Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

ventilátor klimatizace

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
soukupadam

#21 Příspěvek od soukupadam »

Velvetek píše:Rád bych připojil dotaz k tomuto podobnému tématu:

Měnil jsem saharu - přední větrák klimy a stejně se mi nezdá, že by jela jak má. Sahara je ale v pořádku. Občas se protočí, ale netočí se stále, spíše jen tak zlehka. I když stojím na místě, tak klimatizace chladí velmi dobře víceméně do pár vteřin (teplota venku byla cca 28C). Je to v pořádku či nikoliv? díky

jinde jsem hledal, ale odpověď nenašel. Teplota na budíku se vždy i při dlouhé a ostřejší jízdě drží v polovině.

pokud máš tu saharu s pulzní modulací otáček tak tam se točí na 5-95% výkonu, takže se zvládne točit hodně pomalu
soukupadam

#22 Příspěvek od soukupadam »

pokud nejde větrák ztak se nespustí ani klima že? je to ten bez odporů, změřil jsem vstup a 12V do nej jde, takže ho musim celej vyměnit?
ACDC

#23 Příspěvek od ACDC »

Klima a se spustí, ale jakmile se vlivem teploty natlakuje, vypne se. Pokud pojedeš dost rychle, bude se stačit chladit...
soukupadam

#24 Příspěvek od soukupadam »

aha no tak v tom případě mě nejde ani větrák ani klima, zjistí diagnostika závadu na klimě? nebo je možný že kvůli nějakýmu čidlu nebo tak nefunguje oboje?
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Velvetek »

soukupadam píše:
Velvetek píše:Rád bych připojil dotaz k tomuto podobnému tématu:

Měnil jsem saharu - přední větrák klimy a stejně se mi nezdá, že by jela jak má. Sahara je ale v pořádku. Občas se protočí, ale netočí se stále, spíše jen tak zlehka. I když stojím na místě, tak klimatizace chladí velmi dobře víceméně do pár vteřin (teplota venku byla cca 28C). Je to v pořádku či nikoliv? díky

jinde jsem hledal, ale odpověď nenašel. Teplota na budíku se vždy i při dlouhé a ostřejší jízdě drží v polovině.

pokud máš tu saharu s pulzní modulací otáček tak tam se točí na 5-95% výkonu, takže se zvládne točit hodně pomalu

No ale nikdy jsem jí ještě neviděl točit se rychle. Spíše občas a opravdu jen párkrát se protočit. Jak jsem říkal, klima jinak chladí neustále. Pojistky jsem kontrolovat, něco vyměnil, ale našel jsem jenom 3, ty velké ne...
soukupadam

#26 Příspěvek od soukupadam »

to já ty velký pojistky konečně našel
Brátn Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Brátn Moderátor »

a kde se teda nakonec schovávají?
E36 325i Convertible | E39 528i LPG pracant | E61 545i LPG dailycar | E86 Z4 3.0si #0Z4C0UPE | K1100LT Cafe Brat Racer #builtnotbought

Obrázek Obrázek
soukupadam

#28 Příspěvek od soukupadam »

no u mě jsou tam za kastlikem, leze se tam zespodu mam tam jednu červenou a jednu oranžovou a jsou asi 3x větší než normální, musíš si prostě lehnout na podlahu a uvidíš je tam
dufusko

#29 Příspěvek od dufusko »

Poistky na vetrak su za kaslikom na strane spolujazdca , ale nenameras tam napatie , pretoze poistka ja az za rele. Rele na chod vetraku klimy je pod pravym pelovym filtrom - zelene. Mne to neslo koli tomuto rele. Cievka spinala , ale kontakty rele boli off. Po vymene vsetko slape. Skontrolovat funkcie vetraku mozes skontrolovat nasledovne:
Rychlost 1:spojit kontakt na cidle chladica kabel cierno cerveny na kostru
Rychlost 2:spojit kontakt na cidle chladica kabel cierno sedy na kostru
Rychlost 3:spojit kontakt na cidle tlaku klimy kabel cierno sedy na kostru - su tam dva , tak ten spodny.
Poistky na rychlost 1,2 su v priehradke , rychlost 3 poistka 76 50A za priehradkou. Pozor ,skontrolovat poistky ovladania rele !!!! su v priehradke
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Velvetek »

Můj by měl být v pohodě, ale jak jsem psal, protáčí se jenom trochu (pár otáček a zase zastaví a to pořád dokola při zapnuté klimě).

To zkoušení můžu udělat tak, že napíchnu přímo na baterku? (na jinou, kterou mám mimo auto).

díky
soukupadam

#31 Příspěvek od soukupadam »

Velvetek píše:Můj by měl být v pohodě, ale jak jsem psal, protáčí se jenom trochu (pár otáček a zase zastaví a to pořád dokola při zapnuté klimě).

To zkoušení můžu udělat tak, že napíchnu přímo na baterku? (na jinou, kterou mám mimo auto).

díky

jo můžeš, pokud máš ten s odporama
soukupadam

#32 Příspěvek od soukupadam »

pokud nejde klima ani větrák - má to nějakou spojitost? mě napadlo že sahara by mohla být OK ale problém je v nečem jiným, když nejde ani klima,

poraďte díky moc
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Velvetek »

soukupadam píše:
Velvetek píše:Můj by měl být v pohodě, ale jak jsem psal, protáčí se jenom trochu (pár otáček a zase zastaví a to pořád dokola při zapnuté klimě).

díky

jo můžeš, pokud máš ten s odporama

Je to ten 3 PIN (3 kabely vedou do zásuvky, která se připojuje k větráku).

Taky mi pořád nikdo neporadil, kde hledat, když se ten větrák opravdu pouze někdy trochu protočí, nikdy nic víc, ani když je horko. A klima chladí hodně... divný. Jsem spíše nervózní, že se SAHARA nespustí když dojedu v horku po delší jízdě (voda nahoru neleze).
Ale za jízdy, když je teplota venku k 30C, tak slyším spuštění ASI jiného větráku, dělá to pouze v reakci dle přidání plynu (otáčky jsou nahoru, jde nahoru hučení větráku a naopak...).
Možná jsem to napsal trochu nepochopitelně, že :D
soukupadam

#34 Příspěvek od soukupadam »

tak ten 3 pin takhle napojit na 12 V nejde, do nej jde 12V pořád a elektronika přímo v tom větráku si řídí otáčky,

a to co popisuješ je visco vrtule, to je ta za chladičema u motoru
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Velvetek »

v tom případě jak ho vyzkoušet bez připojení na diagnostiku? dá se?
soukupadam

#36 Příspěvek od soukupadam »

bez rozebrání ne,
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Velvetek »

soukupadam píše:tak ten 3 pin takhle napojit na 12 V nejde, do nej jde 12V pořád a elektronika přímo v tom větráku si řídí otáčky,

a to co popisuješ je visco vrtule, to je ta za chladičema u motoru

a je běžné, že se pouští takto s otáčkama?
soukupadam

#38 Příspěvek od soukupadam »

jo je, pokud chladič stíhá chladit motor tak se ani nespustí, když je potřeba zapne se visco vrtule a nakonec ten elektrickej větrák před chladičem (v koloně nebo když dojedeš a začneš třeba parkovat tak se mi taky spouštěl)
Velvetek
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Velvetek »

No právě, za jízdy se ten visco spouští. Ale v koloně nebo když dojedu se nespustí nic... to mě právě trápí.
soukupadam

#40 Příspěvek od soukupadam »

a chladí to dobře, zkoušel jsi na budíkách test 7 za jízdy?
Odpovědět