Tak se po delší době rozkoukávám, jakym modelem bych si spravil chuť, a už třetí den se bavim u tohohle topicu. No a dělám si výpisky...
Nechceš, JaraXi, pár těhle postů vložit do prvního příspěvku na první stránku?
... pro ty, co řešej motor:
JaraX píše:pokud bych měl udělat srování komfortu tak by to bylo asi takle
730d - nejmenší komfort ze všech sedmičček, často nevybavené, motor má velkou turbodíru což není přijemné, navíc se třepe
730i - o motoru tam člověk ani neví, ale auta co socky, vubec to nejede
740d - už to jede, menší turbodíra, menší vibrace než 730D,
745d - stejně jako předchozí
735i - výkonově nic moc, komfortu mu ubírá že to točí dost otáček, ale lepší jak nafty, někdy bývá i pěkně vybavené
745i - často nejlepší poměr toho jaký člověk dostane komfort za jaké prachy
750i - lepší verze 750i, často lepší výbava, motor je skvělý
760i - to nejlepší co muže byt, ta porce komfortu je obrovská, táhne jako prase od volnoběhu po omezovač, navíc na volnoběh o tom motoru člověk ani neví, nejvíc na komfortu přidá výbava v podobě koženého interieru a alcantarového stropu místo muší sítě.
JaraX píše:jinak co se týče toho srování 750i vs 760i
- 760i je sametovější, komfortnější, jede líp, žere o cca 2-4 litry víc, je často zastaralejší, porotože za cenu poFC 750i je předFC 760i, nebo uplna socka, pěkny 760i sou tak nad 400, kdežto pěkny 750i jsme ted koupili i do 300tkč,
nebudu tu řešit rozdíl předFC vs poFC, ty pofacejsy maj novější výybavu a často víc věcí
na 760i je vše dražší,
např vemu výměnu svíček u mě v servise, u 750i je to někde kolem 4500kč s prací, u 760i jsme někde přes 10 000kč, možná i přes 12 000, přesně z hlavy si to nepamatuju, ale u 760i se musí kvulí svíčkám sundat sání z motoru, pod tím je gumovy těsnění které stojí asi 4500kč, (resp je jich tam 6 dohromady za 4500kč), a samozřejmě má o 4 svíčky navíc.
brzdy na 760i stojí taky víc, je tam cca 1/3 ceny navíc, přesně bych to musel spočítat, to že separator stojí asi o litr navíc sem psát nebudu.
jinak přestavba 750i na LPG je 35 000kč se 103 litrovou nádrží a vším schovanym, přestavba 760i je někde lehce přes 100 000kč,
navíc to auto ma přimej vstřik a musí jezdít ještě i na benzín, takže spaluje obojí zaráz, v poměru 1/5, jinak odejdou benzínovy vstřiky, větši smysl má u 760i přestavba na Ethanol, tam není ale taková uspora, je tam uspora cca 7kč na litru,
... pro ty, co řešej děti:
Filozof píše:DON to rozseknul. Takže e66 je velice vhodná pro vození dětí pokud máte 3. Kufr je dostatečný na kočárek i e38 bohatě stačí. A na krámy taky.
Long je fajn že to děti neokopávají zezadu a je tam místo případně na tašky pokud vezete krámy pod nohama dětí za sedačkama

... co řešej servis?
JaraX píše:745i/750i SERVIS u mě
ezměme třeba klasický "velký" servis, co se dělá u všech aut každých 60 - 75 tis. km:
* motorový olej + filtr
3450 s prací a diag
* vzduchový filtr
600kč
* kabinový filtr
cca 900kč
* převodový olej (plus servis automatu, nikdy jsem žádný neměl, tak nevím co se na tom dělá)
s výměnou i 2x těsnění mechatroniku a vanou - 9500kč (je to stejné u všech novějších BMW)
* výměna brzdovky, obložení a kotoučů
brzdovka s prací 700kč
kotouč Textar PRO 2500kč kus,
desky cca 2k, takže přední brzdy vyjdou s prací a čidlem na cca 8500kč,
zadní vyjdou tak o litr levneji
* výměna chladící náplně
nevím proč by někdo dělal ale 450 kapalina, + 200práce
* svíčky
8x 430 každýych 100 000tkm, nebo 50 000km u LPG, 3440+ 1000 práce
* rozvodový řetěz/řemen (princip těchto motorů neznám, tak se omlouvám, jestli plácám nesmysly)
. neřeší se
Určitě by mě zajímalo, kolik stojí i další věci, co se jednou za čas prostě musí udělat a musí se kupovat nové, třeba:
* čepy/tyčky řízení
čepy se nemění, jedině celá ramena, v BMW stojí kolem 6000kč kus, u mě LMI,TRW (origo kvalita) cca 3200kč kus s DPH
* ložiska kol
na E65 neodchází, aspon teda mě jezdí asi 40 E65 na servis a nikdo ložisko špatny neměl, tak nemam referenci, oproti X5, kterých jezdí tak 30 a na každé se už ložisko nějaky dělalo, ty X5 strašně žerou ložiska, jo a ještě E90 ,tam se taky dělaj ložiska co chvilka
* repase těch kosmických tlumičů z Polska
cca 8k kus,
Názorné srovnání cen dílů po rozkliknutí
třeba zde
... a co řešej výbavu:
JaraX píše:na podvozek se dají připlatit 3 věci nezávisle na sobě,
EDC - elektronická regulace tuhosti tlumičů vzávislosti na kvalitě cesty, nastavení přes idrive, volantu apod,
dynamic drive - aktivní stabilizátory, nemá nic společnyho s tlumiče, hydrualicky vyrovnáva náklony auta,
nivoregulace - vzadní tlumiče sou zároven vzduchově pružící jednotka, tzn že když se víc naloží auto, kufr, auto si přifoukne zadek,
vše se dá mezi sebou kombinovat, akorát LONG má nivo automaticky
Logic 7 = HiFi System Professional DSP
(dle vin dekodéru)