Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Jak plnit a odvzdušnovat chladič ????

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
basspatrick

#1 Příspěvek od basspatrick »

Chlapi potřebuju pomoct, koupil sem nový chladič na e39 523i a nemůžu přijít na to jak HO SAKRA NAPLNIT A ODVZDUŠNIT. Napíšu postup jak sem to dělal a snad mi řeknete co sem udělal špatně. Otočil sem klíček do polohy 2. kontrolky svítí zapl na plno topení, nalil do nádobky po risku a zapl motor, kapalina měla tendenci lézt nahoru tak jsem povoloval odvzdušnovák u nádobky a kapalina klesala tak sem dolíval furt aby to bylo na té risce. jak se motor zahřál na 90 ° tak sem čekal že se mi otevře velký okruh ale nic topení furt netopilo a v chladiči se voda neztrácela byl uplně studený zkoušel sem to asi 2x a furt nic...doufám že mi někdo pomůže. MOC DÍKY
stawros
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od stawros »

Kolik tam mas ty kapaliny?
basspatrick

#3 Příspěvek od basspatrick »

no nalil sem tam už asi 2 litry.
basspatrick

#4 Příspěvek od basspatrick »

A kdyby ještě někdo byl ochotný a popsal mi jak vypouštět pro příště. díky
stawros
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od stawros »

Tak co se tyka plneni tak myslim ze postup je spravnej jenomt o proste trva..:-) a vypousteni je urcite nejrychlejsi hadicema ale spravne je na chladici vypousteci ventil kterym otocis sroubovakem a vyndas ho..
soukupadam

#6 Příspěvek od soukupadam »

nejsou u M52 dva odvzdusnovaky?
shadou
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od shadou »

basspatrick píše:Chlapi potřebuju pomoct, koupil sem nový chladič na e39 523i a nemůžu přijít na to jak HO SAKRA NAPLNIT A ODVZDUŠNIT. Napíšu postup jak sem to dělal a snad mi řeknete co sem udělal špatně. Otočil sem klíček do polohy 2. kontrolky svítí zapl na plno topení, nalil do nádobky po risku a zapl motor, kapalina měla tendenci lézt nahoru tak jsem povoloval odvzdušnovák u nádobky a kapalina klesala tak sem dolíval furt aby to bylo na té risce. jak se motor zahřál na 90 ° tak sem čekal že se mi otevře velký okruh ale nic topení furt netopilo a v chladiči se voda neztrácela byl uplně studený zkoušel sem to asi 2x a furt nic...doufám že mi někdo pomůže. MOC DÍKY

místo odvzdušnění si všechno nejspíš zavzdušnil
berme to že máš vše zapojené a namontované
1 povol odvzdušnění
zapalování nech vypnuté
2 lej vodu co se do nádobky vejde a než začne téct voda z odvzdušnění
3 zavři odvzdušnění i nádobku (nádobka se nemusí dotahovat)
4 zapni zapalování a otevři topení na plno
zapne se nucený oběh el. čerpadlem
5 vypni zapalování po cca 1min nebo pokud klesne hladina v nádobce a vše zopakuj (ideální je pokud ti někdo pomáhá ,ale uděláš to i solo)
Někdy je potřeba to udělat víckrát
6 nastartuj motor a nech ho běžet 1/2 až 1 minutu ,povol odvzdušnění a překontroluj vodu v nádobce popřípadě znovu dolej
Při každé kontrole musí téct voda z odvzdušnění.
7 zavři odvzdušnění a nádobku
8 ohřívej motor a kontroluj nádobku, pokud hladina klesne na dno- vypnout motor a znovu nalévat.
ATD

do motoru se vejde celkem cca 10,5l vody

Origo návod říká sice něco jiného než ten můj. Ten můj je použitelný na všechny auta bez rozdílu.
ofotím a přidám ho sem
BMW je vždy srdeční záležitost -takovej velkej kardiostimulátor !

Obrázek
shadou
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od shadou »

Obrázek
Vesa88

#9 Příspěvek od Vesa88 »

Co to mas za knizku? To je E39 jak na to? Mam ji taky a je tam vse krom 8mi valcu coz me stve, tahle vypada ze se zabyva i V8 :)
shadou
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od shadou »

Vesa88 píše:Co to mas za knizku? To je E39 jak na to? Mam ji taky a je tam vse krom 8mi valcu coz me stve, tahle vypada ze se zabyva i V8 :)

jo je to ona, ale není tam všechno jako Bentley

Obrázek
basspatrick

#11 Příspěvek od basspatrick »

Supr díky moc, udělal jsem to dle tvého návodu a hotovo.
DawletE30

#12 Příspěvek od DawletE30 »

Ještě je jeden ovzdušnovak pod levy kab. filtrem, musiš sundat kompletni všechny plasty a uvidiš tam hadičku na ktere je železny ovzdušnovaci ventil. A nebo ještě ovzdušnovaci ventil byva na hadičce vedle termostatu. Při plněni vodou musiš mit všechny ventily povoleny i zaple na plno klimu aby se otevřel kompletni system. Je to docela pakarna občas. Někdy i hodně pomuže mačkat horni hadici.
Odpovědět