Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

par dotazu na e39

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
selkie
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od selkie »

Zdarec, prosim vsechny o rady ohledne e39:

1. je moznost zmenit jazyk pal. PC? pokud ano, jak?

2. muzu si sam opravot mizejici displej? pokud ano, jak?

3. jak se aktivuje destovy senzor?

4. co je tlacitko "REST", je umisteno vedle ovladani rychlosti ventilace...

predem vsem dekuji za rady...
selkie
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od selkie »

Diky...s tim tlacitkem Hledat to znam, ale na netu nejsem tak casto a dlouho, ale dik.

1. kolik to, prosim te, stoji? nechat si tam nahrat cestinu (je-li to vubec mozny)

2. takze zajet nekam do nejaky firmy, ktera se s tim zabyva bude asi lepsi, coz?

3. to znamena, ze je to cyklovac/senzor?

4. funguje jenom pri urcity teplote?
TOMe39

#3 Příspěvek od TOMe39 »

Dovolím si Tě poupravit s tím tlačítkem REST. Nejedná se o chemicky vyrobené teplo, nýbrž pouze o zásobník tepla.
Takže, když přijdeš ráno k zamrzlému autu, pomůže tak akorát nezávilsé topení.
REST můžeš využít v případě, že dojedeš, vypneš motor, klíč necháš v první poloze, zmáčkneš REST, pak Ti volně proudí do kabiny vlažný vzduch ohřátý z toho zásobníku. :wink:
selkie
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od selkie »

Takze v tom pripade vyvstava otazka: K cemu je to dobry? Jendiny, co me napada, ze kdyz budud nekde cekat, tak nemusim startovat, abych si zatopil...
Mountainbiker

#5 Příspěvek od Mountainbiker »

selkie píše:Takze v tom pripade vyvstava otazka: K cemu je to dobry? Jendiny, co me napada, ze kdyz budud nekde cekat, tak nemusim startovat, abych si zatopil...

Ano, je to přesně kvůli tomu, funguje to jen při teplotě nižší než 15 stupňů - a - (ale tím si nejsem jistý) - nemusíš mít ani klíč v poloze 1.
Atila

#6 Příspěvek od Atila »

alp píše:jo mame pravdu oba ... je to naakumulovane teplo na chemickem principu ... podobne jako takove ty zahrivaci polstarky co se v nich lamou tycinky :)

To se mi vyrazne nezda, protoze tohle musi byt znovupouzitelne coz s chemickou vyrobou tepla nejak nejde dohromady, navic ta by nepotrebovala teplo od motoru. Spise bych rekl, ze je tam proste jenom nejaky zasobnik s materialem s vysokou tepelnou kapacitou, coz ovsem s chemickou vyrobou tepla nema nic spolecneho.
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#7 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Já teda nevím, jak u benzínu, ale u diesla E39 se ten "zásobník" tepla ohřívá od výfuku a měl by být v LP podběhu. Nevím, kolik je v tom chemie, ale bude to něco na principu akumulačních kamen.
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
selkie
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od selkie »

tak to je mazec...koukam, ze tohle auticko ma samy vychytavky :D ...kazdopadne musim poresit ten displej, bo me to uz sere...zda se mi, ze pri ruznejch teplotach je tam toho rozsypanyho caje ruzne...nekdy je to citelnejsi a nekdy min...
P-J

#9 Příspěvek od P-J »

Tlačítko REST neznamená automaticky, že auto má ten zásobník tepla. Tlačítko mají i auta bez něj a tam je to v podstatě jenom k tomu, že po vypnutí motoru se spustí přídavné čerpadlo a voda obíha v okruhu chlazení a nějakou dobu to ještě topí.

Jestli má auto zásobník jde poznat více způsoby. Nejjednodušší asi ale je, když druhý den zmáčneš to tlačítko a bude Ti téměř okamžitě foukat teplý vzduch (samozřejmě za splnění venkovní teploty pod 15 st.).
selkie
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od selkie »

no ja ho mackal jak forbes a ani se nerozvitilo...taxem prave myslel, ze je to rozbity...
Mountainbiker

#11 Příspěvek od Mountainbiker »

Takže co nám píší v návodu pro provoz:
Použití zbytkového tepla (REST):
K vytápění vnitřního prostoru při vypnutém zapalování (např. při čekání před závorami) se používá teplo uložené v motoru. V poloze klíčku zapalování 1 můžete měnit nastavení automatické klimatizace. V poloze 0 se ohřátý vzduch přivádí automaticky na čelní sklo, boční okna a do prostoru nohou.
Tuto funkci lze aktivovat při vnější teplotě pod + 15 st. C, při motoru zahřátém na provozní teplotu a dostatečně nabitém akumulátoru.

To, že je někde nějaký zásobník na chemický prostředek je pro mě novinka... 8O
selkie
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od selkie »

dneska odzkouseno...REST funguje... :lol:
P-J

#13 Příspěvek od P-J »

Mountainbiker píše:To, že je někde nějaký zásobník na chemický prostředek je pro mě novinka... 8O

No některé auta (před faceliftem) to měly - latentní zásobník tepla... Já to třeba mám. Je to taková "berlička" místo nezávislého topení. Ráno sednu do auta, nastartuju a hned jde teplý vzduch.
selkie
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od selkie »

P-J píše:
Mountainbiker píše:To, že je někde nějaký zásobník na chemický prostředek je pro mě novinka... 8O

No některé auta (před faceliftem) to měly - latentní zásobník tepla... Já to třeba mám. Je to taková "berlička" místo nezávislého topení. Ráno sednu do auta, nastartuju a hned jde teplý vzduch.

Kde to, prosim te, najdu?
P-J

#15 Příspěvek od P-J »

selkie píše:
P-J píše:

Kde to, prosim te, najdu?

Už to tu zaznělo.... samotný zásobník je pod kobercem, před nahama spolujezdce.
selkie
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od selkie »

P-J píše:Už to tu zaznělo.... samotný zásobník je pod kobercem, před nahama spolujezdce.

Aha, zitra mrknu...dik
Odpovědět