Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Výměna klín. řemenů u e39 528i-jak na to?

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
major

#1 Příspěvek od major »

Přátelé, kamarádi. Chystám se vyměnit klíňáky na své 528i e39. Prosím, zda by někdo znalý a odpovědný mohl napsat zevrubný návod, jak na to. Pak bychom to třeba hodili do tech. enciklopedie. U e36 jsem to dělal bez nutnosti vyndání chladiče. Co vše je tedy třeba sundat a v jakém sledu? Nebo je to megaopruz a je lepší si to nechat udělat v servisu?
major

#2 Příspěvek od major »

To všichni jezdíte na výměnu klíňáků do servisu? To se mi nechce věřit pánové.
kosa
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kosa »

stačí jen oddělat vrtuli a saharu a pak už je tam dost místa takže bez problému vyměníš .... jen ješte zkontrluj kladky
Birkoff

#4 Příspěvek od Birkoff »

Přesně jak píše kosa, u mé V8 stačí sundat jen vrtule a jde to udělat.

Obecně:
1. dostat se k tomu (u mně jen vyndat vrtuli)
2. povolit napínací kladky
3. vyměnit řemen(y)
4. utáhnout kladky
5. kompletace
major

#5 Příspěvek od major »

Birkoff píše:Přesně jak píše kosa, u mé V8 stačí sundat jen vrtule a jde to udělat.

Obecně:
1. dostat se k tomu (u mně jen vyndat vrtuli)
2. povolit napínací kladky
3. vyměnit řemen(y)
4. utáhnout kladky
5. kompletace
U e36 325 TDs to šlo například bez vyndání vrtule a sahary, spodem. A motor V8 je poněkud kratší naž R6. O samotnou výměnu mi až tak nejde, problém je právě "se k tomu dostat". Nicméně díky za snahu kluci.
3rroR

#6 Příspěvek od 3rroR »

ja som menil klinove remene na tds e39 bez odmontovania vrtule...iba to chce sa s tym trosku pobabrat...
P-J

#7 Příspěvek od P-J »

3rroR píše:ja som menil klinove remene na tds e39 bez odmontovania vrtule...iba to chce sa s tym trosku pobabrat...

Než se s tím "babrat", tak je snad jednodušší tu vrtuli odšroubovat.... :roll:
3rroR

#8 Příspěvek od 3rroR »

co ja viem...ked mas dost dlhy kluc a nieje velmi dotiahnuta tak mas pravdu...lenze ta vrtula sa volne toci...takze staci aby to nejaky "sikovny" mechanik silnejsie dotiahol a maju co robit aj v servise...
P-J

#9 Příspěvek od P-J »

3rroR píše:co ja viem...ked mas dost dlhy kluc a nieje velmi dotiahnuta tak mas pravdu...lenze ta vrtula sa volne toci...takze staci aby to nejaky "sikovny" mechanik silnejsie dotiahol a maju co robit aj v servise...

V servise určitě ne, protože na to existuje speciální nářadí..... Podle TISu jsem ho měl vyrobené za cca 15-20 min.
3rroR

#10 Příspěvek od 3rroR »

oki...nebudem sa hadat 8) neviem ako vyzera to naradie, ale aj ked to odsrubujes a nasadis remen zda sa mi, ze by si sa tiez nababral kym by ti chytil zavit na tej vrtuli...ta viskospojka je uplne volna...ale mozno aj na to existuje naradie...peace... :) alebo si myslel naradie na zaistenie tej vrtule resp.spojky???
P-J

#11 Příspěvek od P-J »

3rroR píše:oki...nebudem sa hadat 8) neviem ako vyzera to naradie, ale aj ked to odsrubujes a nasadis remen zda sa mi, ze by si sa tiez nababral kym by ti chytil zavit na tej vrtuli...ta viskospojka je uplne volna...ale mozno aj na to existuje naradie...peace... :) alebo si myslel naradie na zaistenie tej vrtule resp.spojky???

Pokud máš visco úplně volnou, tak je v pr... Tím spec. nářadím zajištíš řemenici čerpadla proti pootočení a obyčejným otevřeným klíčem vrtuli povolíš. Našroubovat jde úplně krásně, prtože funkční visco jde trochu ztuha.... :wink:
3rroR

#12 Příspěvek od 3rroR »

mozno trochu tuha je...neviem, lebo ako som pisal, vrtulu som dole nemal...ale to je vlastne jedno...tema bola ako vymenit klinove remene?? a su tu dve moznosti... :) staci si vybrat...
Odpovědět