Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E87 porucha topení

vše o E81/E82, E87/E88, F20/F21/F22/F23, F40
Odpovědět
Zpráva
Autor
mroz

#1 Příspěvek od mroz »

Ahoj, prosím o radu.
Jak se začíná objevovat první studené počasí, zjistil jsem závadu na mém BMW (120i 2004) s automatickou klimou.
Když je zaplé topení, z řidičovy strany fouká teplý vzduch a u spolujezdce studený. Děje se tak, ať nastavím ventilaci na AUTO, na nohy, na palubku, či na sklo, vždy stejně.

Díky za rady... :)
mroz

#2 Příspěvek od mroz »

Na podzim jsem se rozhodl, že závadu musím odstranit sám.

Odšrouboval jsem spodek palubky a prohlédl všechna serva. Ty byly v pořádku.
Když jsem zatopil, na přívodních trubkách bylo cítit, že teplá voda dovnitř i ven jde.
Protože v jedničce nejsou žádné jiné ventily, které by mohly ovlivnit teplotu ohřívaného vzduchu, příčinou musel být ucpaný výměník.

Odpojil jsem v motorovém prostoru hadice (na straně řidiče vedle motoru) a propláchl topení pomocí hadice vodou z kohoutku. A hle.. topení začalo trochu topit i na straně spolujezdce.
Takhle jsem to nechal celou zimu, protože už se mi v tom nechtělo hrabat a dalo se to přežít.

Protože poslední dobou se problém začal zhoršovat, rozhodl jsem se, že výměník musí z auta ven.
V manuálu, který mám doma, se píše, že by měla jít ven celá jednotka. To však není pravda! Já jsem pouze demontoval spodní část palubky u řidiče a odšrouboval krytku u výměníku. Takhle už vám brání v jeho vyjmutí pouze tyč volantu a přívodní trubky. Volant se dá, po odpojení všech kabelů okolo a po odšroubování čtyř šroubů, spustit dolů. S trubkami je to horší. Musí se složitě odpojovat v motorovém prostoru (asi). V manuálu navíc hrozí, že při odpojování z výměníku hrozí jejich poškození. Já jsem proto zvolil českou kutilskou metodu. Trubky jsem přeřezal pilkou (prosím, nekamenujte mě :o ).
Při zpětné montáži je spojím hadicí, co mám doma ze staré škodovky 8). Takhle to alespoň bude jednoduší, při příští demontáži. Ale pozor, pokud by se někdo nechal inspirovat. Trubky v autě je nutné vypláchnout, aby se vám do chladícího okruhu nedostaly piliny!!
Po zkoušce se sprchovou hadicí a horkou vodou skutečně topí jen jedna strana výměníku. Čeká mě tedy pokus o jeho vyčištění, nebo koupě nového.

Dám vědět, jak to dopadlo.
krabicka3

#3 Příspěvek od krabicka3 »

:D Musim rict, ze tohle me v Cechach nikdy neprestane fascinovat. :o
Clovek ma na BMW 120i , ale nema na servis a reze v nem doma sam trubky pilkou. Jenom v CR. :D
mroz

#4 Příspěvek od mroz »

krabicka3 píše::D Musim rict, ze tohle me v Cechach nikdy neprestane fascinovat. :o
Clovek ma na BMW 120i , ale nema na servis a reze v nem doma sam trubky pilkou. Jenom v CR. :D

Až tu budu mít průměrnej německej plat, tak přestanu počítat každou korunu a začnu živit i servisáky. :D
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#5 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

mroz píše:[Až tu budu mít průměrnej německej plat, tak přestanu počítat každou korunu a začnu živit i servisáky. :D
Až budeš mít životní náklady jako průměrnej Němec, zase tě to přejde
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
krabicka3

#6 Příspěvek od krabicka3 »

Osobne kdybych pocital kazdou korunu bych si asi nekupoval auto s drahym pojistenim a servisem. :wink: Ale samozrejme dle chuti kazdeho soudruha. :)
mroz

#7 Příspěvek od mroz »

Tak výměník k je vyčištěný. Auto krásně topí. Postup byl: ocet, proplachování vodou, protřepávání... pořád dokola, dokud nepřestaly vytékat usazeniny.

Jsem zvědavý, jestli to vydrží.
Tom_120i

#8 Příspěvek od Tom_120i »

Dobrá práce!
Odpovědět