E46 mám teď 4. rokem, první 3 roky jsem jezdil jen k Pupíkům, celkem jsem u nich za tu dobu nechal ~100 tisíc, takže myslím, že si můžu dovolit hodnotit.
Za ty 4 roky do dneška jsem najezdil asi 43 tisíc km, přičemž za poslední rok asi 5 tisíc z toho.
Kluci mají moc sympatické vystupování, když tam člověk přijel, tak neměl problém se zakecat na půl hodiny o autech. I se vždycky snažili ve všem vyjít vstříc. Když třeba bráchovi potřetí opravovali vytékající nádržku ostřikovače, a ona zase vytekla, tak už pak i nabízeli, že přijedou a opraví to na místě. Většina mechaniků by asi nezvedala telefon.
Sám se považuju za amatéra / nadšence, takže když mi v servisu někdy řekli, že se něco má vyměnit, vyměnilo se to.
První servis u Pupiků byl hned po koupi, kdy se měnila většina přední nápravy (ramena Meyle HD). Asi rok a půl po té výměně jsem byl na STK, kde mi hlásili, že na LP rameni je mírná vůle. Byl jsem v tu dobu někdy objednanej, tak jsem chtěl, aby mi zkoukli i podvozek, že by se to rameno vyměnilo ještě v záruce. Rameno bylo zřejmě ok.
Před měsícem, kdy mi současný mechanik měnil brzdy, tak na LP rameni našel vůli. Nebudu spekulovat, jestli ji Pupici v té době přehlídli, o to mi ani tak nejde, jako spíš o kvalitu toho dílu. Vzpomínám si, jak se při tom prvním servisu v 65 tisících divili, že jsou tam vůle na ramenou. Tak Meyle, pánové, je má mnohem dřív. A ne, nevjel jsem nikde do díry, kde bych zničil i kolo.
Když teď s odstupem koukám na tehdejší cenu toho samotného ramene (5500), asi by za to byl origo Lemforder, který by třeba vydržel víc, škoda.
Další věc, kterou jsme třeba měnili, byly zadní pružiny. Uplná blbost, ale auto se mi od tý doby zdálo na zadku trochu níž, když jsem se na to ptal, tak to prý bylo normální, neřešil jsem. Tak pánové, není to normální. Když jsem našel současného mechanika, tak se smál co to tam mam, že pružiny se absolutně nevyplatí jiný než origo. Origo pružiny stály 5k (oproti tehdejším 3368 u Pupíků), ale už je to na obou stranách OK.
Pak mě jednu dobu začalo trápit bouchání od přední nápravy. Pupíci nevěděli, vše na nápravě bylo prý pevné, přemýšleli o tlumičích. Ze zoufalství jsem si nechal pro zkoušku vyměnit horní uložení. Když to měli dole, začal se tam kinklat stabilizátor. Tohle mi přijde jako základní věc, kterou by jakýkoliv mechanik mohl poznat.
Mno, měli jsme příčinu bouchání nápravy a k tomu jen tak vyměněný horní uložení asi za 5k. S tím je spojená další vtipná věc, že jsem odjel a asi za hodinu, kdy už jsem byl doma, mi volali, že zapomněli zašroubovat ty 3 šrouby jak jsou na kloboucích pod kapotou. Nad tím jsem mávnul rukou, naopak si jich za to vážím, protože volat vůbec nemuseli... Ale nebyl to konec s horním uložením, druhý den auto začalo vrzat při točení volantem, tak se nakonec znovu vyměnilo v rámci reklamace.
Rozhodně nemůžu říct, že bych u nich byl vždycky nespokojenej, ale zpětně, v kontextu současnýho mechanika, na to koukám jako na službu za cenu naprosto neodpovídající kvalitě.
Moje poslední návštěva u Pupíků byla, když mi naúčtovali 700 korun za diagnostiku, z čehož mi řekli, že je špatný nějaký čidlo. V tu chvíli jsem si uvědomil, že bych si za ty peníze ten kabel mohl koupit taky a dělat si diagnostiku každý den. Chápu, že mají třeba GT1 za 1000 dolarů, ale na vadný čidlo stačí i ten obyč. kabel za 650 korun. Nemluvě o tom, že za zvednutí auta se taky neplatí 1500, protože zvedák stoji 50 tisíc. To prostě má být součást práce mechanika - najde diagnostikou vadný čidlo, vymění ho, a má peníze za práci. V tu chvíli jsem fakt měl pocit, že se mě tu snaží natáhnout.
Abych nebyl jen negativní, tak spoustu věcí Pupíci umí dobře a měli se mnou trpělivost. Vyměnili mi oil separátor, o kterým jsem v tý době ani netušil, nebo mi jednou sami od sebe nastavili blikání při zamčení auta, protože jsem se někdy zmínil, že by se mi to líbilo. To jsou věci který člověka potěší, ale pak jsou tu ty věci, co jsem psal výše, které jsou imho trochu zásadnější.
Jednou když u nich auto bylo, jsem si vzpomněl, že je ještě něco potřeba. Zavolal jsem a v tu chvíli mi vypadlo co jsem chtěl.

Tak jsem se spontánně zeptal jak jim to jde (zrovna měnili snad spojku). Madu mi do toho telefonu dal takovou čočku, že takhle se nevolá, že na to vzpomínám do dneška. No, v tu chvíli mi ta moje otázka přišla taky nešťastná, ale přecijen jsem ho za ten jeho čas zrovna platil a i kdybych fakt chtěl vědět jak to jde, tak tam mohla být lepší reakce.
Kdyby někoho zajímaly moje opravy / ceny u Pupiku, všechno to mam na carstoru
http://cs.carstor.com/lkjhgf/expenses?f ... =AutoPupik