Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Jaký olej?

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
major

#481 Příspěvek od major »

dsvatos píše:
all píše:To Major: Mám takovou otázku, četl jsem tohle téma ob stránku, ale nedozvěděl jsem se co by bylo vhodné pro moje auto? Takže se zeptám, mám 1,6 m43 najeto 220000 měnim olej,prěd ti jsem tam měl Castrol formula 10w60 A všichni mi říkali, že je to zbytečné a nevhodné. Proto se ptám jaký olej bys doporučil? Značku, tak i tip oleje....
Diky za odpověd ... (pánbůh ti to oplatí na dětech) :D :D

Ten Castrol 10W-60 je do toho opravdu nevhodnej. Kup tam olej třídy 10W-40 splňující normu ACEA A3. Pokud motoru chceš dopřát, nebo často poskakuješ se studeným motorem kup třídu 5W-40 ACEA A3. Výrobce oleje vybírej z těch známějších značek. Nemusíš se toho bát a dělat z toho kovbojku :wink: M43 1,6 je docela starej a jednoduchej dvouventilovej motor, nepotřebuje žádné hyper-super-ultra oleje :lol:
Da, Da. Óčeň charašó :D.
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#482 Příspěvek od dsvatos »

major píše:
dsvatos píše:
all píše:To Major: Mám takovou otázku, četl jsem tohle téma ob stránku, ale nedozvěděl jsem se co by bylo vhodné pro moje auto? Takže se zeptám, mám 1,6 m43 najeto 220000 měnim olej,prěd ti jsem tam měl Castrol formula 10w60 A všichni mi říkali, že je to zbytečné a nevhodné. Proto se ptám jaký olej bys doporučil? Značku, tak i tip oleje....

Ten Castrol 10W-60 je do toho opravdu nevhodnej. Kup tam olej třídy 10W-40 splňující normu ACEA A3. Pokud motoru chceš dopřát, nebo často poskakuješ se studeným motorem kup třídu 5W-40 ACEA A3. Výrobce oleje vybírej z těch známějších značek. Nemusíš se toho bát a dělat z toho kovbojku :wink: M43 1,6 je docela starej a jednoduchej dvouventilovej motor, nepotřebuje žádné hyper-super-ultra oleje :lol:

Spasíbo :wink:
all

#483 Příspěvek od all »

dsvatos píše:
major píše:
dsvatos píše:[quote="all"]To Major: Mám takovou otázku, četl jsem tohle téma ob stránku, ale nedozvěděl jsem se co by bylo vhodné pro moje auto? Takže se zeptám, mám 1,6 m43 najeto 220000 měnim olej,prěd ti jsem tam měl Castrol formula 10w60 A všichni mi říkali, že je to zbytečné a nevhodné. Proto se ptám jaký olej bys doporučil? Značku, tak i tip oleje....

Spasíbo :wink:[/quote]

Ok děkuji,
Castrol Formula RS 0W40 Kluci a co tohle? má to specifikaci pro BMW..

Myslel jsem nejdřív tenhle Castrol GTX Magnatec 5W-40, ale tam jsem nenešel BMW

Tak?
ferlin

#484 Příspěvek od ferlin »

major píše:
ferlin píše:Zdravím, majore.

Používám olej Q8 Formula 5w40, (má specifikaci BMW) tak bych se rád zeptal, jestli to není nějaký nevhodný shit.

Také mám problém s ukazatelem oilservisu. Zelené ledky mi ubývají, jak jsem zjistil asi po tisíci kilometrech jedna. Mám dva, maximálně tři studené starty denně, nijak to nehoním, jezdím téměř "klobouka," kombinovaná spotřeba kolem 7l. :)

Takže bych se rád zeptal, jestli se na ty ledky můžu vysr.. a měnit olej normálně po 10 tis km. Díky.
A jaký máš podíl jízdy město/mimo město? Pokud jezdíš většinou jen po městě, je to v pořádku.

