Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

ramecky budiku

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kvidas

#1 Příspěvek od Kvidas »

cavec..chcio se zeptat.. kdo si daval ramecky kolem budiku. Jak hodne je to pracny? Kamos tenkrat mel na z3 a rikal ze se s tim docela sraly.

trisetsetkari poradte..nebo i klidne strucny popis :wink:

D'

Obrázek
Pete

#2 Příspěvek od Pete »

Zdar, ramecky jsem jeste nedaval, ale chystam se taky a v minulosti jsem menil budík palivomeru u predchozího auta a byla to prace asi na 25 minut s volantem s pytlem :-)
Vyndaji se cely budíky a pak to rozlousknes a je to, neni tam nic co by jsi mohl pokazit.
Ale kdyz uz jsem u toho, rad bych si nechal poradit kde je mam koupit, jestli nekdo víte :?: nechci zadnej smejd :!: :wink:
Kvidas

#3 Příspěvek od Kvidas »

ok dik. :wink: to plexi se da z budiku nejak odsroubovat..nebo se musi..jak rikas rozlousknout :D ? Fakt sem budiky nidky venku nemel takze nevim

tady si myslim za slusnou cenu : http://www.aluramecky.eu/index.php?opti ... &Itemid=28
kamikaze5100

#4 Příspěvek od kamikaze5100 »

musíš sundat volant, vytáhnout budíky, rozebrat je a pak ti zůstane jen to plexi a ten černý plast do kterého lepíš ty rámečky. lepí se ze zadní strany, namažeš si tu obručku porostrčíš ze zadu, prvně si uděláš ty dvě malé a pak ty velké. je to tak na hodku práce + sundání volantu. Já jsem to dělal 2x a je to dupačka :evil:
bmwfil

#5 Příspěvek od bmwfil »

Volant se vyndávat nemusí, jde to protáhnout i přes něj. Jinak rámečky bych asi nelepil, ty výpary můžou naleptat to krycí plexi. Já to mám udělaný tak, že jsou nasazený a tvrdým předmětem zezadu rozválcovaný okraje do šířky, čili to drží samo... Práce je to na poctivou hodinku...
Kvidas

#6 Příspěvek od Kvidas »

ok dik za postrehy chlapy. chtel sem vedet jak velka je to mrdacka nez to objednam. :wink: Snad to tak horzny nebude. Kdyby jeste nekdo neco mel nebo treba i fota tak by to bylo fajn :wink: 8)
Lukybar
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Lukybar »

Přístrojovku můžu normálně odpojit???? Dělal jsem to na fabii a byl stim trochu problém se řídící jednotkou? Ja moc nechapu to nalisování na tu přístrojovku bez lepidla :( prosím vysvětlit jako pro blba :P
Pete

#8 Příspěvek od Pete »

Zezadu jsou jen dva konektory a pak se to rozebere odzadu, to predni plexi nejde hned sundat, nektere modely to maji na svorky a jine na sroubky :idea: zadny tištáky nikde netreba rozdelavat, když uz to budes mit rozhozene muzes si i vymenit zarovky na podsviceni když se ti zachce jine barvy 8)
Leni Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Leni Čestný člen »

žádný sundavání volantu, žádný mazání... :P

do E36 jsem to dělal 2x.

Budíky jsou chyceny dvěma torxy nahoře, vyšroubuj je chyť něčím ty budíky za horní hranu (někdy jde nehtem) a vyklop je k sobě ze shora dolu. Pak je vytáhneš, odpojíš zezadu 3 konektory ( musíš tak nějak naslepo ) Budíky jdou pak celkem snadno prostrčit mezi volantem a palubkou směrem doprava ( na levo jsem nezkoušel :-) )

Pak ty budíky zezadu odšroubuješ a odklopíš ten (myslim že černej ) dekl. Pak musíš sundat budíky - jsou zajištěny takovejma bílejma pojistkama kterejma pootočíš o 180 stupňů a vytáhneš budíky (bacha na ručičky)

Tak a teď ti zůstane to plexisklo s černým plastem s výřezy pro budíky. Nesnaž se to dál od sebe oddělovat - nejde to ;-)

jestli tam budeš chtít dát ty kroužky co jsou na té fotce tak budeš muset trochu "vysoustružit" ty otvory, protože jinak se ti tam nevlezou a akorát si je zohybáš protože jsou dost křehký.

