to Gerchan: hranice 10kWp je hranice pro instalaci bez licence = méně papírování. Instalovat můžeš kolik chceš, pokud máš kam, pokud povolí distributor a získáš licenci.
Stejně tu kombinaci FVE vs TČ nechápu, to zase nařizují politici, co si myslí, že 10kWp FVE vyrábí pořád 10kVA.
Já mám přes 10 let zkušenost FVE18kWp + TČ + baterka 20kVA. V době, kdy začíná topná sezóna (konec října), mně už FVE 18kWp nenabije ani 120l boiler pro 3 členou rodinu! Natož, aby hejbla s TČ. A to mám polykrystaly, které dokáží něco málo vymáčknout z difůzního světla (pod mrakem), ale dnes jsou na trhu už jen monokrystaly, polykrystal neseženeš.
Nutno si uvědomit, že jmenovitý špičkový výkon z FVE je jen při kolmém osvitu slunce o výkonu 1000W/m2. Tato podmínka nastává jen některé dny a hlavně jen pár hodin během dne. Od podzimu do jara defakto jen výjimečně a na chvilku.
Kombinace s baterkou je ještě lepší absurdita. Ztráty při usměrnění, při ukládání, při opětovném vystřídání do AC 230V. Baterka musí být stále nabitá, jinak se ničí, takže na podzim a v zimě se pořád dobíjí ze sítě, to je paradox.
Osobně nechápu, že si v dnešní době tu předraženou FVE někdo pořizuje. Jakmile skončí ta současná mediální masáž, panely budou tak za 10-20%. FVE měla smysl při dotovaném výkupu či zeleném bonusu.
Popravdě, nikdo ze známých z oboru si FVE neinstaluje, protože tomu rozumí
to horan: jasný, rozumím ti. Ono je to vše kolem FVE a tepelných čerpadel pouze velký business, tak jako u všech dotací a podpor. Ta elektromobilita ve velkém je samozřejmě nesmysl, jak zde psali a chápou i laici, je to taková líbivá politika EU a asi je to pro fandy, tak jako FVE v dnešní době bez dotací.
Že ti distributor nepovolí nafázovat FVE na síť nyní chápu, je to zvláštní generátor, který má špičkový výkon jen v určité momenty (když svítí slunko kolmo na panely), takže když jich je několik v jedné oblasti/ulici/obci, tak je to problém. Všechny zaráz vyrábí a navíc v době, kdy není špička v odběru (poledne). Takže nakonec je přebytek v síti, musí se transformovat do 22kV, případně do 110kV a to jsou ztráty. Špatně se predikuje výkon, takže se špatně plánuje. Proto jsou ideální paroplynové elektrárny, protože naběhnou hned, kdy je potřeba a běží tak dlouho, jak je potřeba.
Ale nechápu, že by nepovolili instalaci bez přetoků. To je pak řešení. Ale počkal bych až spadne cena panelu. Osobně bych raději instaloval termální panely na ohřev vody. Nesrovnatelná účinnost, levné,... Já už nemám místo na střeše