BMWclubman píše:Zdravím

,
z důvodu koupě BMW Z4 prosím o informace k motorizaci 2.5 a 3.0
Je pro mne jakožto člověka který má rád pohodovou,občas sportovnější jízdu nějaký znatelný rozdíl v motorizaci 2.5 nebo 3.0 ? Upozorňuji že nejsem žádnej palič pneumatik ani člověk který by jezdil na okruhy či nějaká letiště. Z informací co sem zatím pročetl jsem zjistil že kromě výkonu je podstatný rozdíl při manuální převodovce 3.0 6rychlostí 2.5 5rychlostí. Předpokládám správně že 6.rychlostní stupeň je ideální pro využítí na dálnicích a rychlostních silnicích ale v provozu na běžných silnicích mne 5rychlostních stupňů nebude limitovat ? Na druhou stranu musím říci,že uvažuji i o provedení s automatickou převodovkou na které mne zaujala možnost ručního řazení rychlostí (pro vyznavače manuálního řažení ve sportovních vozech předem říkám že automat sem sice nikdy neměl ale nejsem člověk kterého řažení rychlostí manuální převodovkou nějak vzrušuje,navíc se dříve mýval BMW řady 3 E46 a už po nějakých 150 000km ta převodovka byla taková všelijaká). Tudíž by mne zajímalo jak je na tom Z4 2.5 s kvalitou a spolehlivostí automatické převodovky,kolik má převodových stupňů zároveň prosím o info ke spolehlivosti a kvalitě automatické 5stupňové převodovky.
Dle různých testů a zkušeností majitelů na některých forech sem zjistil jakou výbavou může Z4 přibližně disponovat a prosím o info k ní.
Co je pro mne nutnost je klimatizace-nevím jestli mají všechny Z4 zahlídl jsem dle fotek dvojí možné provedení ovladačů (jaký je v nich rozdíl ? )
Dále vyhřívané sedačky což sem viděl u všech Z4 je tedy u všech standartem ? Další věcí je manipulace se střechou (lze jí dát dolu/nahoru pomocí klíčku ?),zrcátka (jsou elektricky sklopná?),vytápění vozu (u některých vozů jsem viděl ofuky krku teplým vzduchem,předpokládám že to Z4 nemá,tudíž je potřeba se spolehnout na vyhřívané sedačky a otvory klimatizace ?),Audio soustava (je rozdíl v audio výbavě dle výbavy vozu nebo je pro všechny Z4 stejná-liší se kvalita zvuku různými radii ?),ovládání stabilizace,na středovém panelu u všech Z4 vidím tlačítko DTC a tlačítko s výkřičníkem (k čemu obě tlačítka slouží,předpokládám že jedno je něco jako ESP ale co druhé ?).
Zatím mě více nenapadá tak to bude asi vše pokud někdo ještě nějaké info k výbavě má tak budu moc rád za vysvětlení.
Mám spousty dotazů tak předem děkuji za jejich zodpovězení.
Cau

Tak postupně..
1) Z4 PRVNI GENERACE existuje před facelift (rv 200x - 2005) a facelift (2006-20xx), předface je 2,2 (125kw, 5ti kvalt, 6ti válec), 2,5 (141 kw, 5ti kvalt) a 3,0 (170 kw, 6ti kvalt)..... face je 2,0i (110 kw, x kvalt, 4 valec !!!), 2,5i (130 kw, 6ti kvalt, 6ti válec (MAM JA)), 2,5si (160 kw, 6ti kvalt), 3,0si (195 kw, 6ti kvalt) ... VSE CO JSEM VYPSAL = MANUAL.. jak je to s automatem nevim.. ale najdes to kdekoliv ve specifikaci na netu.
Takže paleta je opravdu široká - samozřejmě auto se 6ti kvaltem bude určitě lepší volba než jen s 5ti... .. rozdil mezi motorizacema samozrejme je.. viz kw

PS: vetsinou clovek po době x lituje že si nekoupil tu silnější verzi
2) klimatizace - auta bez se nevyrabela myslim, vsechny maji bud manualni klimu nebo automatickou (tu poznas podle stupnu ciselne 22,23,24 oznacenych na otocnem volici), manualni nema cislovani... z praxe - klimu jsem vyuzil jen v lete pri delsich cestach po dalnici napr v italii kde byl parak (ono jet treba x stovek kilometru bez strechy vetsi rychlosti neni zadnej med) ... jinak drtivou vetsinu kratsich nebo pomalejsich useku jezdim bez strechy a pak to vubec nezapinam...
3) vyhrivane sedacky je priplatkova vybava, takze ne vsechny Z4 je maji.. na to pozor, urcite NUTNOST.... !!! (potvrzeno praxi - pokud chceš jezdit bez strechy i za chladnejsiho pocasi) .. ofuk krku ma Mercedes, BMW ne... sedačky existuji dva druhy - zakladni (=sportovni) a připlatkovy M-kovy sedačky (maji integrovanou operku hlavy - doporucuju (bohuzel mam ty obycejny))
4) střecha - elektricke stahovani je připlatkova vybava .. mam ji a doporucuju .. strecha jde dolu i nahoru za 10 vterin, vse automatika, nikde se nic manualne nezajistuje (jako u starych kabrii).. elektriku muzu vrele doporucit - jedina nevyhoda.. na aktivaci je nutny UPLNE zastavit... kdyby bylo mozno to delat treba do 30km/h bylo by to lepsi
5) sklopna zrcatka - elektricky = priplatkova vybava, stejne jako jejich vyhrivani (nejsem si jistej jestli neni zaklad) ..
6) audio - podle stupne "BMW", "BMW business", "BMW profesional" .. lisi se poctem a vykonem repro, moznostma prehravani ruznych medii atd + business a profi byva casto spjate s NAVIGACI ...
7) DSC .. da se vypnout onim tlacitkem, je to stabilizace, prokluz kol atd .. myslim asi 3 veci.. neni co dodat,
(i) .. to je automaticka kontrola tlaku v pneumatikach, Z4 totiz nema rezervu ...
dale jeste tlacitko SPORT - některé výkonostní verze toto nemají .. jedná se o odezvu motoru na pedál, tvrdost řízení, zvuk z výfuku atd..

jako bonus :
urcite at to ma windshott (wind deflektor) - mezi obloukama za hlavou větrnej štít .. bez toho jezdit je vrazda,
doporucuju xenony nebo bi-xenony (maji ostrik svetel a u zapinani svetel neni kolecko pro nastaveni vysky sviceni - je to automatika),
jakou máš cenovou představu?? V německu jsou nádherný kousky např v individuálu atd... základem je co ted nekoupíš (výbavu motor atd) už těžko nebo vůbec doděláš.. takže čím nabušenější tím lepší..
xyron