myslím, že tam k tomu i dost hraje roli geometrie.
Nevím jak u E60, ale třeba u E34 M5, byla možnost nastavování geometrie na zadní nápravě, což normální E34 neměly.
A i nastavovací hodnoty geometrie jsou jiné Mpower vs neMpower.