Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

FVE pokec v 7er

Vše o E23, E32, E38, E65/E66, F01/F02, G11/G12
Zpráva
Autor
horan

FVE pokec v 7er

#1 Příspěvek od horan »

OT, ale tady elektroauto mít všichni nikdy nebudeme. Proč? Protože tu žijeme v posranym bordelu. Co mě teď tak vytáčí a proč píši je to, že jsem chtěl dělat na barák 9,9kWp FVE s přetoky. Bydlím na vesnici cca 10km od Znojma. Počet obyvatel necelých 600. Počet FVE na domech v obci co jsem našel? 6! Ano 6! Realizační firma poslala žádost na schválení připojení k síti. A co udělal gde (distributor)? ZAMÍTNUTO!!!
Proč? Protože síť je přetížená. Čím do psí prdele? To je v zemi zakopanej zvonkovej drát, nebo jak je to možný? Vietnamce tu máme jen ve večerce a nemyslím, že jedou v marihuaně , takže čím je to tu přetížený? A co se bude dít, až si tu pár lidí koupi EV? Blackout?
Takže celá slavná elektrifikace je úplně v prdelí a nepoužitelná. :evil: :evil: :evil:
martin440 Člen Klubu
Člen Klubu

Re: G11/12 vs G70

#2 Příspěvek od martin440 Člen Klubu »

horan...mega přetoky sever-jih D-D+D-A i jinam...
auto nemůže za vola, kterej v něm sedí, keci sou zadara, whisky stojí prachy..... :wink: :wink: :wink:
m4zzy

#3 Příspěvek od m4zzy »

@macher
Tak pro tvůj způsob cestování teď elektro smysl nedává takže v pohodě. A ptáš se dobře, v nové i7 jsem nejel, v i3 ani i8 taky ne, ani nevím, jak jsoui ty auta dělaná :) Jel jsem jen půl hodiny v Ioniq 5.
Já nejsem tady jako propagátor elektromobility, ale už mě jn nebaví číst ty žvásty, pověry a nesmysly, které se kolem toho šíří po internetu :)

Nicméně pokud budeš novou sedmu v budoucnu řešit, tak bude fuk co to bude pohánět, budeš jezdit jako pán :)
Don

#4 Příspěvek od Don »

elektro za me super do mesta, ale co mi nahani hruzu, ze budeme zavisli na jednom zdroji energie. Neco se stane s infrastrukturou, elektrarnami, cokoliv a stoji vsechno. Diverzita mi v tom chybi, stejne jako jsme ted dojeli na zasobeni z jednoho zdroje ropou a plynem
martin440 Člen Klubu
Člen Klubu

#5 Příspěvek od martin440 Člen Klubu »

Don píše:elektro za me super do mesta
no na nějaký omezený použití možná .... kvuli tichu a exhalacím ---noční zásobování , lázně , pěší zony a tak , jinak je to cesta do pekel , eko keci okolo toho je jedna větší lež než druhá, ono to dementní šílenství rychle skončí a bude to brzo, evropa dopadne stejně, jako když si dáš transfuzi z jedný ruky do druhý a ještě půlku vybrindáš ....já furt chci věřit, že ty politický dementy začne konečně někdo bez milosti likvidovat, páč jsme za chvíli v ....... ale nebudu sem tahat politiku ...elektro v masovým měřítku je o hovně ,v tomhle kolotoč : suroviny -výroba- zdroje -smysluplný využití a použití-zdroje-reciklace naprosto nefunguje a těžko bude fungovat, páč reciklace accu je neskutečně náročnej- spinavej a drahej proces už z povahy toho materiálu a jiný to nebude
auto nemůže za vola, kterej v něm sedí, keci sou zadara, whisky stojí prachy..... :wink: :wink: :wink:
kourk

#6 Příspěvek od kourk »

tak hlavně je spočítaný, že kdyby se všechny auta v německu nahradili elektoautama.. tak jen na nabíjení těch aut musí v německu běžet asi dvacet temelínů!! :D
PetoK

#7 Příspěvek od PetoK »

To je uplny nezmysel, ziadna krajina nema rozvodnu siet dimenzovanu na taku zataz. Hlupaci to ale nikdy nepochopia
Marda