Vezmi si řezák ( takovej ten co používaj teroristi v letadlech ) a opatrně zvětšuj ty otvory - ALE JEN TY DVA VELKÉ pro rychloměr a otáčkoměr!
zkus vzít tak 1-2mm po celém obvodu a zkoušej jestli tam ten kroužek bude sedět. vkládej ho dovnitř přes tu zploštělou stranu ať si ho nezkosíš.

Pokud tam už sedne, je nejlepší to lepit nějakym černym silikonem zezadu a fakt jen decentně aby ti pak to lepidlo neproteklo na viditelnou stranu.

Ty dva malé tam sednou bez problémů a taky je lep nějakym silikonem.
Hlavně nepoužívej žádný vteřinový lepidlo, jak už tu psal někdo - ty výpary ti naleptají to plexy nebo vytvoří bílej povlak všude okolo.

mno to je asi vše, ještě jedna důležitá rada: s tim řezákem fakt opatrně a trpělivě! Nezapomeň kontrolovat jak moc se s nim přibližuješ k plexi aby sis tam neudělal rýhy.. ;-)

snad je to srozumitelné ;-)
Lukybar
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Lukybar »

:? no srozumitelny to je ale to provedeni :) Koukam ze jsi z Prahy a když už jsi to dvakrat vyndaval nechceš i potřetí ???? :respect: Nechci to zadarmo. Řekni si :wink:
Wertheim

#11 Příspěvek od Wertheim »

Kvidas, já ci taky ty ručičky.. jsi sehnal z origo BMW? Dělal jsi to sám?
Kosatak

#12 Příspěvek od Kosatak »

Teď jsou nějaké rámečky na Aukru za 300 Kč
Kvidas

#13 Příspěvek od Kvidas »

nejak sem prestal sĺedovat tenhle topic. ok diky za rady.
na jare az vyndam auto u garaze tak dam vedet jak to dopadlo :D

to Wertheim. to je fotka z netu. :wink:
pozisss

#14 Příspěvek od pozisss »

Nazdar, oprášil jsem toto téma, abych nezakládal nové. Poradí mi někdo e-shop, kterej to má za rozumný peníze s rozumnou dodací lhútou?? :?:
Chci matné. - viděl jsem tu kdysi link, kde byly, ale ted ho najít nemůžu..
Moc díky!!!
Raimond
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Raimond »

V tuningových obchodech jsou moc drahé, v polsku na burze je mají za 500,- na jakékoliv auto. U nás stojí kolem 1500,- a ještě jedna rada, není dobré je lepit, protože jsou o něco širší než ta deska na kterou se to nasazuje. Nejlepší je, je po obvodu zahnout kolem dokola. Je to sice jebačka, ale aspoň máš jistotu, že ti tam nikam nekápne nebo nesteče lepidlo. Dával jsem si je tam totiž před 14 dny.
castro
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od castro »

pozisss píše:Nazdar, oprášil jsem toto téma, abych nezakládal nové. Poradí mi někdo e-shop, kterej to má za rozumný peníze s rozumnou dodací lhútou?? :?:
Chci matné. - viděl jsem tu kdysi link, kde byly, ale ted ho najít nemůžu..
Moc díky!!!

taky chci ty matné... má je tedka Leni v novém cabriu. Jsou mnohem hezčí a vypadají bytelněji..

a kdysi jsem je taky někde viděl a nemužu je už nikd enajít :-(
fixCZer

#17 Příspěvek od fixCZer »

bmwfil píše:Volant se vyndávat nemusí, jde to protáhnout i přes něj. Jinak rámečky bych asi nelepil, ty výpary můžou naleptat to krycí plexi. Já to mám udělaný tak, že jsou nasazený a tvrdým předmětem zezadu rozválcovaný okraje do šířky, čili to drží samo... Práce je to na poctivou hodinku...

já jsem to bez sundání volantu nedal, možná tím že má 4 ramínko
Odpovědět