Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

BMW nemám. Chci ho ?

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
ganmiki

#1 Příspěvek od ganmiki »

Zdravím všechny,

předem bych chtěl říci, že to tady máte pěkné a jak se zdá BMW klub je jeden z těch živějších.

O co mi jde. Je to sofistikovaná rada. Někdy na jaře budu muset řešit upgrade svého druhého auta a tak se již začínám prokousávat trhem ( přeci jen jsem teď při 6ti letém spokojeném používání svého dosavadního mírně řečeno stagnoval v prohlížení nabídek ojetin ) a srovnávám tuto nabídku s mými požadavky, takže hurá na ně :

- velký kombík který uveze jak plně naloženou rodinu, tak se v něm dá pohodlně v jednom nejhůře ve dvou přespat
- zadohrab ( dosluhující je Volvo 740 a zadek je prostě zadek :wink: )
- spolehlivost ( u Volva i poměrně starého je slušná )
- dosažitelnost dílů a oprav
- a v neposlední řadě neotřelý design ( chceteli musí to mít ksicht, koncern VW mě nerajcuje )

No víc toho asi nebude, jsem poměrně nenáročný a hlavní věci které mě u auta nebaví ( mé zkušenosti s francouzi ) je trávit spoustu času po servisech se závadami elektriky ( troniky ) a řešit koroze.

Jedním z aut, které mi z mého laického pohledu Volvaře ( kterým stejně zůstanu i nadále, neboť první auto je a vždy bude Volvo v sedanu ) tak nějak také sedí je E36 a tak si říkám proč zase po letech neokusit i jiné "ovoce" automobilového průmyslu, no a to je v podstatě to proč jsem se sem k Vám dnes regnul.

Prosím Vás tedy o radu na poměrně jednoduchou :?: otázku. Chápu, že jako vyznavači BMW by jste mohli mít i touto Vaší láskou třeba nějak zkreslený ( vylepšený ) pohled, takže ještě prosím i o maximální objektivitu. Díky.

Vyplatí se na vesnici žijícímu chlápkovi ze 4 člennou rodinou z příjmové nižší střední třídy ( vlastní bydlení, dovolená, 2 starší auta a mírně nadprůměrný příjem ) koupit si/nechat dovést nějakou spolehlivou ( jsou :?: ) E36 s benzínovou motorizací ( nejsem žádný závodník, takže stačí i 316 :?: ) kolem roku 95 - 97 v cenové relaci okolo 50 tis. :?:

Předem děkuji za odpovědi a případnou diskuzi. Zdejší fórum jsem si již z valné většiny pročetl.
Afri

#2 Příspěvek od Afri »

co se tyka BMW celkove, tak jsou to spolehlivy auta a vyssi motorizace neni jen pro zavodniky.. Tim chci rict, ze se nemusis bat koupit 2,5 litr(323i,325i,328i), budes mit jen 6tival co az tak moc oproti 1,6 a 1,8 moc nezere a predevsim je to o hodne spolehlyvejsi a kultivovanejsi motor.. Pokud narazis na nejaky kus, co nehnije ani nema nejaky vetsi, nebo zasadni vady, tak myslim, ze se ho nemusis bat.. a kdyz se to staras, je to vecny auto.. a myslim, ze mluvim nejen za sebe, kdyz reknu, ze i kdyz mam BMW kratce, tak tomu pozitku z jizdy se nic nevyrovna a otoci se za tebou podstatne vic lidi, nez kdyz jedes s volvem, uz proto ze tohle auto doopravdy ksicht ma..
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od xSAFA »

Zdravím,

e36 328i Touring mám skoro 4 roky tak myslím, že k tomuto auto mám už tak trošku "právo" něco říct.

Tak popořádku...

- Píšeš velký kombík pro 4 lidi s možností sem tam v něm přespat. Tohle auto ale asi nebude to pravé. E36ka opravdu není nikterak velké auto a přestože 4 lidi uveze celkem obstojně, volil bych já osobně jako rodinný kočár pro takřka plné obsazení vč. nějaké té bagáže o dost větší 5ku. O přespaní v e36 kombi taky nejde nějak moc hovořit, i když už jsem to několikrát nouzově zvládl, ráno je člověk zlámanej jak starej čagan. Kufr nemá rovnou podlážku a je tam přechod...