#8 Příspěvek od Marda »

horan píše:OT, ale tady elektroauto mít všichni nikdy nebudeme. Proč? Protože tu žijeme v posranym bordelu. Co mě teď tak vytáčí a proč píši je to, že jsem chtěl dělat na barák 9,9kWp FVE s přetoky. Bydlím na vesnici cca 10km od Znojma. Počet obyvatel necelých 600. Počet FVE na domech v obci co jsem našel? 6! Ano 6! Realizační firma poslala žádost na schválení připojení k síti. A co udělal gde (distributor)? ZAMÍTNUTO!!!
Proč? Protože síť je přetížená. Čím do psí prdele? To je v zemi zakopanej zvonkovej drát, nebo jak je to možný? Vietnamce tu máme jen ve večerce a nemyslím, že jedou v marihuaně , takže čím je to tu přetížený? A co se bude dít, až si tu pár lidí koupi EV? Blackout?
Takže celá slavná elektrifikace je úplně v prdelí a nepoužitelná. :evil: :evil: :evil:
A to jsi jako plánoval využití FVE 9,9kWp pro EV? No, nechci ti brát iluze, ale to není moc velký instalovaný výkon, defakto tak na ohřátí TUV v letních měsících, což je zbytečně drahý ohřev + samozřejmě pokrytí části domácnosti během dne (jaro/léto).
Jinak, nyní se už moc neorientuji v současných podmínkách, ale to ti distributor nepovolí instalaci bez možnosti přetoků? Dnes jsou hybridní asymetrické střídače, které si to pohlídaj takřka dokonale..., nebo čistej ostrovní provoz :-)
Marda

#9 Příspěvek od Marda »

macher píše:2Marda:
V cem konkretne vnimas "G70 je zase o šílenej kus jinde"? Technicky je to G11 s priplatkovou vybavou a novy interier&design. Anebo mi neco uslo?
.
Myslel jsem to tak, že je interiér i ext. zase jinde a auto je na živo fakt hezký. Je to prostě zase nová generace. Já v ní nejel a ani nevím, zda už jsou k dispozici, ale byl jsem na ofiko předváděčce, kde jsem ji mohl prolízt a hodně na mě teda zapůsobila. Je to prostě zase skok jako F01 - G11. Dnes bych se v F01 styděl, za 5 let to bude stejný v G11....
Jinak pohon asi žádná zěmna oproti G11 FL
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#10 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Mám za to, že 10kW je nějaká hranice výkonu, který si můžeš jako soukromá osoba vyrábět sám aniž bys musel být registrován jako "výrobce" elektřiny...proto předpokládám, že měl výkon 9,9kW...ale kovanej v tomto oboru nejsem...
horan

#11 Příspěvek od horan »

Marda: nebyl záměr nabíjet auto. Nemám a neplánují elektro. Psal jsem, jak chtějí rozjet ve velkém elektromobilitu, když síť nezvládne 10FVE do 10kWp v obci s 600 obyvateli z důvodu přetížení. Tak do sítě dodávat nemůžu, ale nabíjet auto s "trochu" větším odběrem problém nebude?
Byl jsem se hádat u distributora. Na tuhle otázku odpověděl člověk co nám to zamitnul, že jsou úplně v prdeli. Že politici "nařizují" elektroauta, ale nikdo se u distributora nezajímal, jestli to dokážou přenést. Říkal že jsou úplně na hraně a to tu skoro nejsou EV. Že týdně vyřazují jednu obec, kde už přetoky nepovolí. A žádné úpravy sítí neplánují. Nemá to kdo zaplatit.
Sestra o 15km vedle byla poslední, koho připojili. Žádost po ní už byla zamítnuta.
Gerchan: přesně tak. Jako domácnost můžeš mít max. 10kWp.
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#12 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

K tomu bych si přihodil....od nového roku, kdy došlo opět ke zpřísnění PENB na novostavby už nevyhoví nový rodinný domek jen s tepelným čerpadlem, ale musí mít i fotovoltaiku na střeše. Od nového roku už kreslím RD jen s fotovoltaikou na střeše...s tím, že systém nemá baterie a přetoky jdou do sítě....tak jsem zvědav, jak dlouho to bude procházet, kdy ty přetoky zakáží....pak už zbyde asi jen ten ostrovní systém s bateriemi....takže nás neženou jen do aut na baterie, ale i do baráků na baterie....asi je surovin na jejich výrobu hojnost....
horan

#13 Příspěvek od horan »

To je slušný klacek pod nohy. Neschválí ti projekt, když nebudeš mít FVE, ale zároveň ti jouda na další židli řekne, že tě nepřipojí, protože přetížení. :roll:
To je úchylný.
horan

#14 Příspěvek od horan »

I když to bude asi ten důvod, proč nepřipojí stávající stavby. Dělají si místo na novostavby.
Marda

#15 Příspěvek od Marda »

to Gerchan: hranice 10kWp je hranice pro instalaci bez licence = méně papírování. Instalovat můžeš kolik chceš, pokud máš kam, pokud povolí distributor a získáš licenci.

