Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

EKOdaň. Ne, není to zbytečný topic - neobvyklá situace.

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Zpráva
Autor
RealD
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od RealD »

Zdravím, tak mám tu těžce zapeklitou situaci.

Zkráceně, koupil jsem BMW E36 325 coupé, rok 1992 ze Švýcarska. Do ČR dovezeno 2008 (tehdy ještě eko nebylo)

v roce 2011 to kupoval mladý kluk, s tím, že eko taky neplatil (ale měl by, už na to byl zákon). Ale prostě neplatil ho a nazdar.
Neni ZTP. A přihlašoval to na sebe. Od něj jsem to kupoval já a tak trochu mi došlo, že EKO padne asi či ne, na mě.

Proč to tu zakládám? Protože zaplatit ji měl on a ne já. A ejhle, kouknu do TP a tam najdu toto. (emise kolonka)

Obrázek

Prostě tam nic neni. Ale CAT mám, dokonce je řízený a jsou tam co vím tak dvě lambdy. Takže Euro 0 nejsem. Co s tím mám sakra dělat?
Nevíte někdo jak prostě to vyřešit bez EKA? Případně na co mám a nemám právo? Můžou mě poslat do prčic s tím, že si mam doject na emise aby mi dopsali kolonku emise nebo prostě na ně vyrukuji s tím, že neplatil předchozí, ani já platit nebudu protože tam prostě nic není? Díky moc za rady, pomoc a kdyby náhodou byste někdo měl někoho se ZTP - odměna jistá Vám i ZTP. Protože to by bylo asi nejlepší. Napíše se kupka na něj, druhej den jakoby hned na mě, plná moc a nemusí nikam chodit. Akorát ode mne dostane odměnu a já předejdu těmhle sprostejm poplatkům

Taková vsuvka - chci se tomu vyhnout, protože je to prasárna a již sem ji platil tento rok dvakrát. Teď potřebuji každou korunu na renovaci E36ky a né vyhazovat litry pro nic. Díky moc
Lucifer

#2 Příspěvek od Lucifer »

Řešil jsem na bejvalym autě to samý co ty. Buď je možnost zavolat nebo sjet na dekru a tam si podle vin nechat dát potvrzení.

Nebo to samý na helpreg.cz kde ti dají potvrzení podle VIN. S tím zajdeš na úřad a dopíšou ti směrnici do papírů, ještě bych se zkusil domáhat že to měl již zaplatit a vyřídit bejvalý majitel takže zkusit zajít nebo zavolat na úřad jaký máš šance že to bude muset doplatit bývalý majitel.

Potvrzení od dekry nebo helpreg vyjde na 1000kč
lubooos
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od lubooos »

Cau. Ja to mel uplne taky stejne u e36. V kolonce v technicaku jak jsou ty smernice jsem taky nic nemel. Na evidencce v praze na jarove mi rekli ze to neni problem zjistit (sidli tam snima Dekra) no a ta mi to za 1000 kc zjistila z nemecka, vytiskli mi papir kterej stal ten litr, trvalo jim to asi 3 hodky. A ja sel na magistrat. Zapsali mi teda euro 1 cili 5000Kc takze me prepis vysel o 4000Kc min no aspon lepsi nez dratem do oka.
Snad ti tohle aspon pomuze. Takze skoc na dekru a ty to urcite zjistej.

Edit byl si rychlejsi:-D
RealD
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od RealD »

No s panem Stehlíkem si již píšu. Bál sem se toho, potřebuju teď každou korunu na díly než vyhodit šestku státu pro nic.
Takže jestli to dobře chápu, tak to co ste mi tu napsali znamená toto:
dopsání do TP že opravdu jsem s CATem je za tisíc a pak ekodan za pět tisíc. Výsledek šest tisíc.

BTW: extrémně mi vadí, že mam platit já, když to člověk přede mnou měl platit. Asi těžko vymaním, že mu pošlou složenku že má zaplatit za auto co měl, ale kde pak ta spravedlnost je?

Lidi nemátě někoho se ZTP? Klidně toho kdo mi to dohodí odměním + odměním toho se ZTP, fak se mi hrozně nehodí platit šest tisíc za nic :(

Já si tu snad vyvěsím topic na "hledá se ZTP - odměna!" :D :(
Lucifer

#5 Příspěvek od Lucifer »

Zkus na úřadě zjistit jestli máš vůbec nějakou šanci nebo právo to chtít zaplatit po bývalém majiteli jelikož to měl už dávno platit on. Zkus se tam hlavně zeptat :!:
RealD
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od RealD »

Jasný no, jinak neví tady někdo prosím kam se to má volat v Praze? (předtím sem to vždy nechal na SPZ servisu)

Je to do Jungmanky nebo na Bohdalec jak je ten novej (rok,dva) inspektorát? Díky
RealD
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od RealD »

Ještě jeden dotaz prosím. Když bych fakt tu Ekodaň nedořešil, pač ty díly fakt musim koupit jako první, co hrozí když auto nedopřevedu na sebe?