- Píšeš, že nechceš řešit korozi :) Věř mi, že u e36 ji dřív nebo později řešit budeš! E36ka rezne a rezne ráda... :?

- Auto je to poměrně spolehlivé, ale je potřeba myslet na to, že většina těchto "babiček" se blíží k nájezdu okolo 300tis km a něco se sem tam měnit prostě musí. Je to taky o tom co se ti povede sehnat a jak to bylo v minulosti udržováno. Ono není problém do toho auta celkem slušně finančně zahučet pokud to chceš mít fakt v super stavu... Ale dá se koupit i auto, do kterého nasypal ten před tebou a ty budeš sklízet jeho ovoce. Ale takové auto asi 50tis stát nebude...

Myslím, že lepší volba by pro tebe byla vzhledem k financím a požadavkům na prostorné kombi nějaká pěkná 5er e34, která se za ty peníze bude dat sehnat skutečně v slušném stavu... Toť můj názor...
Afri

#4 Příspěvek od Afri »

muzes se kouknout tady na forum.. prodavaj se tady aji auta primo od klubaku.. minimalne je to mnohem vetsi jistota, ze narazis na mnohem lepsi kus, nez v bazaru :-) a jak rikam.. i kdyby to mel byt dvoulitr, tak radsi koukej na 6ti valce.. ten motor je doopravdy lepsi.. a nezere o moc vic..
Afri

#5 Příspěvek od Afri »

xSAFA: tak je to trochu o stylu.. 5er se mi taky libi.. ale trojka je proste styl.. a to auto bych si poridil i kdybych mel spat kazdy den pod nim jak bude na heveru.. :twisted:
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od xSAFA »

V prvním příspěvku jsem motor neřešil, ale souhlasím s Afrim. M52 šestiválec je skutečně špičkový motor, který je jednak kultivovaný a druhak naprosto spolehlivý a pokud bych teď měl znovu kupovat e36 tak jdu zase a jedině do něj! :wink:
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od xSAFA »

Afri píše:xSAFA: tak je to trochu o stylu.. 5er se mi taky libi.. ale trojka je proste styl.. a to auto bych si poridil i kdybych mel spat kazdy den pod nim jak bude na heveru.. :twisted:

Tady nejde ale o styl, kolega chce prostorné kombi pro rodinu a to trojka dle mého není :idea: 5er ano... Ono taky každý má představu o prostorném autě trochu jinde no, těžko se takto radí. Nejlepší je do toho auta nasednou.
Afri

#8 Příspěvek od Afri »

ta sedel jak v e36, tak e34.. je pravda, ze 5ka je znatelne vetsi.. jen jsem se nechal unest svym nazorem.. dovam ti za pravdu :bigups: :bigups: :wink:
ganmiki

#9 Příspěvek od ganmiki »

Zdravím, předem díky za odpovědi.
Ano co se týče velikosti tak jsem si to zřejmě neuvědomil a zaměřil se na ten moc hezkej čumák 318, pokud kufr nemá rovnou podlážku je to pro mě nepřekonatelný handicap ( znamená to, že pětka má rovnou ? ). Ad koroze, no mě je samozřejmě jasný, že se sem tam nějaká maličkost objeví, na druhou stranu vlastním Volva z let 1984 a 1987 a zde se nějaká zásadní koroze moc neřeší, měl jsem na mysli něco jako když vidím Opely apod. Že u starýho auta může něco odejít je také jasné, opět sem měl na mysli stav, kdy jsem u Citroena byl v servisu kvůli něčemu v podstatě ob měsíc, to s Volvem neznám, jednou za dva roky provedu investici v řádů tisícikorun do běžné údržby a babyčky ( v tomto případě spíš dědečkové ) zase pěkně slouží.

