Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Jaký olej?

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
sb
Kontaktovat uživatele:

#281 Příspěvek od sb »

Tak to ze mi tam dali neco jinyho nebo ze nevypustili celou napln muzu uz ted vyloucit,protoze jsem u ty vymeny byl celou dobu.Pred rokem jsem nechaval pretesnovat motor kvuli uniku vody a dali rovnou i novy gufera na ventily.Ostatni ale ne,jen ty ventily.Takze pri pristi vymene dam 5w50 a uvidim.
320Miafie

#282 Příspěvek od 320Miafie »

předem se omlouvám, asi se to tady řešilo xkrát,ale jaký je nejlepší olej v našich klimatických podmínkách do 330d , má najeto 100tis.km? díky moc !
major

#283 Příspěvek od major »

320Miafie píše:předem se omlouvám, asi se to tady řešilo xkrát,ale jaký je nejlepší olej v našich klimatických podmínkách do 330d , má najeto 100tis.km? díky moc !
U tohoto motoru to není tak jednoduché, pokud jde o mladší ročník a jedeš servis v režimu longlife musíš dávat jen oleje, které splňují tyto předpoklady. Napiš více info.
320Miafie

#284 Příspěvek od 320Miafie »

major píše:
320Miafie píše:předem se omlouvám, asi se to tady řešilo xkrát,ale jaký je nejlepší olej v našich klimatických podmínkách do 330d , má najeto 100tis.km? díky moc !
U tohoto motoru to není tak jednoduché, pokud jde o mladší ročník a jedeš servis v režimu longlife musíš dávat jen oleje, které splňují tyto předpoklady. Napiš více info.

No auto je dovežené z Německa, i se seriskou,ale jakej olej tam lili nevím, je tam tuším jen u motoru cedulka od Castrolu, mrknu na to jestli je tam i typ oleje,ale myslím že nee. Kdyžtak pak asi dát ten Castrol Longlife 3 né ?
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#285 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

320Miafie píše:Castrol Longlife 3 né ?
A to je co za olej, myslíš ten, co patří do fauvéček PD?
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
major

#286 Příspěvek od major »

320Miafie píše:
major píše:

No auto je dovežené z Německa, i se seriskou,ale jakej olej tam lili nevím, je tam tuším jen u motoru cedulka od Castrolu, mrknu na to jestli je tam i typ oleje,ale myslím že nee. Kdyžtak pak asi dát ten Castrol Longlife 3 né ?
Přesně jak říká Vlasta, Castrol LL 3 je určen výhradně pro koncernové PD motory. Ten bych ti rozhodně nedoporučoval. Pokud tam chceš dát nějaký lehkoběžný olej tak doporučuji ARAL Super Tronic B 5W-30, Castrol Formula SLX LL01 0W-30 či Castrol TXT Softec LL01 5W-30. Mají schválení BMW longlife 01. Popřípadě olej jiné značky, mající schválení BMW longlife 01 a ACEA A3/B3/B4.
320Miafie

#287 Příspěvek od 320Miafie »

Tak na štítku je Castrol TXT softec plus 5W-30 , takže v něm pokračovat nebo je už nějaký jeho nástupce ?? např. ten LL01 5W30 ??

to Vlasta: jinak díky za připomínku že je to jen do fauvéček, úplně bych to přehlídl :roll: :wink:
major

#288 Příspěvek od major »

320Miafie píše:Tak na štítku je Castrol TXT softec plus 5W-30 , takže v něm pokračovat nebo je už nějaký jeho nástupce ?? např. ten LL01 5W30 ??

to Vlasta: jinak díky za připomínku že je to jen do fauvéček, úplně bych to přehlídl :roll: :wink:
No u Castrolu je totiž trošku problém v označování olejů pro různé trhy. Nemají to hoši moc ujednocené. Původní TXT Softec Plus 5W-30 je olej opět určený pro koncern VW. Raději bych se být tebou podíval po tom TXT Softec LL01, popřípadě se mrkni na obal toho Plusu zda je tam uvedena specifikace BMW longlife 01, nebo tam musí být minimálně ACEA A3/B3/B4.
320Miafie

