Ve vší uctě Jaraxi, jestli jsou tu evropské plány že do roku 2030 nebo 2050 bude 50% všech aut elektrických, tak naftové a benzínové auta ten výpadek daní z prodeje benzínu/nafty formou zvýšení daně platit nebudou... doufám že nikdo není tak naivní, že by si to mohl myslet.
Psal jsem že technickou formu toho výběru neřeším... je jasný že tak jak jsem to napsal to fungovat nebude protože si to můžeš nabít doma (jak to budou dělat lidi na sídlištích atd?) ..
Celkem jednoduše se může např. stanovit koeficient daně za ujeté kilometry, každý rok nahnat vlastníky elektro-aut na povinnou technickou, kde jednoduchým odečtem tachometru zjistí kolik vůz za minulý rok ujel, vypočítat korelovanou daň vůči benzínu/naftě a dát ti předpis k zaplacení daně ... je to easy ... nebojím se že by si úředníci nevymysleli dostatečně výkonný mechanismus
I když si hrajeme na ekologii, v první řadě jde hlavně o peníze a výrazné výpadky v daňových příjmech si EU státy nemůžou dovolit..
PS: docela se mi líbí i myšlenka "z budoucnosti" .. jakmile nastartuješ elektro-auto, spustí se ti aplikace napojená na tvůj bankovní účet a software státní správy a stát bude rovnou inkasovat daň online během jízdy.. efektivní, levný, future hightech