Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Návod jak utěsnit sklo/vyměnit plast pod stěračema [e46]

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
TurboShnek

Návod jak utěsnit sklo/vyměnit plast pod stěračema [e46]

#1 Příspěvek od TurboShnek »

Jak utěsnit sklo?

Minulou zimu se mi na straně spolujezdce po dešti dělala pára zevnitř, zespoda na čelním skle. Znamenalo to že je nejspíš prasklina někde v lepidle kterým je čelní sklo přilepené ke karosérii. Správný postup je vyndat a znovu nalepit čelní sklo, ale na to nikdo nemá čas ani peníze tak že druhý nejelepší řešení z mý zkušenosti je silikon. Před 10 lety takhle otec opravoval stejný problém na svém autě a drží dodnes.

Silikonová tuba na eBay stojí z číny 30 korun.

Obrázek

Obrázek

V mém případě stačí sundat plast pod stěračema, nalejt pod okno silikon a počkat až ztuhne. Celou zimu jsem tam teď žádnou páru neměl. Takhle se dá opravit plno věcí, třeba pára ve světlech. ;)

Jak sundat ramínka stěrače?

Aby jsme mohli sundat plast musíme nejdřív sundat ramínka stěračů. Hodně lidí třeba na YouTube je všelijak morduje, ale doopravdy je to velmi jednoduchý.

1) Lepenkou si označíme polohu stěračů na skle. A omotáním lepenky kolem ramínka si označíme pravé ramínko.

Obrázek

Obrázek

2) Sundáme z nich gumičky.

3) Sundáme čepičky šroubů a povolíme matice.

Obrázek

Obrázek

4) Ramínka drží ke šroubu 'korunou' která je trochu nakloněná, proto je nemžeme sundat vytažením nahoru a proto je lidi často lámou na všechny strany. Musíme na stěrač zmáčknout aby se koruna vyrovnala a teprve potom můžeme stěrač vytáhnout. (Můžeme korunu postříkat i WD-40 kdyby nešla vytáhnout.

Obrázek

Obrázek

Je velmi důležité neztratit koruny! Nikdy netočit stěračem, v mechanizmu jsou platové kolečka které lehce poškodíš. Maximálně mu mžeme pomoct lehkým vykláním se strany na stranu.

5) Ramínko vytáhneme směrem nahoru.

6) Plast drží na plastových cvočkách, prostě ho vytáhneme. Doporučuji koupit nový, OEM stojí 1500 korun v Auto Kelly, číslo dílu je: 51718232894

Pozor na anglický, dirky stěračů jsou tam na druhé straně! A nestrkat pod něj šroubovák protože můžeš prorejpnout barvu za začne ti to tam reznout.

7) Doporučuji vyčistit hnijící listí zpod plastu a nastříkat na šrouby stěračů WD-40 nebo silikonový olej, mně to vyřešili problém se zasekáváním stěračů.

Obrázek

8) Sundáme těsnění ze starého krytu a dáme na nový.

Obrázek

9) Montování novýho krytu je opak toho co jsme dělali.

Pokud jsme stříkali WD-40 na korunu, vyčistíme dirku v ramínku a korunu lihem. Po utažení matice (25nm) několikrát pustíme stěrače a přesvědčíme se zda je matice pořád utažená.

Starej kryt hodíme do plastů, ne do lesa! :nono:

A takhle to vypadá s novým krytem.

Obrázek
Woyta

Re: Návod jak utěsnit sklo/vyměnit plast pod stěračema [e46]

#2 Příspěvek od Woyta »

Silikon je prasarna ktera nefunguje. Nemluve o tom, ze kdyz se tam drzi voda tak ram okna rezne.
Na jednom poskakovadle co jsem mel byl majitel takove hovado, ze kdyz jsem sklo vyrezaval abych ho prilepil, tak jsem zjistil, ze sklo vlastne ze 3 stran drzi silikon.

Prelepit sklo doma neni nic hrozneho.
Je potreba cvercova struna na rezani, primer na ram okna, tuba lepidla na sklo a vrtacka s dratenym kotoucem.
Vyriznout sklo je celkem snadne. Obcas dela problemy bauset skla.
Pak uz jen zakryt interier hadry a odstranit zbytky lepidla z ramu. Ram pak natrit primerem.
Sklo ocistit. Lepidlem objet ram a priplacnout na to sklo. Doladit pozici skla, nasadit bauset. Pokud auto nema plastove excentricke elementy pro podepreni skla, tak sklo na miste zajistime lepici paskou.

Podle lepidla nechame v klidu 6-24h.

Delal jsem to na mych autech uz asi 3x.
Jednou kvuli tomu ...... silikonu a 2x kvuli prasklemu sklu.
TurboShnek

#3 Příspěvek od TurboShnek »

Woyta píše:Silikon je prasarna ktera nefunguje.
Otec takhle podlepil kousek skla a funguje to už leta, a nic nerezne.

Ale máš pravdu, přelepit sklo je nejlepší jenže jsi sám napsal kolik to dá práce, to na parkovišti nezvládneš, lidi na to nemají věci a platit za to v servisu pár tisíc se taky nikomu nechce, obzvlášť na 20 let starých autech. :D
inspi1981

#4 Příspěvek od inspi1981 »

A jak víš že to nerezne když to sklo nebylo demontovaný?
TurboShnek

#5 Příspěvek od TurboShnek »

inspi1981 píše:A jak víš že to nerezne když to sklo nebylo demontovaný?
Myslím že to nerezne protože by ten rez nejspíš už rozežral větší část toho rámu a zase by tam byla pára. Kromě toho ten rám je nabarvenej a myslím že když to úplně podlepíš, vlhkost která tam zůstala se odtuď vypaří, nová tam nenateče a bude to v pohodě. Myslím že kdyby se okno vyndalo na 99% by tam nebyl žádnej rez.

