Fx píše:Já bych to shrnul asi takhle:
- Za sebe třeba nákup N53 v dnešní době doporučit úplně nemůžu, pokud zájemce úplně neví, do čeho jde, a není připraven do ní nasypat vysoké desetitisíce (stát se může a nemusí, ale ten člověk na to připraven být musí).
- Motory samy o sobě to rozhodně nejsou špatné, ALE kromě jejich obvyklých nemocí výrazně záleží na jejich předchozích majitelích, jak vůz servisovali. Ani auto, do kterého je "nasypáno" není zárukou ničeho, protože pokud si to člověk nedělal sám, nemusí úplně tušit, co tam servis dal za díly - viz třeba ty cívky - takže sice se mohl snažit starat, ale veškeré peníze padly do kanálu druhovýrobních dílů pochybné kvality. Shodou okolností teď zrovna tu máme jeden ten motor na rozvody - ty byly sice dělané, ALE nějaký mamlas tam prohodil sací a výfukový VANOS. Jaké mohly být důsledky si každý domyslí. Problém těch motorů je i jejich složitost pro běžné servisy, prostě to není motor "pro každého".
EDIT: Když se na to podívám optikou, co člověka může a pravděpodobně bude čekat, tak jen vstřiky v poslední době výrazně zdražily, a to skoro o polovinu. Takže jestli sada vstřiků dřív vyšla "baj voko" na 45tis, dneska je to 12340 Kč za kus = 74 040 Kč jen za vstřiky. HPFP, pokud odejde, 25 131 Kč. Tak to máme kilo bez práce a jen za "běžný servis" těchto motorů, který je ale oproti těm starším "navíc". V poměru k ceně auta to pak dneska už prostě znamená, že tam musí být to srdce, nervy a chuť. To nemá každý.
V podstatě souhlasím...jen si osobně nemyslím, že zrovna u n53 je potřeba vždy při výměně vstřiků násobit šesti (i když to mnozí mechoši z různých důvodů doporučují...a někteří pak dalším pacientům nebo na bazoši nabízejí použité vstřiky...asi optimalizace výnosů či co...). Co sleduju německé autorizáky tak tam dnes u n53/54 běžně mění pouze vstřik, který je vadný. Navíc jsem poslední dobou zaznamenal, že několik německých (bavorsko) autorizáků nabízí kromě možnosti nového vstřiku za cca 450éček taky "repasované" vstřiky za 250 éček...protože mne zajímalo o co se jedná, chvíli jsem si s nimi psal a dozvěděl se, že jde o originální repasované vstřiky s 2letou záruku od BMW (v případě, že si je dám měnit u nich a starý vstřik si ponechají); žádné bližší info jsem ale zatím nevypátral tak se ještě chystám napsat dotaz na zákaznický servis BMW AG...
Jinak jsem neměl až takový problém pár n53 doporučit, zejména pokud byla na pozicích "obvyklých podezřelých" zjevně servisovaná originálními díly...jen jsem po předkupní prohlídce doporučil jednat o ceně (třeba s ohledem na to, že hpfp byla ve voze původní a s největší pravděpodobností problematická první generace i když se zatím na chodu nijak neprojevovala, a 3 vstřiky už též byly postarší...). Srdce, nervy a peněženky se svým kamarádům snažím šetřit- proto doporučuju chladný pragmatický přístup s dobře připraveným finančním plánem.
Na závěr dám filozofickou otázku- jaký motor se dneska doporučit dá? Sám se už 2 roky poohlížím po nějaké n55 v řadě 3 a zatím jsem si žádnou nedoporučil...a už rok se snažím kamarádovi pomoct s výběrem B58 a taky jsem mu s čistým svědomím zatím doporučil jen jednu 340i českého původu a s relativně snesitelnými intervaly výměn oleje, ta se ale zas nehodila jemu kvůli spartánštější výbavě