Už jsem ve velkém TP v odhlášce a navíc mám procvaklý malý TP. Dejme tomu že bych pár měsíců jezdil takhle - prostě v polopřevodu. Můžou mi dat cajti pokutu nebo se na to někde příjde a zašle mi nějaký orgán papír abych platil něco případně byl nějak sankciován/penalizován?

Jinak o zelené kartě vím, ručení už mam od včera na auto :)
roman320

#8 Příspěvek od roman320 »

Tak oficialne to musis prepsat do datumu kterej je vystrihlej na technicaku, ja tak jezdil taky skoro pul roku a kdyz me chytli tak napred bububu, pak za 200 a kdyz me pak po ctyrech mesicich chytl ponekolikate ten stejnej tak za 500.. od te doby co videl novou znacku tak me nezastavil ani jednou:D urad ti neposle nic..
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#9 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Třeba ekovýpalné zaplatil, akorát to není zapsaný v TP
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Dan td

#10 Příspěvek od Dan td »

Eko daň v Praze se řeší výhradně v Jungmance.

Podle zákona by se měla eko daň platit při "prvním převodu po nabytí účinnosti zákona" - tzn., že pokud to majitel předtím převáděl v době, kdy měl daň platit, je to problém státu, že to dopustil, ne tvůj. Otázkou je, jestli se s tímhle baba na úřadě smíří, spíš to budou chtít hodit na tebe. Pak záleží, jestli to radši zaplatíš nebo půjdeš do nějakého většího sporu.

Tobě osobně ta EHS norma v tom TP nějak chybí?
Obrázek Touring & Compact
Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...
Toci

#11 Příspěvek od Toci »

Taky bych se otáčel na tom, že to měl platit předchozí majitel při prvním převodu. Pokud to po něm úřad nevymáhal, je to problém úřadu ne tvůj. V zákoně je napsáno, že se to platí při prvním převodu, tohle je druhý, takže nazdar. Dá se ale předpokládat, že se s tím nespokojí a budeš muset jít do sporu, s nejistým výsledkem. Pro začátek bych zkusil kontaktovat předchozího majitele, zda to náhodou neplatil a bába za přepážkou to jen zapoměla uvést do TP.
Mě se tohle totiž stalo, při převodu přes ZTP na moje kupé mi to babizna do TP neuvedla, a když jsem ten samý den auto převáděl podruhé u jiného okénka, tak po mě ten poplatek požadovali. Samozřejmě jsem se ohradil, že nic nezaplatím, že proč asi to auto převádím podruhé v jednom dni. Takže úřednice se šla zeptat té kolegyně co mi to převáděla před tím, ta si to pamatovala, potvrdila, že to šlo přes ZTP a dodatečně mi to do TP uvedli...
Bývalý nick FUGAS
BMW 328ti (e36)
Risa525

#12 Příspěvek od Risa525 »

fugass1 píše:Taky bych se otáčel na tom, že to měl platit předchozí majitel při prvním převodu. Pokud to po něm úřad nevymáhal, je to problém úřadu ne tvůj. V zákoně je napsáno, že se to platí při prvním převodu, tohle je druhý, takže nazdar. Dá se ale předpokládat, že se s tím nespokojí a budeš muset jít do sporu, s nejistým výsledkem. Pro začátek bych zkusil kontaktovat předchozího majitele, zda to náhodou neplatil a bába za přepážkou to jen zapoměla uvést do TP.
Mě se tohle totiž stalo, při převodu přes ZTP na moje kupé mi to babizna do TP neuvedla, a když jsem ten samý den auto převáděl podruhé u jiného okénka, tak po mě ten poplatek požadovali. Samozřejmě jsem se ohradil, že nic nezaplatím, že proč asi to auto převádím podruhé v jednom dni. Takže úřednice se šla zeptat té kolegyně co mi to převáděla před tím, ta si to pamatovala, potvrdila, že to šlo přes ZTP a dodatečně mi to do TP uvedli...
znám ZTP člověka který během doby co platí tento stupid zákon už vlastnil cca 100 aut a nikdo to do ted' neřešil....pokud je auto EURO 0-1 vyplatí se to řešit přes ZTPčkáře ale pokud je auto EURO 2 tak to nemá smysl řešit a je lepší zaplatit 3tis :wink:
Rejchy Moderátor
Moderátor

#13 Příspěvek od Rejchy Moderátor »

První majitel to třeba neplatil protože bylo auto v polopřevodu.Pokud je auto v polopřevodu z doby kdy ještě zákon neplatil,eko se neplatí a platí se až při dalším přepisu.
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Rejchy píše:První majitel to třeba neplatil protože bylo auto v polopřevodu.Pokud je auto v polopřevodu z doby kdy ještě zákon neplatil,eko se neplatí a platí se až při dalším přepisu.

