Pro: Killingman
To je pravda, záleží na kusu, příp. vzít ojetinu už s vyměněným motorem. Kdo ví?! Už na tom samotném autě poznáš, jak se k tomu majitel choval. Každopádně bych to bral jedině po prvním majiteli s doloženou historií oprav, s diagnostikou atd. Zkusil bych Čechy, popř. Německo, Nizozemí, Švýcarsko atd. - stačí použít mobile.de či tipcars.cz.
Ale ty turba na Cayenna seženeš už kolem 22 tisíc/1x turbo pro 4.8 l motor (např. viz
http://www.e-turbo.cz, je nutná registrace zdarma), popř. repas turbodmychadla. Záleží na firmě, otázka je, jak dlouho to turbo po repasi bude fungovat, ne všechny firmy to umí, jak tvrdí.
Pokud chceš mít klid, tak jdi do atmosférického motoru, ten mám teď také ve svém "medvědovi" a šlape jak hodinky. U Porsche to jsou modely Porsche Cayenne GTS (385 a 404 koní, záleží na verzi Cayennu a faceliftu, ta poslední nová verze má snad už 420 koní), je to silnější než S-ko (S-ko je také atmosféra, tu bych nebral, připadá mi slabá na Cayenna) a slabší než Turbo, nejvyšší verze je pak Turbo S, prostě mezi, hlavně je to atmosféra, takže hodně velkej držák motor. Tam by neměl být žádný problém. Zase spousta lidí ti řekne, že když už takovýhle auto, tak prostě jedině Cayenne ve verzi Turbo či Turbo S, ostatní verze nemají smysl a mají pravdu. Budeš-li chtít tedy mít méně problémů s turbama a udělat si takovej kompromis mezi výkonem a nákladama, šel bych rozhodně jen do verze GTS (atmosféra, silnější motor než Cayenne S)!!! Když to člověk nebude honit, budou ty motory žrát cca stejně, takže u spotřeby to je jedno, zda máš S-ko, GTS-ko nebo Turbo. Pro zajímavost u svýho pětilitra jsem měl zatím nejmenší průměrnou spotřebu 11 l/100 km a nejvyšší průměrnou 16,5 l/100 km. Záleží, jak máš těžkou pravou nohu a jakou jedeš trasu (já jezdím pořád stejnou, takže jsou to relevantní údaje).
Jinak u první generace praskaj prý hodně žárovky blinkrů na boku a první motory ve verzi Turba nebyly nic moc kvalitní, takže doporučuji facelift (údajně tam odsud po faceliftu vytáhli inženýři traverzu těžkou pár desítek kilogramů - bůh ví?!) a držet se spíše roku výroby 2006, spíše 2007, ale zase to bude za jiný peníze. A lze to samozřejmě dát předělat na etanol či lpg, ale je to škoda vůči tomu motoru, naprostá škoda, spotřebu bych u toho auta moc neřešil.
Příští auto chci rozhodně s 500 koňmi (a výše) a uvidí se, zda to bude X5 M nebo Cayenne Turbo.

Držím palce, ať dobře vybereš a splníš si sen!