Tak startér je zbytečný kupovat novej repase je za pár chvil.
Zkusil bych nejdřív tu baterku, pokud i to nepomůže, pak vyndat startér a zkusit ho naprázno, jestli se bude vysouvat tak jak má.
Pokud bude mimo auto točit v pohodě tak bych zkusil vzít startovací kabel a přikostřil motor ke kastli a zkus točit. Je možný že odešla kostra na motor a není schopná přenášet takový proudy. Já taky v zimě podezříval startér nejdřív točil točil pak slábnul netočil skoro vůbec a pak přestal úplně vyměnil jsem 2 startéry než jsem zjistil tu kostru
A elit a kelly nikdy bych si u nich nekoupil ani žárovku !!!
Baterka má v sobě olověný desky a ty nesmí klesnout pod 1.6V jeden jsou spojený za sebou takže se napětí sčítá je tam 6 desek, když je baterka úplně vybitá že nedá ani Ň tak má 9.6V. Ale pokud ta baterka je na odchodu nebo už třeba proběhla sulfatace tak je v prdeli ona se tváří bejt ok 11.9V ti ukáže ale nedá ti proud !
baterku skusim teda vyměnit, ale dávat po roce další trojku do baterky se mi fakt nechce. Jinak před tejdnem sem našel vyschlou louži která byla celá jakoby zrezlá, ale nikde v kastli díra nebyla a tam kde ta louže byla tak kastle zrezlá vůbec není a teklo to jakoby od baterky k rezervě. po olíznutí to ale kysele nechutnalo.
Lucifer píše:11.9V je furt dostačující pro nastartování.
Baterka má v sobě olověný desky a ty nesmí klesnout pod 1.6V jeden jsou spojený za sebou takže se napětí sčítá je tam 6 desek, když je baterka úplně vybitá že nedá ani Ň tak má 9.6V. Ale pokud ta baterka je na odchodu nebo už třeba proběhla sulfatace tak je v prdeli ona se tváří bejt ok 11.9V ti ukáže ale nedá ti proud !
Nesouhlasím.
Může se tvářit OK (napětí naprázdno cca 12,6 V), ale přesto nedá dostatečný startovací proud. Ale 11,9 V se ani jako OK netváří.
... baterku dobít, proč hned měnit - až když to nepomůže, shánět jinou. Jinak pokud je možnost, odšroubovat víčka a zkontrolovat hladinu elektrolytu, pokud je to starší baterka, je možné že bude potřeba dolít destilku.
Napětí baterky jen udává jak baterka je nabitá, to jestli je baterka ok záleží na tom jaký je schopná dát proudy a doma běžně lidi nemívaj zátěžák. Ono stačí aby baterka vymrzla jak byly teď ty mrazy a pak stačí otřesy a baterka je v prdeli.
A dnešní bezúdržbový baterky ani víčka nemají, jsou hermeticky uzavřený. Tam je fígl v tom, že odpařenej elektrolyt se kondenzuje ve víčku a sám skape dolů do elektrolytu a nemusíš to hlídat jak dřív. Do nový baterky se hlavně ani nedostaneš.
Ale jestli _stalker_ píše, že už 4x byla baterka totálně vytřískaná tak je možný že se timhle zkurvila. Jak říkám do servisu ať udělají zátěžák když bude ok tak zkusit startér kostru a když ani to ne tak novou baterku nebo vyzkoušet alespoň jinou která je funkční
11,9V je v případě auta s EWS už docela průser . U 325i bezvanosu EWS teda nebylo, ale spíš to sem dávám jako varování pro ty, kdo by se o něco podobného chtěli pokoušet s autem od 1/95 výše...
Tak jsem to tedkon zkusil nastartovat přes kabely... měřil jsem to před zapojením a na baterce bylo 9.9... když jsem to připích na druhý auto tak tam bylo hnedka 13.?? a bávo naskočilo na první škrtnutí... Jinak ještě před tim než jsem to připích na jiný auto tak se ozýval jakoby klapot z pravejch dveří je to kdyžtak kupátko. Přišlo mi to že to vydává zrcátko, ale tam se to mohlo přenášet ze dveří nevim bud dojezd okna nebo asi motorek v zrcátku netušim, ale na druhý straně to dveře nedělaly. Jinak baterka je tam ted přesně jeden rok... co auto mám sem snim najel tak 4000... mám to spíš jen tak na víkendy... Jinak auto stojí celý rok v garáži kde teplota neklesne pod nulu.
No vidiš, málem jsi rozbíjel prasátko . Ty zvuky ze dveří mohlo též dělat to malé napětí... Teď je otázka, jestli baterku něco cucá, pravděpodobně ano. To je potřeba zjistit. Možná by nebylo od věci pořídit chytrou nabíječku, která by hlídala napětí baterie, když autí vyjede z garáže vyjímečně...
tak to bude taky... baterka stojí jenom asi o litr, litr a půl mín než nejlevnější starter.. ale furt je to lepší než kdyby to asi byl ten starter ... jenomže ted jak zjistit co ji sosá?? elektrikář fakt nejsem
to bude právěže těžší... je tam dodělávanej alarm... další je tam rádio s reprákama od kickru dodělávanejma(rádio funguje furt i bez klíče v zapalování). Původni dráty tam jsou ponechaný a nevyužity takže i zesik..
Baterka se sosá sama a minimálně jednou do měsíce jí nabiji do plna ! Pak se div že baterky rychle odcházejí.
V baterce dochází k samovybíjení a jestli ta baterka byla často vybitá nebo dlouho naopak se nenabíjela pak si to nakopl a jel na projížďku a auto zase schoval do garáže tak se není čemu divit.
Určitě si kup chytrou nabíječku která hlídá sama nabití, a minimálně jednou do měsíce jí nech dobít do plna. Baterka se musí denně používat aby vydržela co nejdýl. Čím víc jí používáš tím dýl ti vydrží. Když jí používáš jen chvílema vydrží hovno.
Jinak zjistit co sosá se dá jednoduše, vezmeš multimetr hodíš tam nejvyšší rozsah ampérmetru zamkneš auto a pak jen vytahuješ pojistky a kdy ten proud spadne tak tam hledej nějakou poruchu proražený kabely ke kostře nebo konektory zoxidovaný. Tolerance by měla bejt snad do 0.5A při zamčenym autě, ale počkej tak 5min po zamčení auta než všechny jednotky usnou a vypnou se
tak dneska sem si konečně mašel čas otestovat jestli auto někde žere štávu z baterky. Začal jsem odpojením mínusu na baterce který jsem nasledovně propojil zpět ale přes 1,5 voltovou žárovku. Bohužel se rozsvítila... sice jenom trochu ale svítila. Tak jsem kouknu do knížky jak nato kvuli hodnotám který mi to má házet při odpojování pojistek. Když 0 tak tam je problém... když větší než nula tak je to ok. No ale on je problém vtom že jsem jenom připnul ampérmetr nastavenej na 0.00 A a on rovnou ukázal nulu a to jsem ještě ani nic neodpojil .... zkoušeno na všechny polohy a furt nula!! víte někdo co stim?? krom teda zkopnutí ze skály!
vyzkoušel jsem všechno.. když to nevyšlo takhle tak jsem to zkusil jinak když ani tak tak jsem to ruzně přepínal ale krom 12,34 V když jsem přepnul na volty a par dalších hodnot nic neukázalo...