Koupil jsem OBX svody bez cats na E92. S instalací čekám na simulátory které na zakázku vyrábí Burger Motorsports.

Celkom zaujimavy programcek ktory pomocou jednoducheho vypoctu zvukovej vlny vypocitava idealnu dlzku zvodov pre rezonancne vyprazdnovanie v urcitych otackach
Zkusím shrnout celý proces vypláchnutí kompresního prostoru. Nabývá na ůčinnosti především, když je do stejných otáček sladěno i sání . (když chcete dobře vyplachovat, musíte i dobře nasávat) Pro základ počítání se bere objem celého válce (zdvihový objem+kompresní objem). Vypláchnutí zajistí tlakové kmity ve výfuku. Při uzavření nebo otevření ventilu vzniká ve výfuku tlaková vlna, která se šíří ke konci výfuku zhruba rychlostí zvuku. Když se dostane ke konci výfuku, odrazí se a vrací se zpátky potrubím až k ventilu. Tato vlna proběhne během otevření ventilu několikrát a je potřeba, aby k ventilu doběhla vlna podtlaková, když se uzavírá. Rychlost šíření vln není závislá na otáčkách motoru (je vždy stejná), takže se zlepšení může dosáhnout jen při určitých otáčkách. Na šíření vln má vliv každá překážka. (rozvětvení výfuku, změna průměru - zde dochází ke zpomalení či odražení vlny)
Takže pokud proběhne výfukem o půl vlny více nebo méně, zhorší se plnění a pokud o jednu, dvě tři vlny více nebo méně, plnění se zlepší. Na výkonnostní křivce se to projevuje nerovnoměrným průběhem výkonu při určitých otáčkách. Obecná poučka pro ty, co mě nepochopili: Čím delší potrubí, tím větší výkon v nižších otáčkách a naopak. Na závěr ještě poučky: Samostatné potrubí pro každý válec = větší výkon
Společné potrubí pro všechny válce = větší točivý moment
Kvůli impulsům zapalování u čtyřválce spojit: 1.se 4. a 2. se 3.
válcem, u šestiválce 123 a 456
Potubí od jednotlivých válců až po své spojení musí být stejně
dlouhé
Čím větší průměr potrubí, tím se maximální kompresní tlak
Přesouvá do vyšších otáček
U závoďáků můžete vidět výfuk končící v prahu - snaha o dosažení většího výkonu ve vyšších otáčkách pomocí zkrácení výfuku.( škodovkáři mají výhodu, protože mají motor vzadu, takže sim výfuk naladí bez nutnosti řezat prahy)
Na sání mají závoďáci vyměnitelné natrubky různé délky - zase kvůli naladění na různé otáčky podle charakteru trati, kterou pojedou
Na všechno co jsem napsal má vliv samozřejmě časování, drsnost stěn trubek, tvar vyůstění, rezonátory atd.
Doufám, že vás už přešla chuť naladit si výfuk, protože je to pro naše podmínky jen ztráta času a peněz.
noname píše:Zdar, mám tady tento rezonátor: http://www.sportovniautodoplnky.cz/spor ... -mm-60-mm/
V kobinaci se svodama kopie supersprint a průchozím tlumičem - absorbčním a sáním z M50 auto neskutečně ožilo, takže nebát se a experimentovat.... http://www.youtube.com/watch?v=UQAm1krwwhU
Keviiin píše:te to pak poletí