Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Čidlo airbagu v sedačce.

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
mirin

#1 Příspěvek od mirin »

Rozsvítila se mi kontrolka airbagu,nechal jsem načíst a závada-vadný koberec sedačky. Že by byla vadná drátěnka v sedačce se mi moc nezdá,spíš čidlo.Je to taková plastová krabička připojená zespodu na sedačce a netuším na jakém principu pracuje.Když se závada smaže je všechno OK do okamžiku než si někdo sedne do sedačky,pak opět kontrolka svítí.To čidlo jsem dokonce nenašel ani v ETK.Nevíte někdo jak to funguje?
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Ta "drátěnka" je to čidlo. Snímá obsazení sedačky spolujezdce a podle toho se airbagy při nárazu inicializují, nebo ne. Sedačka řidiče to nemá, předpokládá se, že při jízdě je řidič přítomen. V té krabičce je dioda a vychází z ní konektor, který slouží k připojení do systému iniciace airbagů. Pokud odejde/odpadne dioda, je možno ji vyměnit/přiletovat. Návody jak diodu nebo matraci přemostit odporem jsou způsobem jak vyřadit systém z činnosti, tedy nebude se zobrazovat závada, ale ani airbag spolujezdce (na sedadle smrti) nebude fungovat správně. Zde se názory různí. Jedni tvrdí, že se airbag spolujezdce při nárazu inicializovat nebude a potom chudák spolujezdec. Ti co tvrdí, že k inicializaci dojde i při neobsazené sedačce spolujedce si asi neuvědomují, že řidiče dofackuje zprava boční airbag spolujezdce.
Můj názor:
Systém kontroluje odpor čidla při startu a při jízdě odpovídá za funkci airbagu spolujezdce.
- pokud čidlo nahradím odporem odpovídající hodnotě obsazené sedačky, k inicializaci airbagu při nárazu dojde vždy
- pokud čidlo nahradím odporem odpovídající hodnotě neobsazené sedačky, k inicializaci airbagu při nárazu nedojde
- výrobce určitě systém vyzkoušel vícekrát a já to za svého života dělat nebudu

K porušení matrace (Senzormate) dojde nejčastěji velkým zatížením v jednom bodě, kdy dojde k přetrhnutí drátků. Typicky luxuji auto a lezu po kolenou.

Můj případ je tady :
http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... highlight=
mirin

#3 Příspěvek od mirin »

Díky za vyčerpávající odpovědˇ.Takže závěr je tedy jasný,vyměnit čidlo,jestli jsem to správně pochopil.
Huska
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Huska »

taky ted řeším rozsvícenou kontrolku Bagu na e36. Protože se mi kontrolka rozsvítila za jízdy kdy jsem řídil sám tak musím nejdříve na diagnostiku v čem je závada. Přesto předpokládám že to bude čidlo v sedačce spolujezdce tak jsem zjištoval ceny a čidlo stojí 2500,- + 1,5h práce.
Pokud by měl někdo typ co dalšího mohlo odejít za jízdy budu rád.
:-) Born to be for BMW :-)
:-) 344ic E30 +320dT E46+ Superb II combi+A6 Allroad+Š1000MB+MAN TGA+Peugeot Boxer,307SW,6x Berlingo,Avia,JCB,Gilera,Stadion S11 EX: MGA roadster, E30 318i, 325e, 318i, E36 323i/LPGi,318iA, 328i, E46 328iT, E46 320d :-)
sumachr
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od sumachr »

je to to cidlo neboli ta decka me to delalo to same i kdyz sem jel sam , pokazde sem to vymazal a trebas se to projevilo az 4 den , bylo to ruzne, koupil sme novou a je klid
01mira01

#6 Příspěvek od 01mira01 »

Ahoj, kolik stojí drátěnka do E46? Díky
wiky69

#7 Příspěvek od wiky69 »

mel to fungovalo normalne. ale odpojil sem ho bez vyndani baterky jak sem cetl pozdeji. no po stratu sviti asi 3 minuty a pak zhasne, co vy na to?
djmicho

#8 Příspěvek od djmicho »

Takže je potvrzeno, že při nefunkční zátěžové dečce vyletí airbagy spolujezdce VŽDY! :wink: Potvrzeno jedním autem na E46 klubu.. dečka byla vadná a po ťukanci vyletěly airbagy spolujezdce i když tam nebyl :) BMW by si nedovolilo riskovat se životy pasažérů :wink:
matiz
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od matiz »

Ani nechci domyslet ze bych tam sedel a nebyl priksirovany. Pokud bych to prezil, asi bych na to dlouho nezapomnel.
Odpovědět