Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Ruční brzda

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
hiteck

#1 Příspěvek od hiteck »

zdravim

mam problém s ručkou,za boha nechce brzdit...pár lid miřeklo že mam špatný lanko,ale ručky normálně zabírá(cvakaj zuby).Máte někdo zkušenost?
Raadii

#2 Příspěvek od Raadii »

Tak máš asi sjetý pakničky pro ručku nebo je to lanko volný
Varan

#3 Příspěvek od Varan »

Ano muze to byt paknama ,na kterych se nekdo rozjel se zatahlou ruckou ,dalsi vec to muze byt i klidne lankem muze byt trhly a nebo zrezively,v nejlepsim pripade muze byt uvolnene(tim padem staci jen dotahnout :lol: )
hiteck

#4 Příspěvek od hiteck »

to lanko se mi nezdá protože normálně tahá,to by ručka jela úplně zvolna ne?kdyby bylo lanko přethlý nebo volný?budu se muset kouknout spíš na ty pakny,to je podle mě pravděpodobnější
Elektro

#5 Příspěvek od Elektro »

začal bych výměnou paken, protože jsem měl to samé a i když na nich bylo materiálu dost ,byla ta brzdová hmota jakoby přeschlá.Neměla ty vlastnosti co to má mít a nebylo schopné se zadrhnout o buben.Po výměně OK.U jiného auta byl zase orezlý buben a pomohlo mi obroušení bubnu (dosedací plochy pakny) smirkem.Nejjednodušší rozebrat a uvidíš.
hiteck

#6 Příspěvek od hiteck »

Jasný...Rozebrat,vyčistit co de a zřejmě pořídit pakny,ok.tak díky za rady
Elektro

#7 Příspěvek od Elektro »

Osobně bych opravdu klidně ty pakny koupil, za předpokladu že si auto chceš nějakou dobu nechat.Sada paken nebyla nějak extra drahá tuším kolem 1500,- druhovýroba.Seřizování je pod tou koženkou u ručky a druhé seřizování je na bubnu skrz dírku šroubovákem.Ale to tady již bylo řešeno xkrát.
hiteck

#8 Příspěvek od hiteck »

Jasný,no já sem tu přihlášenej teprv chviličku takže se omlouvám že sem začal řešit něco co už tu určetě mnohokrát bylo řešeno...díky za rady
dave155

#9 Příspěvek od dave155 »

zase někdo ví a dává rady :-) nový pakny z druhovýroby za 1500,-?? hihi

1. daj se koupit kolem 500,-
2. daj se v poho i nalepit
3. většinou se jedná o nefunkční štelování ručky mechanismem v kotouči - stačí sundat kolo a sroubovákem dírou napnout pakny.. je to pohyb jako bys chtěl něco páčit (nahoru dolu). chce to výdrž, obě stejně - práce na pul hodky. Většinou s tim jde otočit, pokud ne, rozdělat promazat, popřípadě vyměnit pakny...
Elektro

#10 Příspěvek od Elektro »

Sorry nechtěl jsem znít jako encyklopedie :oops:

jen jsem se snažil sdělit mojí zkušenost to je celý.Jestli se tě to dotklo tak se omlouvám.

EDIT : Oprava neomlouvam od ATE stojí opravdu 1400,-.Ale jestli si vystačíš s lepidlem nebo s nějakým noname tak prosím pak se do 500,- vejdeš.Je to věc každého jak řeší opravy svého auta.
beny-maser

#11 Příspěvek od beny-maser »

ATE je stejný jak origo, za 500 to bude starline nepo nějakej podobnej polskej šunt,
fakt je, že na těch paknách prd záleží kdo je vyrobil,
ještě mám já zkušenost, že byla dosedací plocha sjetá šikmo a když jsem sundal buben tak to vypadalo, že jsou pakny v pohodě, až když jsem pakny vyndal bylo vydět že strana u náboje je téměř na plechu a bylo to na obo stranách stejné,
Ale jako první bych zkusil ten štelovací šroub,zkontrolovat lanovody jestli jsou ok a bubny jestli nejsou orezlý. Protože se to nemá jak obrousit(opotřebovat) když je to ručka.
hiteck

#12 Příspěvek od hiteck »

díky
hiteck

#13 Příspěvek od hiteck »

Po rozebrání sem zjistil,že moje pakny jsou spíš jen dva totálně zrezlý nepoužitelný kousky plechu...Nové objednány a zejtra se bude montovat..díky za rady
Odpovědět