Stejně tu kombinaci FVE vs TČ nechápu, to zase nařizují politici, co si myslí, že 10kWp FVE vyrábí pořád 10kVA.
Já mám přes 10 let zkušenost FVE18kWp + TČ + baterka 20kVA. V době, kdy začíná topná sezóna (konec října), mně už FVE 18kWp nenabije ani 120l boiler pro 3 členou rodinu! Natož, aby hejbla s TČ. A to mám polykrystaly, které dokáží něco málo vymáčknout z difůzního světla (pod mrakem), ale dnes jsou na trhu už jen monokrystaly, polykrystal neseženeš.
Nutno si uvědomit, že jmenovitý špičkový výkon z FVE je jen při kolmém osvitu slunce o výkonu 1000W/m2. Tato podmínka nastává jen některé dny a hlavně jen pár hodin během dne. Od podzimu do jara defakto jen výjimečně a na chvilku.
Kombinace s baterkou je ještě lepší absurdita. Ztráty při usměrnění, při ukládání, při opětovném vystřídání do AC 230V. Baterka musí být stále nabitá, jinak se ničí, takže na podzim a v zimě se pořád dobíjí ze sítě, to je paradox.

Osobně nechápu, že si v dnešní době tu předraženou FVE někdo pořizuje. Jakmile skončí ta současná mediální masáž, panely budou tak za 10-20%. FVE měla smysl při dotovaném výkupu či zeleném bonusu.
Popravdě, nikdo ze známých z oboru si FVE neinstaluje, protože tomu rozumí :-)

to horan: jasný, rozumím ti. Ono je to vše kolem FVE a tepelných čerpadel pouze velký business, tak jako u všech dotací a podpor. Ta elektromobilita ve velkém je samozřejmě nesmysl, jak zde psali a chápou i laici, je to taková líbivá politika EU a asi je to pro fandy, tak jako FVE v dnešní době bez dotací.
Že ti distributor nepovolí nafázovat FVE na síť nyní chápu, je to zvláštní generátor, který má špičkový výkon jen v určité momenty (když svítí slunko kolmo na panely), takže když jich je několik v jedné oblasti/ulici/obci, tak je to problém. Všechny zaráz vyrábí a navíc v době, kdy není špička v odběru (poledne). Takže nakonec je přebytek v síti, musí se transformovat do 22kV, případně do 110kV a to jsou ztráty. Špatně se predikuje výkon, takže se špatně plánuje. Proto jsou ideální paroplynové elektrárny, protože naběhnou hned, kdy je potřeba a běží tak dlouho, jak je potřeba.
Ale nechápu, že by nepovolili instalaci bez přetoků. To je pak řešení. Ale počkal bych až spadne cena panelu. Osobně bych raději instaloval termální panely na ohřev vody. Nesrovnatelná účinnost, levné,... Já už nemám místo na střeše :-D
martin440 Člen Klubu
Člen Klubu

#16 Příspěvek od martin440 Člen Klubu »

Gerchan píše:.asi je surovin na jejich výrobu hojnost....
to je sakra velkej omyl... ale do baráku accu smysl maj velkej, na rozdíl od aut ;)
horan

#17 Příspěvek od horan »

Tak já už nevím. Montovat nebo ne. Jeden tvrdí jak je to dobrý a další jak je to úplně na picu. Ne jen tady. Fakt je to tak 50/50.
kurevtor

#18 Příspěvek od kurevtor »

sorry za OT, ale co tu píšete mě fakt zajímá...

Marda: prosím tě já měl za to, že v zimních dnech ti FVE normálně během dne generuje třeba 15-20% výkonu, i když je pod mrakem. Mohl bys prosím rozepsat více ze svých zkušeností kolik ti to v průměru generuje v zimě?

To srovnání s termálními panely taky zajímavý, šlo by prosím uvést řádově čísla ohledně investice, návratnosti a běžnym výkonu? Kolik potřebuju panelů na ohřev velkýho bojleru a kolik dní v roce to slunce utáhne? :)

Dále jsem se chtěl zeptat zda je nějak ostrovní provoz zakázán? V rodině teď jednu FVE instalujeme a to včetně přepínáku právě na ostrovní provoz přes baterku, ale "prej je to zakázaný". Jak to prosím je?
(fakt sorry za OT :oops: )
horan

#19 Příspěvek od horan »

Mě taky, ale už vidím, jak to někdo aktivní přesune do placeného pokecu a dozvíme se hovno.
martin440 Člen Klubu
Člen Klubu

#20 Příspěvek od martin440 Člen Klubu »

kurevtor píše: "prej je to zakázaný". Jak to prosím je?
(fakt sorry za OT :oops: )
za hlavním jističem si mužeš udělat, co chceš , klidně se od nich komplet odpojit ...do toho je jim prd ...
Odpovědět