Jo jo, jezdím do práce 16 kiláčů tam a zpět a semtem po městě plus občas tak jízdy 100 až 150 km za den. Po dálnici nejezdím. U nás na východě není. :lol:

Kurňa, ale chystám se v létě do Francie. 8O
ferlin

#485 Příspěvek od ferlin »

Algoritmus se počítá podle množství spotřebovaného paliva. Jestli ubývá ledka po cca 1 tis. km, tak buď auto žere jak rakovina nebo to má špatně nastavený v počítači.

No mě to právě nežere. Jezdím kombinaci kolem 7 litrů.
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#486 Příspěvek od dsvatos »

all píše:
dsvatos píše:
major píše:[quote="dsvatos"][quote="all"]To Major: Mám takovou otázku, četl jsem tohle téma ob stránku, ale nedozvěděl jsem se co by bylo vhodné pro moje auto? Takže se zeptám, mám 1,6 m43 najeto 220000 měnim olej,prěd ti jsem tam měl Castrol formula 10w60 A všichni mi říkali, že je to zbytečné a nevhodné. Proto se ptám jaký olej bys doporučil? Značku, tak i tip oleje....

Spasíbo :wink:[/quote]

Ok děkuji,
Castrol Formula RS 0W40 Kluci a co tohle? má to specifikaci pro BMW..

Myslel jsem nejdřív tenhle Castrol GTX Magnatec 5W-40, ale tam jsem nenešel BMW

Tak?[/quote]

Ty nevíš co s lovama nebo podnikáš jízdy za polární kruh, že chceš kupovat olej 0W-40 ??? Nevymýšlej ptákoviny a kup si 10W-40, nebo 5W-40.. Do 20 let starýho motoru kupovat olej 0W-40 je házení perel sviním.. Jak jsem ti psal, hledej na obalu normu ACEA A3. Do motoru M43 je v našich klimatických podmínkách naprosto dostačující 10W-40 ACEA A3..
Kozoun

#487 Příspěvek od Kozoun »

Čau Majore,
velice zajímavé téma, pročet jsem ho celý a leccos to objasnilo. Nicméně bych tě poprosil o jednoznačnou odpověď na tuto otázku.
Mám E38 744i steptronic. Půjde do ní vstřik LPG, takže to ber, jako by tam už bylo.
Jaký olej do motoru, steptronicu a diferáku. Dosud byl v motoru 10W-40 polosyntetika, nevím jaké značky. Pokusím se zjistit od předchozího majitele. Převodovka a diferák nevim.

Brzdovka asi DOT IV a Fridex prostě pro hliníkový motory. Do serva můžu asi nalejt to samý, co do automatu, ne?

Jinak bych od tebe odebral nějaké ty kvalitnější ARAL oleje, tak napiš, co všechno můžeš dodat a ceny. Pokud byste se někdo chtěl složit na soudek toho převodovýho ATF, tak já bych do toho šel.

Díky
fix
Kontaktovat uživatele:

#488 Příspěvek od fix »

našel jsem tento přehled olejů pro BMW - Übersicht der Motorölqualitäten

http://home.arcor.de/theemigrant/BMW/%D6linfo_BMW.pdf
fix
Kontaktovat uživatele:

#489 Příspěvek od fix »

major

#490 Příspěvek od major »

Kozoun píše:Čau Majore,
velice zajímavé téma, pročet jsem ho celý a leccos to objasnilo. Nicméně bych tě poprosil o jednoznačnou odpověď na tuto otázku.
Mám E38 744i steptronic. Půjde do ní vstřik LPG, takže to ber, jako by tam už bylo.
Jaký olej do motoru, steptronicu a diferáku. Dosud byl v motoru 10W-40 polosyntetika, nevím jaké značky. Pokusím se zjistit od předchozího majitele. Převodovka a diferák nevim.

Brzdovka asi DOT IV a Fridex prostě pro hliníkový motory. Do serva můžu asi nalejt to samý, co do automatu, ne?

Jinak bych od tebe odebral nějaké ty kvalitnější ARAL oleje, tak napiš, co všechno můžeš dodat a ceny. Pokud byste se někdo chtěl složit na soudek toho převodovýho ATF, tak já bych do toho šel.

