Zdravím, chci se podělit o svoje zážitky s Renocar Praha Čestlice.
Předesílám, že jsem u Renocaru občas servisoval, v Kongresovém centru bylo vždy vše v nejlepším pořádku. Dále moje auto (E91 330xd) má 200tkm, takže je jasné, že servis bude přibývat... Ale k věci.
V březnu (začátkem) jsem měl jít na STK a emise a potřeboval měnit olej a nějaké další drobnosti. Objednal jsem se na pondělí 23.2., dorazil, první byla kontrola před STK, olej, a zjištění co je se zadním stěračem a proč teče kapalina do ostřikovačů. Seděl jsem v Čestlicích bratru přes 3 hodiny. Co tam s tím tak dlouho dělali, nevím. To samé se dozvím jinde za 30 minut, a výměna oleje je při běžném tempu na 20 minut, dokud jsem měl škodovku a měnil si olej sám, bylo to i s přípravou a úklidem do půl hodiny.
Výstupem kontroly bylo, že je třeba:
- vyměnit hlavu sání kvůli vířivým klapkám (ale že jdou zaslepit za zlomek ceny, i když to budu muset nechat dělat v neautorizovaném servisu, jsem se nedozvěděl, ale OK, mají své předpisy),
- vyměnit zadní tlumiče, že prý tečou a že prý taky nemusím projít technickou (protokol ze zkušební stolice jsem nedostal),
- vyměnit žhavicí svíčky a řídící jednotku,
+ proběhla výměna oleje.
A že mám složit zálohu, přijet ve čtvrtek, nechat auto v servisu přes noc do pátku, že to všechno udělají a v pátek zajistí i technickou kontrolu. Tak jsem zálohu složil, OK.
Shodou okolností jsem byl už od předchozího týdne objednán na úterý na STK a emise, tak jsem si řekl, že to rušit nebudu, kdyžtak 800 korun a hodinu času obětuju, ze zvědavosti. Kupodivu STK-čkem jsem prošel v pohodě. Tak jsem si nechal ještě udělat diagnostiku tlumičů (jinde), abych viděl protokol. Na zhruba 53% procentech byly přední i zadní. Minimum pro vpuštění auta do provozu je 40%. Takže nic moc, ale jezdit se s tím dalo.
Tak jsme se domluvili, že 26.2. oservisují zadní stěrač, tekoucí ostřikovač a vymění palivový filtr. V pátek jsem byl tedy opět v Čestlicích. Asi v půl jedné, po zhruba 3,5 hod. hotovo. Na faktuře suma sumárum 32 AW za úplně všechny práce, což je 160 minut..., čili 1:40 hodiny. Vtipná položka je "aktivní příjem na výslovné přání zákazníka neproveden". Nikdo mi to nenabídl

. No comment. Zaplatil jsem, vzal klíčky, sedám do auta, startuji.... motor točí 2 vteřiny, 4 vteřiny, asi až za 5 vteřin naskočil. Předtím startoval okamžitě. Že by po výměně palivového filtru vzduch v palivové soustavě, nebo co s tím ještě...? Jenže byl pátek odpoledne a druhý den brzo ráno jsem vezl sebe a další 2 lidi na hory. Tak jsem nespekuloval, a radši jel balit.
Doprava na hory do Itálie (680 km) OK. Ale když jsem chtěl pak v místě popojíždět, byl problém. Nemohl jsem nastartovat, i když auto stálo celé odpo na slunci, vyhřáté jak skleník a vlastně jsem si jen potřeboval dojet do vesnice do obchodu pro chleba. To se mi ještě nestalo, ani tu samou zimu. Nevím, jestli to nemohlo být palivem, ale tankoval jsem v německu na dálnici, na standardní pumpě (AVIA).
Po návratu jsem do Renocaru zavolal, abychom dořešili zbytek. Dohodli jsme se, že uděláme tlumiče na obě nápravy, hlavu sání že měnit nebudeme. Renocar jakožto autorizovaný servis odstranění vířivých klapek nedělá, tak jsem chtěl věci v motoru vč. klapek udělat jinde. Na přední tlumiče jsem ale chtěl rozpočet.
No, a pak to už začalo být dost divné. Aniž bych dostal cenovou nabídku, byly přední tlumiče objednané. Po dvou týdnech urgencí jsem už volal šéfovi servisu. Následně se věci hnuly, okamžitě jsem byl u asistentky objednán na den D. Následně se mi ozval i "můj" přijímací technik, p. Švec a nakonec jsem se dozvěděl i magickou cenu na tlumiče - 55 tis. CZK na obě nápravy. Po 14 dnech urgencí jsem se dozvěděl co se dá spočíst za 5 minut. Říkám si - drahé, ale je to autorizovaný servis, tak budiž.
Ale hned vzápětí, že prý nejsem objednán na den D, ale na jiný den. Chvíli jsme se dohadovali, nakonec jsem si prošel záznamy v mobilu (mám firemní mobil, kvůli obchodním telefonátům mám trvale záznam). Kupodivu se mi opravdu potvrdilo, že mne p. Švec cpe na úplně jiný den, než co jsem dohodl s asistentkou z recepce, a co musel vidět k mému autu podle SPZ v kalendáři. Tak jsem si ještě zavolal na odhad ceny výměny tlumičů do jiného, neautorizovaného servisu. Cena dílů ta samá, ale s prací nabídka na 24 tisíc, čili na míň než polovinu. Podotýkám, že jsem volal do A.T.U., žádná garážovka. Na firemní auto si nemůžu dovolit průšvih. No, možná v A.T.U. nenapočetli nějakou režii, i tak bych to čekal ve výsledku 28 tis. max., přičemž ceny dílů byly v řádu cca +/- 10% stejné. Tak to už si říkám, že opravdu něco není v pořádku.
Můj osobní dojem z toho celého je, že při výměně palivového filtru udělali nějakou chybu, nebo vyloženě prasárnu, a teď se budou k výměně tlumičů snažit přicpat i výměnu žhavicích svíček a nějak to potichu dát všechno do kupy.
Shrnuto a podtrženo - přístup jaký je v Čestlicích a zejm. se to týká p. Švece, se mi nelíbí. Je tam sice veškerý komfort a bar, ale spokojen nejsem. Domluva zvláštní. Co si člověk nenastuduje sám, to se nedozví, i když se ptá. S ohledem na úroveň explanace a celkový dojem z výstupu jsou ceny za práci hrozné, nebo je v tom ještě něco o čem nevím. Pocit z toho mám špatný. V Kongresovém centru jsem vždy klidně auto nechal, přístup techniků byl vždy OK. V Čestlicích si teda fakt nejsem jistý...