Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

klimatizace

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
sir_lukash

#1 Příspěvek od sir_lukash »

Ahoj. po éře aut bez klimy mám ted E36 s manuální klimou. nikdy sem se s ní moc nesetkal, takže nevím, jak přesně má fungovat. musel sem vyměnit řemen a napínací kladku. po nastartování bylo slyšet trošku rámus od kompresoru, ale po prvních kilometrech to ustalo.

zajímalo by mě, po jak dlouhé době by měla klima začít chladit. jeslti je normální, že při zapnutí je slyšet takové šustění nebo pískání z těch mřížek v interiéru. jinak když přidám intenzitu foukání, fouká to víc, dokonce i studeně. když sem zkoušel dát na LEVO studeou a na PRAVO teplou, žádnej velkej rozdíl sem neviděl. jak dlouho trvá klimatizaci po nastartování, nez dokáze chladit a reagovat na tyhle změny? jinak při zapnutý klima zádnej smrad z topení nejde... Díky za radu a upresnění.
FiliposII
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od FiliposII »

Ahoj na mojem autě je poznat účinek klimi tak za cca 5 - 10 sekund od zapnutí. Začne foukat studený vzduch. Tak cca po 30 - 60s to valí úplně na plno a jde vzduch o teplotě okolo 0 stupnu. účinnost klimatizace hodně závisí na stavu naplnění, čím víc, tím líp.

Klima kompresor spíná jen jednou za čas, magnetická spojka udělá takové cvaknutí. Jinak žádné pískání by sa objevovat nemělo. Kompresor by měl jet tiše. Když vypneš motor, mělo by jít s kompresorem lehce točit, nikde by sa neměl zadrhávat.
mys_iak

#3 Příspěvek od mys_iak »

divne zvuky to bude vydavat iba vtedy ak sa dlhsi cas nepouzivala...
no a ak ti to chladi slabo tak by som si dal vymenit chladiace medium ;) aj olej v chladiacom systeme...

cize kabinovy filter si uz vymenil?(moze byt zaneseny a neprepusta vzduch- ja som tam mal susky :D listy a ine somariny) este by som to dezinfikoval aby tam okolo teba nelietaly 10rocne bacili :D byvalich majitelov
Tompo

#4 Příspěvek od Tompo »

přesně tak, vyměnit filtr, nechat vyčistit a doplnit systém, to, že ti to šustí vevnitř dělá menší tlak v systému...
icecold
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od icecold »

mě to taky po vypnutí motoru chvili šustí :)
e36 328i
e36 325iA
e46 320d

BMW e36, e46, e39 náhradní díly. Dodělávání výbav, drobné upgrady, diagnostika, tel 608037844
Bzuker

#6 Příspěvek od Bzuker »

dotaz, loni jsem si nechal naplnit klimu ale tak po ani ne měsíci byla fuč, našel jsem nějakou netěsnost nalevo vedle chladiče úplně dole v místě těch spojených trubiček, nemá někdo zkušenost čím to jednoduše zpravit?
bibikuba

#7 Příspěvek od bibikuba »

Bzuker píše:dotaz, loni jsem si nechal naplnit klimu ale tak po ani ne měsíci byla fuč, našel jsem nějakou netěsnost nalevo vedle chladiče úplně dole v místě těch spojených trubiček, nemá někdo zkušenost čím to jednoduše zpravit?
většinou únik způsobuje děravý chladič nebo špatná gumička-napojení trubek na chladič nebo napojení trubek na vysoušeč :wink: Gumičky maj v každých opravnách klimat. nebo origo :wink: Já to taky naplnil úspěšně až na druhý pokus :lol: :lol:
liza

#8 Příspěvek od liza »

Nemá někdo zkušenosti, se spreji na dezinfekci klimy? Má se to jen spustit uvnitř prostoru a pustit klimu na vnitřní okruh a naplno otevřít průduchy, a mělo by to tam cirkulovat a jak to prolítává přes výparníky atd. tak se to vydezinfikuje. Zkoušel to někdo?

