Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
olej-motor i převodov.
Zdravím,jsem tu nový na foru,stal jsem se štastným majitelem E39 530D r.v.2000,musím si ho ale dát trochu do kondice,tedy měl bych pár otázek jaký motorový olej a kolik? Někde čtu jak něakej fanda tam leje 5W-50,a ruzně jiný oleje,proto bych rád vědel kterej by byl vhodný. Olej do automatické převodovky,kolik a kterej? A pak bych měl i pár otázek na M-packet,ale to je na jiný téma. A filtr u automatické převodovky? Jakej? Dost si toho dokážu udělat sám,jen potřebuji vědet jaké kapaliny jsou vhodné. Děkuji S pozdravem Kuba. Vím je tu toho spoustu,ale též tu je 201 stránek ve foru,tedy než bych se tim prokousal,už by nebylo co měnit 

čau do 30d je nejideálnější 5w30, popřípadě 5w40 jistě mi dá každej za pravdu, že se říká, co vyleješ to tam nalej, nicméně já si myslím, že kvalitním castrolem 5w30 nemůžeš nic pokazit, vejde ho tam přes 8 litrů.., já při výměnách leju 8,5 a mám to krásně mezi., čili kup 9, zbyte ti na dolití, co se automatu týká, je tu toho napsanýho dost, dle specifikace tam můžeš nalít různé značky olejů, co jsem viděl, na voton.., nebo na abv autodíly(teď si nejsem jistej) prodávaj komplet kit na výměnu oleje převodovky..., popřípadě, když napíšeš místním členům jako je adict, mirekg a pod,,...pohledej v prodeji náhradních dílů, určitě ti vyjdou vstříc i s nějakou pěknou cenovkou, jsou to féroví kluci, bohužel ta aut. provodovka je dražší špás tam počítej matroš okolo 8 tis..., motor vybavíš do max 2500 i se vzduchovým filtrem
-
-
-
-
koukam tady odkaz nefunguje, tak dej http://www.castrol.cz mazaci plany vyber tvoje a uvidis ze je tam 7litru oleje... ani 6.5 ani 8 

-
butthead740 píše:koukam tady odkaz nefunguje, tak dej http://www.castrol.cz mazaci plany vyber tvoje a uvidis ze je tam 7litru oleje... ani 6.5 ani 8
Já vždycky při výměně naleju 5l kanystr a pak 1 a 1/2 litrovky.
A mám to vždy mezi ryskama.
Ale abys viděl že nekecám tak třeba mrkni sem

Mazací plán oleje Fuchs. 6,5L oleje
A tady stránka z knihy Jak na to BMW E39.Takže oni sami v tom mají chaos

- Přílohy
-
- 275.jpg (189.14 KiB) Zobrazeno 339 x
-
olej má několik specifikací. prozatím se zde bavíte poze o viskozitě, která se značí SAE. Olej musí plnit SAE 0W-40, 0W-30, 5W-30 či 5W-40. Označení SAE určuje fyzikální vlastnosti oleje, tedy jeho viskozitu za nízkých (0W) a vysokých (40) teplot. Lidově řečeno zaručuje, že olej bude řídký při ranních startech v mrazech, ale nezřídne příliš, když se pak agregát na dálnici pořádně zahřeje. tudíž, když se někdo zeptá zdali má dát 0W-40 a jinej mu napíše že má dát raději 0W-30 tak je to kec. 0W-40 je vždy kvalitnější, neboť má mětší teplotní rozsah, při které dokáže mazat. Raději se při výběru oleje zaměř na specifikaci ACEA (nebio také API pouze jiná norma). Označení ACEA určuje výkonnost (odolnost oleje proti opotřebení) a další nároky na složení oleje a je to mnohem důležitější údaj než viskozita. Pro E39 530d doporučuji ACEA A3/B3,B4. Což je pro naftový přeplňpvaný motor s přímým vstřikem (commonrail). Více info třeba zde http://www.petroleum.cz/vyrobky/oleje-m ... ikace.aspx.