A jako úplný BMW laik, ta 5er je třeba toto ? :

http://sauto.cz/detail-inzeratu/osobni/ ... -5/8549633

Díky moc.
Afri

#10 Příspěvek od Afri »

Koroze je tam nejvic, kdyz je to bourany auto a neni to vsechno schovany pod zakladem, nebo na to nekdo nedejboze pouzil neoriga dily, jako blatniky.. ale nerikam, ze origa nehnijou.. znam lidi, co maj e36 z 92 a po korozi ani stopa.. ale znam lidi, co maj 97 a hnije jim to jak najaty.. vzdycky zalezi jak se k tomu kdo chova.. jsou prasata, co to auto poslou do kytek, ale jsou lidi co se o to doopravdy staraj a to auto slouzi tak jak ma a jeste dlouho bude.. pokud ale najdes (v tvojem pripade nejspis tu e34) tak je dobre to prohlidnout, jestli to nekvete.. a i to se da zpravit.. jinak koukej se aji na rok vyroby(u e34 se pozinky zacaly delat kdy? 96?)
ganmiki

#11 Příspěvek od ganmiki »

ganmiki píše:.....
A jako úplný BMW laik, ta 5er je třeba toto ? :

http://sauto.cz/detail-inzeratu/osobni/ ... -5/8549633

Díky moc.

Tedy chtěl jsem říci E34 :roll: Sorry. A už to vím :D hmm, no docela fajn, důležitý tedy je zda má po složení zadních sedadel rovnou podlážku a kolik místa na délku tam je. Jo, ale jak tak koukám tak v tom případě už patřím do jiného vlákna :oops:
lubooos
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od lubooos »

A vis ze ta e34 co si tam dal je 4x4? Takze to bude tak o litranek vic zrat, pocitej tak 11-12 a projede snad vsude :wink: . Jinak todle auto bych bral, uz jen protze mam 36 coupe, jako povoz solidni, ale uz sem si stim uzil taky svoje. Poradne sem se nekouk na zadni napravu a po koupi jsem zjistil, jak jsou tam ty 4 drzaky napravnice v podlaze , tak sem mel vyrvany 2 neskutecnej bordel a rany. Celej den vareni a dva dny montaz a demontaz + musis vyrezat zezhora podlahuu a tam navarit taky. Silenej vopich takze na to pozor pro vsechny!!! A navic mi to po 14dnech sundali korupy :D . Jinak pokud sezenes peknou neni co resit, ja mam osobne z roku 93(od roku myslim96 jsou pozink) a nehnije nikde jen ta naprava :?. Ja osobne chci dalsi auto 5er bud e34 v ty 4x4 lpg nebo pak e39 ale uz naftu 3L. Je o dost vetsi a povoz taky komfortnejsi 3er je takova sportovni vic. Ale zas je to otom kdo a co preferuje. Preju uspesnou ruku u vyberu.
Nien
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Nien »

xSAFA píše:V prvním příspěvku jsem motor neřešil, ale souhlasím s Afrim. M52 šestiválec je skutečně špičkový motor, který je jednak kultivovaný a druhak naprosto spolehlivý a pokud bych teď měl znovu kupovat e36 tak jdu zase a jedině do něj! :wink:

Mám taky M52 motor. A musím jenom souhlasit, je to v e36 nejpodařenější motor, pro běžné ježdění. Dokáže jezdit za málo, vzledem k obsahu ale i dokáže pobavit. Ale na rovinu, má jeden podstatný problém a to je pojistka. Když si uvědomím, že platím tu největší kategorii, tak nemít bonusy, už doma není.

