V roce 2008 jsem tento problém vyřešil repasí čerpadla, ale uplynuly 4 roky, moje BMW 525tds má uctihodných 20 let (na tachometru 345000km) a problém z teplými starty se opět objevil. Vím, že tento problém se řeší u všech 2,5tds, a jelikož tyto vozy jsou již letité, tak investice do čerpadla je alespoň pro mě nákladná, chci se s vámi podělit o levné a velmi účinné řešení.
Koupil jsem relátko se zabudovaným odporem (odpor čidla teploty vody za studena), zapojení je jednoduché, mohu poslat schéma zapojení i popis v českém jazyce.
Funguje následně:
při zapnutí zapalování relátko odpojí čidlo v hlavě a připojí odpor, řídící jednotka vyhodnotí studený motor, zapne žhavení, přidá množství paliva do čerpadla (předstih), jak motor naskočí, relátko opět připojí čidlo teploty vody a motor běží v režimu v jakém má.
Četl jsem zde na foru, že někdo odpojí čidlo na trvalo a má vystaráno, to ano to má, při jízdě z odpojeným čidlem řídící jednotka vyhodnotí poruchu a aktivuje program "nouzový režim" (aby bylo možno dojet do servisu), v nouzovém režimu se zvednou volnoběžné otáčky, zvýší se přísun paliva do čepadla, čímž se zvýší spotřeba o cca 2l (podle stylu jízdy i o víc) a samozřejmě kouří.
Řešení co jsem zde popsal samozřejmě neopraví vymačkanou hlavu čerpadla, ale pomůže vám nastartovat při teplém motoru, a pokud nehoupou otáčky a auto necuká, nebo netropí jinou neplechu z důvodu nedostatku paliva, tak nebudu čerpadlo řešit.
Jezdím s tím již týden a naprostá spokojenost, start za studena byl vždy na drc, bez protočení motoru, za tepla jsem točil cca 5sec, jakmile byla slabší baterie a startér pořádně nezatočil motorem, tak nechytlo, nyní i za tepla start na drc, bez protočení motoru.
Zde je ten eschop od kud jsem koupil, platí se předem, je to zavedený a prověřený obchod, nakupoval jsem již 2x. Pán neumí česky, ale přes překladač v googlu jsem to dal dohromady, při platbě na účet do zahraničí nezapomět na poplatky co si strhává příjemcova banka.
http://www.bartsoft.pl/produkty/show/15 ... EL%29.html
Vím že zde opět padnou názory, že to není oprava ale ochcávka řídící jednotky, ano máte pravdu, ale i z touto ochcávkou se dá najet pěkných pár desítek tisíc kilometrů.
Případné otázky rád zodpovím.