Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E90 upgrade audia

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
kenny46

E90 upgrade audia

#1 Příspěvek od kenny46 »

Zdravím Vás,

plánuji upgrade audia v BMW e90. Mám v hlavě 2 varianty a zajímal by mne názor, jakým směrem se vydat.

Mám BMW professional rádio, základní audio systém (2 přední repra bez výškových, 2 „subwoofery“ pod sedačkami a 2 malé repráčky v zadním platě), nemám iDrive, pouze rádio. Mám multifunkční volant a zadní parkovací senzory.

1. varianta – zachovat původní rádio
V tomto případě bych přes RCA převodník připojil 2-kanálový zesilovač a subwoofery pod sedačkami bych vyměnil za aftermarket, které by byly připojeny přes tento zesilovač.

Tady by mne zajímalo, zda-li existuje nějaký RCA převodník určený přímo do daného typu vozidla? Případně jaký RCA převodník zvolit a kam ho umístit, aby byl převod signálu co nejlepší?

A lze dodělat USB? Žádný modul pod podlahou v kufru nemám a jedná se o auto s rokem výroby 2006.

2. Varianta – výměna rádia za aftermarket 1din rádio
V tomto případě bych vyměnil původní originální rádio za rádio Pioneer MVH-S520DAB. Z tohoto rádia lze už vyvést přes RCA přímo signál do zesilovače, který bych opět použil pro subwoofery a zde bych i uvažoval o výměně reproduktorů v předních dveřích za koaxiální reproduktory, protože zesilovač rádia je lepší než u rádia originálního.

U této varianty považuji za nejpalčivější zachování funkce tlačítek volantu a různých varovných signálů vozidla.
Protože co jsem se tak dočetl, tak bez originálního rádia toto nefunguje?
Ať jsem se ptal kdekoliv, tak jsem nedostal uspokojivou odpověď nebo doporučení, jaký adaptér pro volant zvolit, aby zůstalo vše funkční. Jak jsem psal, mám úplně základní audio systém, parkovací senzory v zadním nárazníku a při hlášení chyby nebo upozornění bych řekl, že tón vychází z tachometru.

Osobně bych se spíše přikláněl k druhé variantě, protože výměnou rádia bych získal USB a BT připojení a další funkce + lepší základní zesilovač rádia, ale na druhou stranu bych rád zachoval funkci tlačítek volantu a tóny, které auto vydává.

Prošel jsem plno diskuzí a fór, ale nenašel jsem odpověď, proto se zkouším zeptat takto. Budu rád za jakékoliv rady či tipy, případně doporučení, jaké komponenty (nejradši bych byl rád za doporučení správného adaptéru tlačítek volantu nebo v druhé variantě RCA převodníku) koupit.

Děkuji moc, doufám, že moc neotravuji.
PetoK

Re: E90 upgrade audia

#2 Příspěvek od PetoK »

Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#3 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Použij hledání, je tu několik vláken… Professional má BT, USB i HF fci…
“Ability is what you're capable of doing.”
vita11 Moderátor
Moderátor

#4 Příspěvek od vita11 Moderátor »

Hanz píše:Professional má BT, USB i HF fci…
Ne vždy. Vše z toho bylo za příplatek. A v E90 bylo BT s HF separátní jednotnou.

Můžeš ale koupit verzi rádia pro E87, která BT i USB mohla mít přímo v sobě (opět za příplatek, takže pozor na konkrétní kus). Je tu sice jiný ten přední rámeček, ale ten si můžeš přehodit ze svého radia. Na ebay na mě dokonce vyskočil i kus s DAB :)

Multifunkce do aftermarket radia dostat půjde (nevím jak konkrétně ten model, co sis vybral), ale přijdeš o možnosti nastavení a BC v radiu a nejsem si jistý, jak pak bude fungovat pípání parkovacích senzorů, protože to taky jde přes radio.
V8 power :twisted: BMW 650i LCI Spacegrau
Top down 8-) BMW Z3 2.8i Arktissilber
Calming machine :) BMW R1150R Atlantablau
Obrázek
PetoK

#5 Příspěvek od PetoK »

vita11 píše:... ale přijdeš o možnosti nastavení a BC v radiu a nejsem si jistý, jak pak bude fungovat pípání parkovacích senzorů, protože to taky jde přes radio.
Samozrejme ze to nepojde.
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

vita11 píše:
Hanz píše:Professional má BT, USB i HF fci…
A v E90 bylo BT s HF separátní jednotnou.
Kup nové na AliX a máš co potřebuješ bez zbytečných krabic v kufru…
“Ability is what you're capable of doing.”
Odpovědět