Na podzim jsem se rozhodl, že závadu musím odstranit sám.
Odšrouboval jsem spodek palubky a prohlédl všechna serva. Ty byly v pořádku.
Když jsem zatopil, na přívodních trubkách bylo cítit, že teplá voda dovnitř i ven jde.
Protože v jedničce nejsou žádné jiné ventily, které by mohly ovlivnit teplotu ohřívaného vzduchu, příčinou musel být ucpaný výměník.
Odpojil jsem v motorovém prostoru hadice (na straně řidiče vedle motoru) a propláchl topení pomocí hadice vodou z kohoutku. A hle.. topení začalo trochu topit i na straně spolujezdce.
Takhle jsem to nechal celou zimu, protože už se mi v tom nechtělo hrabat a dalo se to přežít.
Protože poslední dobou se problém začal zhoršovat, rozhodl jsem se, že výměník musí z auta ven.
V manuálu, který mám doma, se píše, že by měla jít ven celá jednotka. To však není pravda! Já jsem pouze demontoval spodní část palubky u řidiče a odšrouboval krytku u výměníku. Takhle už vám brání v jeho vyjmutí pouze tyč volantu a přívodní trubky. Volant se dá, po odpojení všech kabelů okolo a po odšroubování čtyř šroubů, spustit dolů. S trubkami je to horší. Musí se složitě odpojovat v motorovém prostoru (asi). V manuálu navíc hrozí, že při odpojování z výměníku hrozí jejich poškození. Já jsem proto zvolil českou kutilskou metodu. Trubky jsem přeřezal pilkou (prosím, nekamenujte mě

).
Při zpětné montáži je spojím hadicí, co mám doma ze staré škodovky

. Takhle to alespoň bude jednoduší, při příští demontáži. Ale pozor, pokud by se někdo nechal inspirovat. Trubky v autě je nutné vypláchnout, aby se vám do chladícího okruhu nedostaly piliny!!
Po zkoušce se sprchovou hadicí a horkou vodou skutečně topí jen jedna strana výměníku. Čeká mě tedy pokus o jeho vyčištění, nebo koupě nového.
Dám vědět, jak to dopadlo.