Přátelé, kamarádi. Chystám se vyměnit klíňáky na své 528i e39. Prosím, zda by někdo znalý a odpovědný mohl napsat zevrubný návod, jak na to. Pak bychom to třeba hodili do tech. enciklopedie. U e36 jsem to dělal bez nutnosti vyndání chladiče. Co vše je tedy třeba sundat a v jakém sledu? Nebo je to megaopruz a je lepší si to nechat udělat v servisu?
Birkoff píše:Přesně jak píše kosa, u mé V8 stačí sundat jen vrtule a jde to udělat.
Obecně: 1. dostat se k tomu (u mně jen vyndat vrtuli) 2. povolit napínací kladky 3. vyměnit řemen(y) 4. utáhnout kladky 5. kompletace
U e36 325 TDs to šlo například bez vyndání vrtule a sahary, spodem. A motor V8 je poněkud kratší naž R6. O samotnou výměnu mi až tak nejde, problém je právě "se k tomu dostat". Nicméně díky za snahu kluci.
co ja viem...ked mas dost dlhy kluc a nieje velmi dotiahnuta tak mas pravdu...lenze ta vrtula sa volne toci...takze staci aby to nejaky "sikovny" mechanik silnejsie dotiahol a maju co robit aj v servise...
3rroR píše:co ja viem...ked mas dost dlhy kluc a nieje velmi dotiahnuta tak mas pravdu...lenze ta vrtula sa volne toci...takze staci aby to nejaky "sikovny" mechanik silnejsie dotiahol a maju co robit aj v servise...
V servise určitě ne, protože na to existuje speciální nářadí..... Podle TISu jsem ho měl vyrobené za cca 15-20 min.
oki...nebudem sa hadat neviem ako vyzera to naradie, ale aj ked to odsrubujes a nasadis remen zda sa mi, ze by si sa tiez nababral kym by ti chytil zavit na tej vrtuli...ta viskospojka je uplne volna...ale mozno aj na to existuje naradie...peace... alebo si myslel naradie na zaistenie tej vrtule resp.spojky???
3rroR píše:oki...nebudem sa hadat neviem ako vyzera to naradie, ale aj ked to odsrubujes a nasadis remen zda sa mi, ze by si sa tiez nababral kym by ti chytil zavit na tej vrtuli...ta viskospojka je uplne volna...ale mozno aj na to existuje naradie...peace... alebo si myslel naradie na zaistenie tej vrtule resp.spojky???
Pokud máš visco úplně volnou, tak je v pr... Tím spec. nářadím zajištíš řemenici čerpadla proti pootočení a obyčejným otevřeným klíčem vrtuli povolíš. Našroubovat jde úplně krásně, prtože funkční visco jde trochu ztuha....
mozno trochu tuha je...neviem, lebo ako som pisal, vrtulu som dole nemal...ale to je vlastne jedno...tema bola ako vymenit klinove remene?? a su tu dve moznosti... staci si vybrat...