Díky
Ahoj, pokračuj dále s SAE 10W-40, popřípadě doporučuji SAE 5W-40. Můžeš mít ode mne celý sortiment ARALu v různých baleních. Kluci tu ode mne berou hodně ARAL High Tronic 5W-40 za 220Kč/litr. Pokud něco budeš chtít, tak mailem či přes SZ
Do automatu pouze plně syntetický olej dle specifikace GM Dexron IID například ARAL ATF E-S, do serva můžeš dát klasický minerál dle GM Dexron IID či IIIF, např. ARAL ATF 22 nebo ATF 55, popřípadě i ten ATF E-S. Ta syntetika je ale dvakrát dražší. Brzdovka a nemrzka je OK. Výměnné lhůty motoráku, při provozu na plyn, sniž na 6-7tis. km.
major

#491 Příspěvek od major »

fix píše:našel jsem tento přehled olejů pro BMW - Übersicht der Motorölqualitäten

http://home.arcor.de/theemigrant/BMW/%D6linfo_BMW.pdf
Pěkný přehled, bohužel ale některé oleje již mají jiné názvy. Je to info z roku 2001.
Speedy Čestný člen
Čestný člen

#492 Příspěvek od Speedy Čestný člen »

Jak je to teďka s olejem Castrol RS/TWS? Koukal jsem na stránky Castrolu a dělaj nějaký EDGE Sport 10W-60. RS hodne zdrazil mi prislo. Díky
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#493 Příspěvek od dsvatos »

Speedy píše:Jak je to teďka s olejem Castrol RS/TWS? Koukal jsem na stránky Castrolu a dělaj nějaký EDGE Sport 10W-60. RS hodne zdrazil mi prislo. Díky

Můj osobní názor je ten, že aby to zdražení ospravedlnili, nazvali to trochu jinak, přebalili do hezčích flašek a připsali pár reklamních keců :lol:
major

#494 Příspěvek od major »

Oleje SAE 0W a 5W-30

Oleje s SAE 30(ale i 20) se vyrábí již od konce 80.tých let a jsou určeny pro provoz v chladnějším podnebí. V našich klimatických podmínkách je možno tyto SAE používat také i u starších motorů, zakázané to není a záleží na tom jaký rozsah SAE výrobce motoru doporučuje. Výhodou této SAE je nižší spotřeba paliva a nevýhodou pak menší odolnost proti vysokým pracovním taplotám. U olejů těchto SAE (20,30) dochází k narušení celistvosti mazacího filmu a snížení kinematické viskozity při nižších pracovních teplotách než např. u SAE 40,50 či 60, kteréžto jsou určeny pro vyšší tepelné zatížení motoru. Ty poslední dvě pro zatížení při závodech, kravení v driftu, jízdu v zemích s vysokou prům. roční teplotou atd. Tyto mají zase ale nevýhodu ve vyšší spotřebě paliva z důvodu vyšších hodnot viskozity při standartních pracovních taplotách motoru(kladou rotujícím částem motoru vyšší odpor).
Toto vše platí pro oleje s normální HTHS, tedy větší než 3,5 mPa.s. HTHS je tzv. vysokoteplotní viskozita a udává, zjednodušeně řečeno, sílu mazacího filmu. Oleje se s níženou HTHS pod 3,5 jsou moderní oleje SAE většinou 5W-30 či 0W-30. Tyto oleje mohou být provozovány JEN v moderních motorech, které jsou ovšem na tyto oleje přizpůsobeny. Někdy je nesrávně každý olej s SAE 0W či 5W-30 považován za olej s HTHS<3,5. Těchto produktů, ale na trhu zatím noho není a jsou dostatečně označeny na obalu. Ostatní produkty ač s SAE 30 jsou s normální HTHS a tedy použitelné ve všech motorech dle ůdajů výrobce.
Nicméně to nemění nic na tom, že použití olejů SAE 30 a to jakýchkoli v motorech BMW NEDOPORUČUJI právě z důvodů nižší tepelné odolnosti.
Speedy Čestný člen
Čestný člen