Tak tak, byl na to nějaký zvláštní prováděcí předpis a rozhodující bylo datum odhlášky (vlastně započetí převodu).
TŘEBA TADY
RealD
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od RealD »

Risa525 píše:
fugass1 píše:Taky bych se otáčel na tom, že to měl platit předchozí majitel při prvním převodu. Pokud to po něm úřad nevymáhal, je to problém úřadu ne tvůj. V zákoně je napsáno, že se to platí při prvním převodu, tohle je druhý, takže nazdar. Dá se ale předpokládat, že se s tím nespokojí a budeš muset jít do sporu, s nejistým výsledkem. Pro začátek bych zkusil kontaktovat předchozího majitele, zda to náhodou neplatil a bába za přepážkou to jen zapoměla uvést do TP.
znám ZTP člověka který během doby co platí tento stupid zákon už vlastnil cca 100 aut a nikdo to do ted' neřešil....pokud je auto EURO 0-1 vyplatí se to řešit přes ZTPčkáře ale pokud je auto EURO 2 tak to nemá smysl řešit a je lepší zaplatit 3tis :wink:

A prosimte nemohl bych kontaktovat toho s tim ZTP a neudelal by to me? Odmena je jista. Diky moc
Btw prepis by byl hned ten sami den nebo druhy den. A za stejnou cenu aby v tom nebyl zisk a tudiz zadna dan ci poruseni danovych zakonu.diky moc
RealD
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od RealD »

Lidi jinak to nebylo v poloprevodu v dobe kdyz eko neplatilo. Jeste ss presvedcim a i Vam to vyfotim. Jinak ano, budu na ne tlacit ze je to jejich chyba nako uradu. Ale jka zacit? Zda staci telefonat na Jugmanku nebo jit osobne na hodinove fronty
Toci

#17 Příspěvek od Toci »

Na tu Jungmanku se můžeš přes net objednat na konkrétní čas....
Bývalý nick FUGAS
BMW 328ti (e36)
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Pochybuju, že s nima něco vyhádáš.
Srandik32

#19 Příspěvek od Srandik32 »

Úřad se bude vymlouvat že neměli prováděcí vyhlášku,jinak tohle se hodně řeší na veteránskejch forech.Já mám starou Oktávku v polopřevodu už dva roky a normálně jezdím.Policajti mě stavěli už několikrát a vždycky se chtěli jen podívat :D ani je nezajímalo jestli mám vůbec řidičák :D
Lucifer

#20 Příspěvek od Lucifer »

Jednoznačně chyba úřadu pokud to auto tedy bylo po 1.1.2009 přepisováno na bývalého majitele.

Není jistý výsledek ale určitě bych ten ekopoplatek neplatil. Pokud ho bývalý majitel opravdu platitl musí to být dohledatelný v archivu pokladny daného úřadu u nich. Údaje o placení se musí uchovávat několik let. Myslím že 10. Zkusil bych to prvně zavoláním na úřad kde to bylo údajně placený ať se na to podívají a najdou to pokud to najdou máš doklad o zaplacení EKO a tím se to bude muset do TP dopsat a ty nebudeš platit nic víc než přepis :wink:

Pokud to u nich nebude zaplacený tak je to chyba úřadu že to nevymáhal po bývalém majiteli a mohl by si podat stížnost na ten daný úřad ale nejspíš by si to musel zaplatit potom ty jelikož to za to auto přepsaný prostě musí být zaplacený. Nebo zkusit jestli je možnost aby to opravdu doplatil bývalý majitel.

A jestli to auto má euro II což určitě má tak je zbytečný to řešit přes ZTP ušetříš na tom možná tak 100 a to se ti nevyplatí už kvůli těm frontám na úřadech. Prostě bych se domáhal na úřadech svýho a rovnou bych to chodil řešit za vedoucíma oddělení. Od těch co sedí u přepážek se mnohdy dovíš několik verzí jak lze problém řešit.

Ale hlavně musíš volat po těch úřadech přímo k vedoucím a všechno jim vysvětlit jak to řešit a hlavně si trvat na svym že to není tvoje chyba tak za ní nebudeš platit.
Odpovědět