Brody píše:Tak sem dnes koupil olej do diferaku!Tak doufam ze ho tam budu moc dat!Je to Mogul trans 90H SAE 90 API GL5 MAN Typ N. O specifikaci pro BMW sem se nedocet tak snad ho tam budu moc dat!
Nemůžeš ho tam dát. Do normálního diferu (e36) patří 75W-90 API GL-5, do samosvoru 75W-140 API GL-5 LS (Limited Slip - samosvor) a musí mít schválení BMW (jde dát i do nesamosvoru). Dělá ho jen pár firem a většinou jen jako sudovej 25 litrů. V litrovce ho dělá myslím Fuchs. Pročti si tohle vlákno "Jaký olej? " . Tady se o tom Major rozepisuje podrobně.. A v inzerci tam Speedy myslím diferákovej olej i nabízí.. Já si pro něj šel přímo do BMW (Renocar Brno) a tam mi ho ze sudu odlili.
No podle me se nic tak zavratnyho nestane! No ale tak teda zitra budu shanet ten co tam ma byt!
Zdravím Majore,
mám stále chaos ve specifikacích olejů ATF. Co znamenají specifikace DEXRON II a III a ty písmena ? Minerální a syntetický olej? Protože nevím jaký olej mám v servu a převodovce, poznám je podle barvy? Prý jsou modré a červené.Stačí to rozlišovat jen podle barvy? Někde v obchodě mě strašili, že pro těsnění není dobré měnit typ oleje. No nerad bych opravoval prolínající servo atd. Které oleje se mohou mísit mezi sebou?
voitano píše:Zdravím Majore, mám stále chaos ve specifikacích olejů ATF. Co znamenají specifikace DEXRON II a III a ty písmena ? Minerální a syntetický olej? Protože nevím jaký olej mám v servu a převodovce, poznám je podle barvy? Prý jsou modré a červené.Stačí to rozlišovat jen podle barvy? Někde v obchodě mě strašili, že pro těsnění není dobré měnit typ oleje. No nerad bych opravoval prolínající servo atd. Které oleje se mohou mísit mezi sebou?
Dík za odpověď
Ahoj, Specifikace Dexron je koncernová norma společnosti General Motors (něco jako BMW LL-01 u motoráků). Nicméně u olejů do automatů a servo řízení je brána za světový standart. Co přesně znamenají písmena a čísla za normou, bohužel nevím, ale DEXRON IIIF vykazuje lepší hodnoty bodu vzplanutí a viskozitního indexu oproti IID. Podle barvy je nepoznáš, jsou většinou červené, někdo snad dělá i žluté(není to určeno), o modrých jsem neslyšel. Mísit jednotlivé druhy nedoporučuji. Těmi problémy s těsněním prodavač pravděpodobně myslel na koncern VW, kde je do serv předepsán speciální produkt, právě z důvodů odlišných materiálů těsnění. U ostatních automobilek si tohoto nejsem vědom. Pokud chceš ATF do BMW použij buď Dexron II či III. Jsou schválené oba.
Tak sem do diferaku sehnal tento olej!VATOIL SynTrag GL-5 75w-90
API GL-5 plna syntetika!Hledali sme v tabulkach a nasli ho pod i pod BMW!Tak uz doufam ze bude vyhovujici!
Brody píše:Tak sem do diferaku sehnal tento olej!VATOIL SynTrag GL-5 75w-90 API GL-5 plna syntetika!Hledali sme v tabulkach a nasli ho pod i pod BMW!Tak uz doufam ze bude vyhovujici!
To si děláš legraci, ne? Tento olej má pouze specicivikaci API GL-5 a MIL-L2105D. Opravdu netuším v jakých že to tabulkách jsi našel, že má tento produkt schválení BMW pro použití v jejich diferenciálech. Oleje VAT jsou poměrně dost pofiderní značka. Už jsem to tu také psal.
A už opravdu nechápu to, proč se zde ptáš a žádáš o radu, když si tam stejně naleješ co chceš. Příště to udělej rovnou, ušetříš mi čas .
Brody píše:no tak tu mame debilni prodavajici!Bylo mi receno ze tam byt muze!
Člověče, jako by jsi to neznal. Ve snaze prodat, ti jsou schopni někteří prodejci říci, že je ten olej i do raketoplánů. Už jsem x-krát opakoval, aby jste se vždy podívali, co je napsáno na lahvi. Tam si nikdo lhát nedovolí. Pokud tam daná specifikace není uvedena, prostě ji ten produkt nemá. Je mi jasné, že by bylo příjemné mít olej do BMW difů za cca 300Kč litr, ale tak to bohužel není. Jestli nechceš po nějaké té desítce tisíc km, ale spíše dříve, shánět nový diferenciál, tak to opravdu vyměň. A prodejce dojdi kopnout do zadku. Nebo mi pošli na tu prodejnu kontakt, já si s nimi popovídám.