#495 Příspěvek od Speedy Čestný člen »

dsvatos píše:
Speedy píše:Jak je to teďka s olejem Castrol RS/TWS? Koukal jsem na stránky Castrolu a dělaj nějaký EDGE Sport 10W-60. RS hodne zdrazil mi prislo. Díky

Můj osobní názor je ten, že aby to zdražení ospravedlnili, nazvali to trochu jinak, přebalili do hezčích flašek a připsali pár reklamních keců :lol:

ten TWS/RS je porad ve stejnejch flaskach. Novy flashule ma ten EDGE.
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#496 Příspěvek od dsvatos »

Speedy píše:
dsvatos píše:

ten TWS/RS je porad ve stejnejch flaskach. Novy flashule ma ten EDGE.

A není to třeba jen doprodej skladovejch zásob?
major

#497 Příspěvek od major »

dsvatos píše:

No vzhledem k tomu bordelu v názvech co ve světě u svých produktů Castrol vytvořil a vzhledem k reklamním akcím typu "magnetický Magnatek" si dovoluji tvrdit, že prostě z jednoho produktu udělali dva (běžná praxe, nejen u Castrolu). U toho dražšího bude maximálně nalepená nějaká vyšší specifikace (nejlépe API). Vše je jen o tom jak z nás dostat více prachů.
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#498 Příspěvek od dsvatos »

major píše:
dsvatos píše:

No vzhledem k tomu bordelu v názvech co ve světě u svých produktů Castrol vytvořil a vzhledem k reklamním akcím typu "magnetický Magnatek" si dovoluji tvrdit, že prostě z jednoho produktu udělali dva (běžná praxe, nejen u Castrolu). U toho dražšího bude maximálně nalepená nějaká vyšší specifikace (nejlépe API). Vše je jen o tom jak z nás dostat více prachů.

Máš zase naprostej recht :wink: Jak píšeš o tom bordelu v názvech.. Taky jsem čučel, co sem jeden brněnskej soukromej prodejce olejů vozí za Castroly z Německa. Tady se vůbec neprodávají.. GTX 5 10W-40, GTX 7 5W-40, pak myslím nějakej Dynatec a plno jiných, který se tady vůbec ofiš neprodávají. A vozí je za "normální" ceny, srovnatelný s ostatními výrobci.. Podle mýho má Castrol východní Evropu za bandu trotlů, vozí sem nějaký svý druhořadý oleje a ještě je nekřesťansky předražuje.. Ale co, když jim to lidi zmasírovaný jejich reklamou kupujou :lol: A s tím magnetickým Magnatecem jak píšeš, to je teda síla.. Magnetickej olej, - kam na ty kokotiny choděj :smich: Jak už jsem psal v jiným vláknu, já Castrol bojkotuju, stejně jako McDonald, Santa Klause, Valentýna a jiný chujoviny :lol:
Brody
Kontaktovat uživatele:

#499 Příspěvek od Brody »

Tak sem dnes koupil olej do diferaku!Tak doufam ze ho tam budu moc dat!Je to Mogul trans 90H SAE 90 API GL5 MAN Typ N. O specifikaci pro BMW sem se nedocet tak snad ho tam budu moc dat! :oops: :oops:
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#500 Příspěvek od dsvatos »

Brody píše:Tak sem dnes koupil olej do diferaku!Tak doufam ze ho tam budu moc dat!Je to Mogul trans 90H SAE 90 API GL5 MAN Typ N. O specifikaci pro BMW sem se nedocet tak snad ho tam budu moc dat! :oops: :oops:

Nemůžeš ho tam dát. :!: Do normálního diferu (e36) patří 75W-90 API GL-5, do samosvoru 75W-140 API GL-5 LS (Limited Slip - samosvor) a musí mít schválení BMW (jde dát i do nesamosvoru). Dělá ho jen pár firem a většinou jen jako sudovej 25 litrů. V litrovce ho dělá myslím Fuchs. Pročti si tohle vlákno "Jaký olej? " . Tady se o tom Major rozepisuje podrobně.. :wink: A v inzerci tam Speedy myslím diferákovej olej i nabízí.. Já si pro něj šel přímo do BMW (Renocar Brno) a tam mi ho ze sudu odlili.
Odpovědět