#289 Příspěvek od 320Miafie »

tak asi to vidím na Castrol Formula SLX LongTec 0W-30 , splňuje jak BMW LongLife 01 a taky ACEA A3/B3/B4. Ten TXT softec splňuje to ACEA a BMW LongLife 98... A teď trošku z jiného soudku, co říkáte na sportovní vzduchové KN filtry, má to význam nebo nee ? Do teď jsem měl zkušenosti pouze s motorkama a tam je potřeba i změna palivové mapy, tady to zválde origo nastavení ?? A když už jsme u zvyšování výkonu, tak co říkáte na nachipování té 330d ?? Díky za odpověď !
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#290 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

320Miafie píše:tak asi to vidím na Castrol Formula SLX LongTec 0W-30 , splňuje jak BMW LongLife 01 a taky ACEA A3/B3/B4. Ten TXT softec splňuje to ACEA a BMW LongLife 98... A teď trošku z jiného soudku, co říkáte na sportovní vzduchové KN filtry, má to význam nebo nee ? Do teď jsem měl zkušenosti pouze s motorkama a tam je potřeba i změna palivové mapy, tady to zválde origo nastavení ?? A když už jsme u zvyšování výkonu, tak co říkáte na nachipování té 330d ?? Díky za odpověď !
Já dávám Castrol SLX LL01 (nebo teď LL04) 0W-30 (je přímo určený pro BMW) a je zhruba za stejnou cenu jako olej, který uvádíš ty. Na členskou kartu BMW klubu v Elitu za cca 550 Kč/l.
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
major

#291 Příspěvek od major »

U mne pro klub ARAL Super Tronic 0W-40, BMW longlife-04 za 390Kč s DPH (MOC 670Kč). V současnosti nejlepší olej na trhu, několikrát byl v odborném tisku vyhlášen jako produkt roku. A jeden z posledních opravdu plně syntetických olejů na trhu. Nekecám je to fakt TOP KLASS v olejích, tak pokud někdo budete chtít, dejte vědět.
Kostik

#292 Příspěvek od Kostik »

major píše:
320Miafie píše:Tak na štítku je Castrol TXT softec plus 5W-30 , takže v něm pokračovat nebo je už nějaký jeho nástupce ?? např. ten LL01 5W30 ??

No u Castrolu je totiž trošku problém v označování olejů pro různé trhy. Nemají to hoši moc ujednocené. Původní TXT Softec Plus 5W-30 je olej opět určený pro koncern VW. Raději bych se být tebou podíval po tom TXT Softec LL01, popřípadě se mrkni na obal toho Plusu zda je tam uvedena specifikace BMW longlife 01, nebo tam musí být minimálně ACEA A3/B3/B4.

Jsi si jisty ohledne TXT Softec Plus 5W-30 ze je pro VW? Koukal sem do servisky a faktur od puvodniho majitele, a vzdycky v origo BMW servisu cpali do e36 323i prave tenhle olej...
major

#293 Příspěvek od major »

Kostik píše:Jsi si jisty ohledne TXT Softec Plus 5W-30 ze je pro VW? Koukal sem do servisky a faktur od puvodniho majitele, a vzdycky v origo BMW servisu cpali do e36 323i prave tenhle olej...

Ano jsem si jistý, pokud ovšem během minulého roku tento olej neobdržel certifikát BMW. Až do 2004 žádné schválení od BMW neměl. pouze od API, ACEA a VW. To ovšem neznamená, že je to špatný olej a nelze v BMW použít. Splňuje ACEA A3/B3/B4 a i tyto normy BMW uvádí ve svých manuálech, sice pouze jako "vyhovující", ale použitelné. Nicméně zrovna do staršího motoru což tvá 323i je bych 5W-30 moc nedoporučoval, ale záleží na tom jak mnoho musíš mezi výměnami dolévat.
Raptor1

#294 Příspěvek od Raptor1 »

Záleží na datu výroby toho motoru. Do března 03 měl předepsanou normu BMW LongLife-98, od března 03 pak LL-01. Pokud má DPF (což asi ne), tak by měl mít olej LL-04. :wink:
major