Ahoj, zdravím všechny a hlavně Majora, potřebuji poradit. Koupil jsem v bazaru BMW E36 320i combi,do provozu 6/95, dovezený z Německa,130000km. Neměli vůbec žádné záznamy o údržbě a provozu,takže všechny náplně neznámé. Vautě jsem našel původní německý manuál a měl jsem připravenou knihu od H.R.Etzolda Jak na to? a začal jsem podle ní s údržbou.Píše tam ACEA A2, API SJ/CD, manuál i níže, s viskozitou 15W-40, nikde nic o minerálech nebo syntetikách ani o schválení automobilkou. Měl jsem ve vše plnou důvěru a dal jsem tam Mogul GX Pro 15W-40, ACEA A3, API SL/CF. Také jsem slyšel trochu hukot z převodovky, podíval jsem se na olej, ale nebyl tam skoro žádný. Povedlo se mi koupit Mobil ATF220 Dexron IID a musel jsem tam dolít 3/4 litru.Najel jsem 4000km, oba oleje jsou stále na správné míře, převodovka stále stejně hučí. Chtěl jsem se pustit do diferenciálu, kniha říká SAE 90 hypoidní. Nějak mi to nedalo a pak jsem teprve četl důkladně tyto stránky,asi pozdě pro motor, nevím jak pro převodovku, ale včas pro diferenciál. Na oficiálních stránkách Shell doporučují Helix Super minerální, asi v rozporu s Tebou. Co bys od Shellu doporučil do motoru Ty, myslím, že patří k absolutní špičce, nebo něco od Aralu. V jednom obchodě mají OMW BIXXOL specialBM,BMWLL-01, nevím, jestli by byl vhodný, stojí podezřele jen 299Kč,kdybych ho třeba měnil normálně po 10000km. Ale hlavně se teď bojím, co tam po tom minerálním Mogulu dát. Je tam zatím jen 4000km, i když už nikdo nezjistí, co tam bylo předtím. Mohl bych začít polosyntetikou a v další lhůtě plnou syntetikou nebo už tam musí navždy být minerální? A co říkáš té převodovce a oleji v ní? Diferenciál je mi z tvých příspěvků jasný, jen ten olej sehnat. Myslíš, že můžu ještě věřit zmíněným knihám. Nevím, jak náročná je pro kontrolu případných usazenin demontáž a montáž víka ventilů, na staré škodovce jsem to dělal normálně v pohodě, ale tady to může být úplně o něčem jiném, jsou potřeba nové díly jako těsnění,speciální pomůcky a různě? Mockrát Ti předem děkuji.
mBMW
Dneska už pojmy jako "minerální" a "syntetický" nemají význam. Žádnej moderní olej už totiž není čistě minerální a žádnej není plně syntetickej (je to jen reklama). Tím Mogulem 15W-40 co jsi tam nalil motor nezničíš, neboj, ale vhodný tam moc není. Vhodnější by byl olej třídy 10W-40 s normou ACEA A3 (od Mogulu je to GX-FE) a pokud motoru chceš dopřát, kup tam 5W-40 ACEA A3 (od Mogulu je to Mogul Racing) . Je docela jedno jakého výrobce zvolíš, ale vybírej z těch známějších. Zrovna u toho Shellu co píšeš platíš půlku ceny oleje jen za jejich reklamní kampaň. Shell je hrozně předraženej.. Ale záleží na tobě.. Rozumná 5W-40 se dá v poho koupit okolo 200Kč/litr
...do 1.8iS leju Divinol 15W40(pokračoval jsem v tom bo tam byla 15W40 dávaná i v německu,měnim bez ohledu naj.km na jaře a před zimou protože jsem z motorky zvyklej měnit po 6tis.km) : ,i s filtrem je to investice kolem pěti stovek,motor má najeto 250000 a pořád v pohodě Kdysi jsem zkusil ještě v E30 s M40 motorem,kterej byl v super stavu vyměnit 5W40 co jsem získal na premiokartu od Agipu,za 15W40 co tam byla..-po nastartování strašnej rachot od hydroštelů,a po ujetí 500km zbytek kterej to nesežralo vytekl guferem na klice...