Čau pánové potřeboval bych u někoho (středočeský kraj) nechat seřídit ventily na m3 3.0i v BMW Hradci Králové(Březhrad) mě poslali k šípku že to nedělaj prej si mám ty podložky vyndat změřit mikrometrem dopočítat do stanovený vůle a že my obědnaj nový docela mě zklamalo že v autorizovanym servisu nemaj takový díly skladem a kam jezděj lidi z východních čech se svojí m3?
Dobrý den.
Na těch stránkách bmwpower,jsem našel,že u motoru M5(S38) jsou ventilové vůle při teplotě 90°C 0.28-0.33mm.
Přijdemi docela divný to dělat při tak vysoké teplotě,a pak proč je ta vůle u teplého motoru tak relativně velká.Děkuji za odpověď.
Tepelná roztažnost materiálů...jinak vůle by se měly nastavovat při teplým motoru je tak tak přesnější. Když se nastaví za studena po zahřátí motoru se vůle zvětší a může dojít k podpálení ventilů...jestli se teda nemýlím.
rek bych, zes to cet spatne nebo to bylo spatne napsany,
je to za studena (pod 30 stupnu) a po zahrati se vule zmensi,
uz vidim mechaniky jak rozdelavaj taborak, kdyz jim vychladne rozebranej motor
No,ono to píšou obecně u všech motorů s ručním seřizováním ventilů,že za studena řeknu příklad 0.2 a za tepla 0.3mm.
Spíše mě zarazilo to,že u té M5(S38) udávali jen za tepla a to pořádnýho (90°C),tu vůli 0.28-0.33mm.
Myslel jsem,že vůle ventilů se dělá právě proto,že u teplého motoru se vymezí ta vůle ,aby se zbytečně nepřicházelo o účinný zdvih toho ventilu,ale asi to tak není.Zkrátka to nějaký účel má,že to takhle dělaj.
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
tech 90st. je preklep
vule tam musi malicka byt aby se ventil radne zavrel,
ale ne moc velka aby nedochazelo k narazum mezi sedlem, ventilem, zdvihatkem a vackou(klepani ventilu)
Vy mne asi ale nerozumíte.
Mně jde o to proč ta ventilová vůle je větší u teplého motoru než u studeného kde je menší.A to opravdu není teorie ,ale fakticky to tak je.
Hanz píše:myslim, ze S38 je idealni motor na experimenty JPP (jedna paní povídala), jdi do toho
jasne dej to frantovi do sotdole ten ti to za tepla udela co ja vim tak ventili se serizujou za studena,udelas 0.33za tepla a kolik budes met za studena?! to je uz na urvani vahadel nemyslis ?:D
E30 328i Coupe M20 M-technic II
E46 M3 SMG - žlučník
E91 335i N54B30 - pracant
E70 3.0d - mamacar Motorsport Matoušek - BMW ///M Service & Performance
troutny píše:Tak dle Vás to je údaj (0.28-0.33mm) za studena a při změření za tepla tam vůle podle Vás je teda kolik cca?
za tepla se to ale nedela,alespon co ja vim...za tepla je ta hodnota pokazde jina podle teploty a proto se to dela za studena... najdi si tabulkovou hodntou s38 za studena a na tolik to udelej...tech 0.28-0.33 se tvari realne...
E30 328i Coupe M20 M-technic II
E46 M3 SMG - žlučník
E91 335i N54B30 - pracant
E70 3.0d - mamacar Motorsport Matoušek - BMW ///M Service & Performance