#295 Příspěvek od major »

Raptor1 píše:

Záleží na datu výroby toho motoru. Do března 03 měl předepsanou normu BMW LongLife-98, od března 03 pak LL-01. Pokud má DPF (což asi ne), tak by měl mít olej LL-04. :wink:
Hele kolego, stačil jsem si přečíst ten tvůj předchozí příspěvek co jsi ho smazal. Doporučuji ti se nejdříve informovat a nedělat chytrého než začneš někoho napadat. Co jsi napsal teď je již samozřejmě správně. BMW samozřejmě normy pro diesely má a info o nich je obsaženo v normách LL98,01,04. Mimochodem přikládám tabulku.
Člověče objevíš se tu jednou za uherský rok a místo aby jsi se snažil ostatním pomoci když už o tom něco víš, tak meleš blbosti a snažíš se ze mne udělat pitomce. Sry to mi ale nepřijde příliš kolegiální. Buď mi zde tedy pomáhej a odpovídej na dotazy, nebo na to kašli a mlč. OK?
Přílohy
Snímek_1.jpg
Snímek_1.jpg (96.68 KiB) Zobrazeno 1881 x
TomasX

#296 Příspěvek od TomasX »

Zdravím všsechny a hlavně majora, je fakt že jsme se na tomto fóru dozvěděly skoro všechno o olejích pro naše autíčka, ale přece jen si nejsem jistý. Mám e36 318 touring r.98, a chci před zimou vyměnit olej v převodovce a difecu a po pročtení těchto 20ti stránek doporučujete Aral do převodovky ATF 55,75W a difec BS 75W-90 ? No a já bych mohl sehnat za dobrou cenu Castrol, no a teď si nejsu jistej, protože mě pripadá jako by měl do převodovky a do difecu přijít stejný olej, buď SAF-XO 75W-90, nebo SAF-XJ75W-140 a naplň je v obou 1,1L ? Můžete mě to někdo potvrdit nebo vyvrátit ? Nebo doporučte neco jinýho s čím máte zkušenosti se specifikací BMW a GL5. Díky :oops:
marek26

#297 Příspěvek od marek26 »

Major prosim ta, po kolkych asi tak km je olej uz degradovany. Myslim 5w 40 (napr. Valvoline ) LL - 98, Jazda asi taka ze skor setriaca motor max do 2 800ot. Auto diesel. Jazda v style 1 700 - 2 600ot.
Ide mi o hruby odhad a budem ho brat s rezervou. Typujem dobre ze asi tak 20 000-25 000km.?
A teraz mala prosba neviem ci mas dost casu ak nie nemusis to zistovat. Nevies mi zistit tu hodnotu HTHS u Valvoline 5w 40 SynPower? A hodit na tu hodnotu male zhodnotenie.?

Dakujem.
major

#298 Příspěvek od major »

TomasX píše:Zdravím všsechny a hlavně majora, je fakt že jsme se na tomto fóru dozvěděly skoro všechno o olejích pro naše autíčka, ale přece jen si nejsem jistý. Mám e36 318 touring r.98, a chci před zimou vyměnit olej v převodovce a difecu a po pročtení těchto 20ti stránek doporučujete Aral do převodovky ATF 55,75W a difec BS 75W-90 ? No a já bych mohl sehnat za dobrou cenu Castrol, no a teď si nejsu jistej, protože mě pripadá jako by měl do převodovky a do difecu přijít stejný olej, buď SAF-XO 75W-90, nebo SAF-XJ75W-140 a naplň je v obou 1,1L ? Můžete mě to někdo potvrdit nebo vyvrátit ? Nebo doporučte neco jinýho s čím máte zkušenosti se specifikací BMW a GL5. Díky :oops:
Ahoj Tome, do převodovky tvého vozu (automat i manuál) je skutečně předepsán olej ATF a to dle specifikace GM Dexron IID či Dexron IIIF . U Castrolu to je buď Castrol TQ Dexron lll nebo Castrol TQ-D. Do diferáku samosvorného či nesamosvorného můžeš použít od Castrolu produkt Castrol SAF-XJ nebo pouze do nesamosvorného produkt Castrol SAF-XO. Do převodovky tyto oleje ale nedávej. Náplň je v převodovce i v difu 1,1 litru.
major

