Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

středový panel u řadičky

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kriznik

#1 Příspěvek od Kriznik »

tak mam za sebou hodinove koumani co kde a jak povolit abych tu vec dostal ven :-)
a... povedlo se
je to relativne komplikovany a tak kdyz to nekdo bude menit nebo vyndavat, rad se podelim o me poznatky :-)

30.04.2002 : pokec na zadost nize :

vymena cerne "pseudo kozene" cerne veci ktera je kolem radicky a je na ni stahovani oken a vystrazny blinkry

faze 1 (soft demontaz u radicky):
oddelat: radicku, to kolem radicky, spinace stahovani oken, spinace vystraznejch blinkru, palubni comp, vanicku pod palubnim compem (pokud mate imobiliser a alarm, tak bacha at si nevytrhnete draty), oddelat draty ze zapalovace, "zaslepky" s diodkama prip. imobilizerem

subfaze 1.1 (soft demontaz u rucky):
oddelat: oba popelniky (pod nima je celej ten stredovej panel prisroubovan (2x sroubu drzi celej panel, 2x sroub ma kazdej popelnik)

demontaz: stredoveho panelu a posunuti co nejdal dozadu !!

subfaze 1.2 (soft demontaz pod volantem):
oddelat cely spodni dil co je pod volantem

subfaze 1.3 (hard demontaz u kastliku):
nejlepe oddelat cely kastlik (s tim jsem se ale nesral a radsi jsem pouzil trosku sily abych se k tomu sroubku (1-2x) dostal :)

faze 2 (hard demontaz panelu u radicky):
odsroubovat cca 6-8 sroubku, ktere ten cerny mensi dil drzi na tom velkem ktery vede od nohou az k dilu u rucky (2x nahore, chyceno k palubce, 4x po stranach a jeden nebo dva jsou tam kde je vystrazny blinkr. k jednomu z tech sroubku se ale neda dostat (opet nejaky dement :ucta: vysokoskolsky :) , ktery umistil sroub za trubku ramu .... (kdyby to takhle nebylo, tak by to jiz slo vyndat... ach jo... takze jedeme dal :D

faze 3 (hard demontaz dilu od nohou az k rucce):
jednim sroubkem je to chycene tam kde jste jiz oddelali dil pod volantem, dvema je to u kastliku ! (ja pouzil trosku sily, abych to odehnul a odsrouboval (kastlik se mi vyndavat nechtelo)) :: bacha je to z nejake peny, takze at to NEZLOMITE !! ::
a jeden sroubek je v napojeni na dil u radicky

-------
kdyz se zda ze jsou vsechny sroubky pryc, tak prichazi faze nadavek na skvele inzenyry a faze silnych rukou :D

: dil u rucky co NEJDAL dozadu, protoze dil ktery vyndavame je zakahly pod nim..., kdyz se podari "odklesnout" je pulka hotova
dalsim docela kritickym mistem je fukar vzduchu u spolujezdce a kastlik.. tam bacha dost to tam drzi a je to fakt "vymyslene" (zaklesnuto za fukarem a zestrany a zevnitr za kastlikem...) proste bajo

pak uz to jde vyndat a konecne se muzeme dostat ke sroubku, ktery byl tak vtipne za trubkou ramu palubky
-------------

kdyz jsem to vyndal cely, tak jsem zjistil, ze ten velky dil je bez toho cernyho celkem "malatny" tak jsem po vymene poradne prisrouboval oba k sobe, aby to udelalo "pevny" a cele to vracel zpet....

postup muze byt tedy i takovy, ze se vykaslete na sroubky spojujici "maly s velkym" a vyndate to cele, ale prace je s tim stejna...
----------------------------------
(TIS jsem v ty dobe nemel (a nevim jestli pomuze vic), takze tohle je muj postup, ktery mi umoznil nic neznicit ale vsechno vymenit...)

vsechna :ucta: dalsimu z dementnich inzenyru u bmw :)
Pavouk_1

#2 Příspěvek od Pavouk_1 »

Co kdybys to pěkně sepsal a hodilo se to do archivu :-D?
LOPOLO Čestný člen
Čestný člen

#3 Příspěvek od LOPOLO Čestný člen »

mno , me by se to taky hodilo :-)
Pavouk_1

#4 Příspěvek od Pavouk_1 »

Vůbec by jste všichni, co jste něco rozebírali nebo předělávali a upravovali, to mohli sepsat a? se nám na těch stránkách trošku plní.
Lukas H. Čestný člen
Čestný člen

#5 Příspěvek od Lukas H. Čestný člen »

Ja uz jsem toho rozebiral.... Myslim ze by se to sem ani neveslo... :-)
Pavouk_1

#6 Příspěvek od Pavouk_1 »

Originál zaslal Lukas H.
[B]Ja uz jsem toho rozebiral.... Myslim ze by se to sem ani neveslo... :-)

Neboj, tady je místa :-).
Kriznik

#7 Příspěvek od Kriznik »

nejsem spisovatel :D

kdo chce muze se zeptat primo :)
(ale chapu ze sepsat by to bylo lepsi) :D
Lukas H. Čestný člen
Čestný člen

#8 Příspěvek od Lukas H. Čestný člen »

Souhlasim s Kriznikem... :-)
Pavouk_1

#9 Příspěvek od Pavouk_1 »

Vy jste teda fakt ochotní... :shit:
Pavouk_1

#10 Příspěvek od Pavouk_1 »

Originál zaslal Kriznik
[B]nejsem spisovatel :D

kdo chce muze se zeptat primo :)
(ale chapu ze sepsat by to bylo lepsi) :D

Tak se Tě ptám přímo, JAK NA TO? :-D - klidně mi to pošli na e-mail, počítám, že volat Ti k vůli tomu nemusím :-)
Kriznik

#11 Příspěvek od Kriznik »

helehelehele
trosku :ucta: k nam :)

napis mi co chces konkretne udelat
a ja ti napisu co konretne udelat :D

(jestli vymenit cely to cerny, nebo cely to bezovy :) , nebo jenom vyndat vypinace atd.)
Kriznik

#12 Příspěvek od Kriznik »

tak aktualizovano... :D

tak me napada, skoda ze ja blbec si to nevyfotil v rozebranym stavu.... to byste asi nechapali :D

:ucta:
Pavouk_1

#13 Příspěvek od Pavouk_1 »

Začal bych černým abych se dostal k tomu béžovému - vypínače udělam při tom taky :-D

Kopat vás do toho teda nebudu, ale ve chvilce volného času by jste to mohli posepisovat (nemusíte všechny věci najednou).
Kriznik

#14 Příspěvek od Kriznik »

Originál zaslal Pavouk
[B]Začal bych černým abych se dostal k tomu béžovému - vypínače udělam při tom taky :-D

Kopat vás do toho teda nebudu, ale ve chvilce volného času by jste to mohli posepisovat (nemusíte všechny věci najednou).

viz upraveny prvni post :)
Pavouk_1

#15 Příspěvek od Pavouk_1 »

Aha :-) - já už starší příspěvky neprohlížím a zrovna jedu na konec :-D.
Odpovědět