Ale samozřejmě že je i možnost že se tam někomu vytvoří rez. :ja_nic: Ale například když se potí světlo tak silikonem nic nezkazíš.
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

kalasnikov471 píše:Ale například když se potí světlo tak silikonem nic nezkazíš.
tohle je jedna z nej hlášek tady na klubu... a kdo nemá silikon, pomůže si stříbrnou páskou... a kdo by neměl ani potravinovou fólii, může si půjčit igelitku, ale jen průhlednou... pak to zamícháme a odvezeme do Aaa...

Silikon v autě = velký špatný! Bůh ti žehnej!
Tvoje Jolanda...
“Ability is what you're capable of doing.”
Woyta

#7 Příspěvek od Woyta »

Asi te prekvapim ale na par mistech zustala barva prilepena k lepidlu a pod tim schnilej plech.

BTW taky se vam stalo, ze vam hovada na STK poskodili ten plastovej kryt a vybrousili barvu na plech protoze nemohli vyfotit vin kvuli cerne barve?
TurboShnek

#8 Příspěvek od TurboShnek »

Woyta píše:BTW taky se vam stalo, ze vam hovada na STK poskodili ten plastovej kryt a vybrousili barvu na plech protoze nemohli vyfotit vin kvuli cerne barve?
To se mi ještě nestalo :shock: Zatím jsem byl na STK několikrát v Plzni a v Rybnici a všíchni tam byli velmi příjemní a rozumní. Fotili si jenom 2 nálepky s VIN číslem.

Brousit je barvu a poškozovat mi kryt za 1500 bych rozhodně nikoho nenechal. :shock:
MattyX Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od MattyX Moderátor »

Vyřezání autoskla a vrácení zpět v E46 je v servisu kde skla dělají otázka 700kc a můžou ho nově kompletně podlepit. Vždycky mě fascinují ty premrdy všech přemrdů kvůli ničemu...
E30 328i Coupe M20 M-technic II
E46 M3 SMG - žlučník
E91 335i N54B30 - pracant :)
E70 3.0d - mamacar

Motorsport Matoušek - BMW ///M Service & Performance
icecold
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od icecold »

MattyX píše:Vyřezání autoskla a vrácení zpět v E46 je v servisu kde skla dělají otázka 700kc a můžou ho nově kompletně podlepit. Vždycky mě fascinují ty premrdy všech přemrdů kvůli ničemu...
700 jsou pro některé majitele BMW moc peněz, dost často se s tím setkávám, proto si to raději zbastlí doma sami a přivezou to pak třeba ke mě a maji to nakonec za 7000, a to se vyplatí :lol: :lol: :lol:
e36 328i
e36 325iA
e46 320d

BMW e36, e46, e39 náhradní díly. Dodělávání výbav, drobné upgrady, diagnostika, tel 608037844
Woyta

#11 Příspěvek od Woyta »

Me bavi kupovat plecky na plechcup. Takze se samozrejme stouram. Nektere amaterske opravy bych fakt nejradeji nekterym lidem omlatil o hlavu.
MattyX Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od MattyX Moderátor »

icecold píše:
MattyX píše:Vyřezání autoskla a vrácení zpět v E46 je v servisu kde skla dělají otázka 700kc a můžou ho nově kompletně podlepit. Vždycky mě fascinují ty premrdy všech přemrdů kvůli ničemu...
700 jsou pro některé majitele BMW moc peněz, dost často se s tím setkávám, proto si to raději zbastlí doma sami a přivezou to pak třeba ke mě a maji to nakonec za 7000, a to se vyplatí :lol: :lol: :lol:
Já bych ani sklo doma neřezal, to prostě zavezu do autoskla a zaplatím pár peněz a nebudu to řešit :roll: Mě to tady občas přijde jak receptář prima nápadů, prostě si to hlavně udělat sám a sám zkurvit :D
E30 328i Coupe M20 M-technic II
E46 M3 SMG - žlučník
E91 335i N54B30 - pracant :)
E70 3.0d - mamacar

Motorsport Matoušek - BMW ///M Service & Performance
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#13 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Na druhou stranu tam musíš dojet, dotyčného překecat na takový “šolich”, pak sledovat, kterak ti kurví auto nebo tiše trpět za rohem, poděkovat a zaplatit, až ti to zasrané uvnitř/zvenku vrátí... protože když kurwuješ a chceš to dát do původního stavu, leckdy je to ještě smutnější příběh...
naposledy mi takhle vracel saaba s totál mokrým zadním platem, protože “to přece musel umejt, to uschne”... na otázku, jestli takhle dělal Bentleye, kterým se chlubil na webu, jen čuměl... že jsou v platu repráky ho zjevně netrápilo... repro hrajou, ale látka se samo částečně odlepila...
a co s tím, jet to “reklamovat”, aby to retard “vyku_vil” ven, dolámal vše kolem, zapatlal silikonem a “tady to máte”...?
No dokážu pochopit, že si lidi dělají hodně věcí sami... ale kua...
silikon NE :-)
“Ability is what you're capable of doing.”
Woyta

#14 Příspěvek od Woyta »

Ono skla casto rezat a znovu lepit nechteji protoze se boji, ze stare sklo praskne.
Na e36 jsem si vymeni sklo sam. 2x. Jednou pouzite z jineho auta, ktere brzo prasklo a podruhe nove. To jsem si rovnou i pojistil.
Kdyz dostalo kamen, tak jsem to zavezl do servisu.
Mel jsem sklo se zelenym pruhem. Po oprave zadnej pruh.
Odpovědět