#299 Příspěvek od major »

marek26 píše:Major prosim ta, po kolkych asi tak km je olej uz degradovany. Myslim 5w 40 (napr. Valvoline ) LL - 98, Jazda asi taka ze skor setriaca motor max do 2 800ot. Auto diesel. Jazda v style 1 700 - 2 600ot.
Ide mi o hruby odhad a budem ho brat s rezervou. Typujem dobre ze asi tak 20 000-25 000km.?
A teraz mala prosba neviem ci mas dost casu ak nie nemusis to zistovat. Nevies mi zistit tu hodnotu HTHS u Valvoline 5w 40 SynPower? A hodit na tu hodnotu male zhodnotenie.?

Dakujem.
To kdy je olej již zcela vyčerpán je samozřejmě velmi specifické a záleží to jak na kvalitě jednotlivých složek motorového oleje, tak na provozních podmínkách. Velmi zhruba mohu připustit, že tvé odhady odpovídají skutečnosti. Ale může to být i méně nebo naopak i o hodně více. Je to opravdu velmi individuelní záležitost. Pokud chceš mít jistotu a dozvědět se jak mnoho je tebou používaný produkt, při tvém spůsobu jízdy ke konci servisního intervalu vyčerpán, zašli vzorek na rozbor do Ústavu paliv a maziv v Praze, popřípadě do nějaké ekvivalentní tribologické laboratoře na Slovensku. U nás stojí rozbor okolo 500Kč, ale i více dle toho co si chceš nechat zjistit. Pak budeš vědět kolik zhruba ještě můžeš na danou náplň ujet km.
Bohužel konkrétní údaj HTHS u produktu SynPower 5W-40 výrobce v produktovém listě neuvádí. Ale bude se pohybovat nad hodnotou 3,5 . Více ti bohužel nepovím.
major

#300 Příspěvek od major »

převod z jiného threadu

Oleje do převodovky a difu e46 318i r.v.98-2001

krki píše:E46 318i r.v. 1999 najeto 200 tkm.
chci se zeptat jestli vubec ,a kdyžtak v jakem intervalu se mění olej v převodovce,a olej v Diferenciálu.případně mi napište typy olejů který kam patří.diky
Pro neznalé, v současnosti se v tzv. "origiinálních" baleních olejů BMW nacházejí ve většině případů výrobky společnosti Castrol.
Do manuální převodovky tvého vozu patří ARAL SNS-B 75W-80, náplň je jeden litr. A vzhledem k tomu, že Castrol olej této specifikace před sloučení firem ARAL-BP-Castrol nevyráběl nachází se s největší pravděpodobností v "BMW balení" právě tento olej od ARALu.
Do diferenciálu samosvorného i nesamosvorného náleží buď ARAL BS-LSX 75W-140 či Castrol SAF-XJ (ten bude i v balení BMW). Pak lze použít ještě ale pouze do nesamosvoru oleje ARAL BS 75W-90 či Castrol SAF-XO. Náplň je do nesamosvoru 1 litr, do samosvoru 1,2 litry.
U převodovky je sice náplň deklarována jako celoživotní, ale musím vás upozornit, že taková ještě bohužel neexistuje. Výše uvedený olej určený do této převodovky je koncipován na max. proběh 500tis. km. Vzhledem k možným únikům a jiným vlivům však doporučuji kontrolu a výměnu po cca polovině této životnosti, tedy v intervalu 250-300tis. km.
V diferáku se mění myslím po cca 80-100tis. km.
PRO VŠECHNY důrazně připomínám aby jste do převodovek a diferáků používali jen výrobcem předepsané náplně. Do všech diferáků a novějších převodovek(tam kde není předepsán DEXRON) pouze oleje od těchto dvou výrobců (ARAL, Castrol potažmo ty od BMW). Nikdo jiný v současnosti tyto speciální produkty pro rozvodovky BMW nevyrábí. Vyhnete se tak spoustě problémů a finančních ztrát.
Odpovědět