Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Příjem rádia E39

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od Velvetek »

Pánové, řešili jste někdo zesílení příjmu rádia? Tam, kde jsem dřív chytal skoro vše, tak mi E39 chytne tak impuls, český rozhlas apod... Jestli je nějaké možné zesílení nebo něco může být špatně? Je tam Bussiness s cd... díky
StepanMatl

#2 Příspěvek od StepanMatl »

Podle mě má E39 slušný příjem... ani při jízdě v tunelu se stanice neztratí.
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Velvetek »

díky, ale takže v tom případě je někde problém... kde hledat? Kde má vůbec anténu ;) ?
Miguelmk

#4 Příspěvek od Miguelmk »

já řešil něco podobnýho a nakonec pomohlo když sem odmontoval anténu, očistil ten závit a dal zpátky, byl tam už blbej kontakt
Sweden

#5 Příspěvek od Sweden »

Velvetek píše:Pánové, řešili jste někdo zesílení příjmu rádia? Tam, kde jsem dřív
chytal skoro vše, tak mi E39 chytne tak impuls, český rozhlas apod... Jestli je nějaké možné zesílení nebo něco může být špatně? Je tam Bussiness s cd... díky

Tak tak,plně souhlasím,taky večně řeším problém s příjmem signálu na tkz.lepší stanice.Stanice typu Impuls,ČR,apod.jsou bez problému.Stanice co se nechaj poslouchat vydrží tak kolem 25km od centra vysílání a pak konec.Jindy zase chytám lépe radio co je odtud 100km než které je 25km.Zatím jsem to vyřešil tak,že sem naládoval měnič a rádio neposlouchám protože mě to celkem znervózňuje to pořád přelaďovat. :D

Takže kde začít?Anténa?
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Velvetek »

Miguelmk píše:já řešil něco podobnýho a nakonec pomohlo když sem odmontoval anténu, očistil ten závit a dal zpátky, byl tam už blbej kontakt

No jo, díky, ale z auta žádná anténa netrčí, jinak bych zkusil taky. Je to sice hloupý dotaz, ale jsem u BMW nově, no... ;)
Brátn Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Brátn Moderátor »

není to až tak blbý dotaz, jelikož anténa co někomu trčí na střeše jako malá anténka je k telefonu, takže ta vám nepomůže a anténa na rádio je vyhřívání zadního onka :wink:
E36 325i Convertible | E39 528i LPG pracant | E61 545i LPG dailycar | E86 Z4 3.0si #0Z4C0UPE | K1100LT Cafe Brat Racer #builtnotbought

Obrázek Obrázek
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Jako anténa se částečně využívá zadní vyhřívané okno a další anténa je v zadním A sloupku. Tamtéž je i anténní předzesilovač. Jenže problém je ten, že zesilovač je tzv. napájen po koaxiálu případně se bere napětí z obvodu vyhřívání zadního okna. Takže pokud někdo vymění rádio, které nemá napájení do koaxiálu, tak se diví, že má špatný příjem a ztrácejí se mu stanice, které nejsou v bezprostřední blízkosti. Asi jako Ty popisuješ, ale Ty máš rádio originál. Ale máš ho správně zapojené, koaxiál není napojovaný? A co výhřev okna funguje? A jak to hraje, když ten výhřev zapneš?

Prostě hledej napájení toho anténního předzesilovače, to bude důvod špatného příjmu. Mě hraje origo rádio i v Praze, ale naladěná je regionální VKV stanice z Chebu, vzdušnou čarou cca 140 km.
libovka

#9 Příspěvek od libovka »

Já si teda myslím,že po koaxiálu zesilovač napájený není.Normálně do zesilovače vede drát po kterým je napájenej z rádia. :wink:
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Velvetek »

Bratn píše:není to až tak blbý dotaz, jelikož anténa co někomu trčí na střeše jako malá anténka je k telefonu, takže ta vám nepomůže a anténa na rádio je vyhřívání zadního onka :wink:

Přesně tohle jsem si myslel, ještě jsem na to koukal.
Výhřev zadní okna jsem ještě nezkoušel, zatím jsem ho nepotřeboval :)
Budu hledat, jinak ano, radio je originál, neměněné...
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Velvetek »

díky moc, nejsem sice technický typ, ale kouknout na to můžu, třeba to najdu (dle toho návodu). dík
cmelak

#13 Příspěvek od cmelak »

Taky mám špatný příjem rádia, a výhřev zadního okna mi teda nejde vůbec, kde jsou nějaký ty konektory který bych mohl vyčistit popř. prostříkat kontaktolem? To že nejde zadní výhřev je možná způsobeno tím, že na zadním okně mám černou fólii, která už stejně má takový bublinky ve tvaru linky a je to i ošklivý z venku, takže jestli to tam někdo lepil v garáži, tak to mohl taky nějak poškodit..
Čeština do BMW, MK4, CCC, CIC, Aktualizace navigace 2019, Odblok TV/DVD
Snejk
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Snejk »

no hele ale taky bych nesouhlasil s napajenim přes coax... z pinu č.16 na radiu vede 12v do anteniho zesilovače. tam je napájen.....
protože zatim sem nemel problem s žadnym OEM radiem jen při připojeniu na orig antenu.... a nevěřim že by touto funkcí disponovali... at už to bylo original fucking opel shit rejdijo nebo nejaka sonka... :lol:
oukej

#15 Příspěvek od oukej »

zdravím, mám podobný problém... radio chvíli hraje normálně, chvíli na to se ztlumí a začne prskat, jakoby nebyl signál, všechny konektory od antény jsem pročistil a problém se nevyřešil... je možné, že je problém ve vedení od radia k zesilovači, i když CD changer a kazeta hrají normálně?
oukej

#16 Příspěvek od oukej »

tak jsem pročistil všechny konektory a problém je furt :( ještě zkusím změřit, jestli jde proud do zesilovače antény, dál už nevím, co zkontrolovat... nikdo neřešil podobný problém?
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Velvetek »

oukej píše:tak jsem pročistil všechny konektory a problém je furt :( ještě zkusím změřit, jestli jde proud do zesilovače antény, dál už nevím, co zkontrolovat... nikdo neřešil podobný problém?

čau, podařilo se Ti to vyřešit? Jak je jinak přístupný ten prostor k anténě/napájení, jde se k tomu dostat v pohodě? (zatím jsem to nestihl řešit, jen občas už mě nebaví poslouchat jenom CD...)
cmelak

#18 Příspěvek od cmelak »

Může mi někdo detailně popsat jak se vyndavá to obyč origo rádio na kazety? Vim jenom že musím vyndat kolečko na ovládání hlasitosti :lol:
Čeština do BMW, MK4, CCC, CIC, Aktualizace navigace 2019, Odblok TV/DVD
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Velvetek »

...tak to toho víš docela dost, já nevěděl ani to :lol:
oukej

#20 Příspěvek od oukej »

u touringu je zesilovač v zadním sloupku, povolí se dva šroubky (v místě, kde se zahakuje roletka a za navigací) a potom opatrně vycvaknout (nejlépe od vrchu, protože dole to je asi ještě přišroubované, ale pro přístup k zesilovači to stačí) a jinak to ještě drží za těsněním...
nicméně na řešení jsem nepřišel, ale zjistil jsem, že když se interiér ohřeje, tak rádio hraje v pohodě, tak nevím, jestli je možné, aby to měla na svědomí zima??? proud tam jde, takže v kabelech problém nebude, až bude tepleji, tak zkusím vytáhnout zesilovač ven a přepájet tišťák, jestli tam nejsou nějaké studené spoje
Odpovědět