http://autokelly.ecpaper.cz/kveten/#page=4-5
liza

#9 Příspěvek od liza »

Nikdo to nezkoušel?
mrJekill

#10 Příspěvek od mrJekill »

Zkoušel a funguje to.Dřív jsem používal spreje s hadičkou na desinfekci okruhu,ale to se nedostalo uplně všude,tohle ano.Akorát doporučuju před desinfekcí klimatizace vyměnit kabinový filtr jinak se to mine účinkem.
mates_
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od mates_ »

a kde se dá takový spray pořídit?? - na tu desinfekci??

jinak já mám klimu digitální, chladí opravdu dobře ale občas se mi ozve z větráko jakoby rostoucí hučení které graduje graduje a zmizí :) nevíte čím to je?? je to docela rachot :)
pesa84

#12 Příspěvek od pesa84 »

sorry za OT, nechci zakládat new vlákno o klimě.. chci se jen zeptat jaký tlak je bežně v klima soustavě? díky
liza

#13 Příspěvek od liza »

Ten sprej mají normál třeba v autokelly, a zrovna tam ted mají akci na sprej od Valea, což by mohlo něco umět, ale chtěl jsem se zeptat, jestli to funguje. Proč měnit filtr? Vždyt musí být zapnutý vnitřní okruh klimy, takže přes filtr by nic jít nemělo ne?! Jinak ještě dodám, že by se předtím měl vyčistit celý interier, prej kvůli tomu, že to vytáhne bordel z látky a udělá to fleky nebo tak nějak jsem to pochopil :wink:
mrJekill

#14 Příspěvek od mrJekill »

Nemá cenu desinfikovat klimatizaci,když ti ze starýho filtru budou smrdět mrtvý čmeláci :P
larrymullen

#15 Příspěvek od larrymullen »

Nechci zakládat nové téma,mám dotaz:Naplnili mi klimatizaci asi před týdnem a zjistil sem že mi uniká u vysoušeče kde se napojují trubky,zřejmě to bude tim těsněnim.Můžou mi ještě nějak zachránit ten zbytek chladiva???Nebo musim holt počítat s novym naplněnim za 1200,-??Díky.
mrJekill

#16 Příspěvek od mrJekill »

Tak rychle jeď,než ti to uteče všechno,ať ti to odsaje a po opravě,znova napustí.Stejně se to dělá i při plnění,že ti odsaje a vyčistí chladivo a po doplnění na předepsaný objem opět naplní zpět do klimatizace.
larrymullen

#17 Příspěvek od larrymullen »

Ok,díky za radu!!
Studna

#18 Příspěvek od Studna »

pesa84 píše:sorry za OT, nechci zakládat new vlákno o klimě.. chci se jen zeptat jaký tlak je bežně v klima soustavě? díky

Nejsem si jist, zda to platí i u BMW. Při klidovém režimu 5-7 barů, při maximální zátěži 25barů. tlakové čidlo by mělo vypnout na max. hodnotě 30barů.
Studna

#19 Příspěvek od Studna »

mrJekill píše:Tak rychle jeď,než ti to uteče všechno,ať ti to odsaje a po opravě,znova napustí.Stejně se to dělá i při plnění,že ti odsaje a vyčistí chladivo a po doplnění na předepsaný objem opět naplní zpět do klimatizace.

No vzhledem k tomu, že se jedná o plyn. Tak to asi už nestihne, páč únik je docela rychlej a servis si stejně naúčtuje plnou cenu, bez ohledu na to kolik odsaje.
mrJekill

#20 Příspěvek od mrJekill »

Někdy je dírka tak malá,že to uniká pomalu.
Účtuje si jak,kterej servis.Chlapík,co mi dělá klimatizace vždycky účtuje jen skutečný doplnění.Vzhledem k tomu,že průměrně ročně unikne cca 15% chladiva,doporučuje se doplňovat zhruba každé dva roky.Cena do 300,-
Odpovědět