A co moc nechápu tak jak každý říká o kolik není v 5kách víc místa, v zadu asi jo ale pro řidiče už bych to tolik netvrdil.
Afri

#14 Příspěvek od Afri »

Nein: jak jsem v tom sedel(ted mluvim o e34) tak mi prisla takova roztahlejsi.. nevim cim to je.. mozna je to jen dojem.. nemeril jsem to.. ale prijde mi o trosku vetsi..
ganmiki

#15 Příspěvek od ganmiki »

Díky za diskuzi, pokusím se z ní vzít to nejlepší, jinak je to k údivu, že jsem ve si ve svých letech ( 36 ) ještě neuvědomil nakolik jsou tyhle vaše káry pěkný a hlavně dostupný, třeba z tohoto ( viz. odkaz níže ) bych se asi pominul :D ne vážně tohle se moc a moc líbí. :!: jen to být v benzínu ale ta červená barvička mňam a to pod tím to stříbrný to je zase elegance jako ...., no mám tedy pěkně zamotanou hlavu :wink:

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... abNumber=2

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=3
lubooos
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od lubooos »

Vem hlavne v uvahu ze motor 2.0 dost linej zere stejne jako 2.3, 2.5 a 2.8 v benzinu. a nesrovnatelne jinej vykon. Rozhodne bych sel do 2.5 nebo 2.8 to ti tady potrvdi snad kazdej! Jo a bacha na 2.5 tds (nafta) praskaj tomu hlavy a odchazej naftovy cerpadla, bud sehnat paradni kus nebo se tomu obloukem vyhnout. Kamrad koupil paradni 325tds a stejnak udelal hlavu a to se ktomu choval velmi slusne, ale je to zas od kusu holt. Kazdopadne koupit ja bych bral benzin uz jen kvuli spolehlivosti motoru a nejlip motory m52 maj uz vanos a o litranek mensi spotrebu nez m50 ta je hlavne litinova a m52 je hlinikova takze lehci :wink: .
ganmiki

#17 Příspěvek od ganmiki »

Koukám, že ten M52 se dělal od 95, je to tak ?
Jo a jak na to koukám, tak bych pravděpodobně uvažoval pouze o M52B25 , ale dával se vůbec do E34?
Brody
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Brody »

Tak já se taky přidám.
S bmw jezdím už asi 4 roky. 2 roky jsem jezdil s 316kou, volil jsem zejméne kvůli neznalosti a hlavně naučeníse se zadohrabem. Takže jsem koupil absolutní holotu v sedanu s 240tis km. Jak říkám, dva roky jsem s ní jezdil spokojeně bez nějakých závad, když nepočítám prkotiny.
Po dvou letech jsem si řek, že by se mohlo pořídit jiné auto opět bmw a opět e36ka tentokrát kombík. Jen jsem váhal s motorem. Původně v plánu byla 325 tds, ale ta se brzo zavrhla. Věděl jsem, že už nechci 4válec. A nechtěl jsem ani 320ku. Takže volba padla na budto 323ku a nebo 325ku. No a jak to tak chodí, tak se koupila úplně ta nejvíc zamítavá kotegorie. A to 328.
Na rovinu, slabší motor na pohodlnou dálkovou jízdu bych už nechtěl. Spotřeba absolutně luxusní, cesta 360km města, okresky (mimo dálnice) byla nějakých 7,8litru na 100km. A to jsem to nešetřil.
Toto auto vyhovuje, ale až příde rodina, tak uvažuji o prodeji a pořídí se e39ka.
Prostě pro rodinu s většíma dětma je to auto malé.

No a koroze: u 36ky se jí nevyhneš.
Jinak pohoda auto :wink:
pindak1

#19 Příspěvek od pindak1 »

Do e34 dával M50B25. M52 se dával od r.v.95 do e36 , e39 a e38. Jestli se pletu tak mě opravte. Jinak jestli touring tak už e39 ,ale záleží kolik obětuješ peněz. Já mám 2.8 M52B28 a do menšího obsahu už nejdu jedině do většího. :wink:
ganmiki

#20 Příspěvek od ganmiki »

Dík za další diskuzi.
No jo, ale E39 už nemá ty uhrančivý 4 oči a ty mě u E34 děsně berou, navíc cenou je to mimo moje možnosti a zadlužovat se nebudu, tedy další otázka zní, pokud E34 tak jaký benzínový motor, aby jezdil kolem 10l a byl to držák?
Odpovědět